Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

A változó agy

A változó agy

2019. december 10. - Darqo

a-valtozo-agy00.jpg

A depresszió, deperszonalizáció, derealizáció, szorongás, pánik, agorafóbia sajnos gyakran látott vendég nálam az elmúlt években, így rengeteg figyelmet szenteltek ezeknek a tüneteknek a megsértésére és önmagam felfedezésére. Minden olyan ismeretterjesztő sorozat és könyv érdekel, ami az értelmezést, megnyugvást és fejlődést segíti. Az agykutatással foglalkozó könyvek visszatérő szereplői a blognak, és ma az egyik új kedvencemet ajánlom a figyelmetekbe, Norman Doidge A változó agy című könyvét.

Doidge arról a forradalmi felfedezésről ír, hogy az emberi agy képes megváltoztatni önmagát, amely képességét neuroplaszticitás néven kezdték emlegetni. A változatlan agy elmélete szerint azok, akik agyi vagy szellemi korlátokkal születtek vagy hogy károsodást szenvedtek, egész hátralevő életünkben fogyatékosak vagy sérültek maradnak. Kultúránkban egy fajta neurológiai nihilizmus terjedt el, az a vélekedés hogy számos agyi probléma esetén minden kezelés hatástalan.

Amikor a kanadai pszichiáter, pszichoanalitikus, tudományos kutató Doidge először hallottam a híreket arról, hogy az emberi agy talán mégsem egy fajta állandósult gépezet, saját maga akart utánajárni a dolognak. Rengeteget utazott, és sok kiváló vagy kutatóval értekezett a témáról, akik az 1960-as évek végén, az 1970-es évek elején kimutatták, hogy az agy minden egyes tevékenysége során megváltoztatja saját szerkezetét, és folyamatosan Tökéletesíti önmagát, hogy az adott feladatokat hatékonyabban tudja elvégezni. Ha bizonyos részei meghibásodnak, akkor más részek veszik át azok feladatát.

A szerző lenyűgöző esettanulmányokkal mutatja be, hogy milyen döbbenetes fejlődést értek el olyan emberek, akiknek állapotát más szakemberek teljes mértékben reménytelennek tartottak. Megismerünk egy fél aggyal született nőt, akinek másik agyféltekéje úgy alakult át, hogy teljes agyként működjön. Továbbá olyan páciensekkel is találkozhatunk a könyv oldalain, akiknek megfiatalították idősödő ágyát vagy eltüntették kínzó fantomvégtag-fájdalmait. Valamint a neuroplaszticitás megsértésével olyan titokzatos jelenségeket is Árnyaltabban fogunk látni, mint például a szerelem, a szexuális vonzalom vagy az ízlés.

Egy olyan, mentális problémákkal küzdő ember számára mint én, A változó agy című könyv megnyugvást hozhat, a léleknek a tudat, hogy az agy képes felépülni a leghihetetlenebbnek tűnő fizikai problémákból is, gyógyírként szolgál. Így minden sorstársamnak, illetve családtagjaiknak jó szívvel ajánlom ezt a könyvet.

a-valtozo-agy.jpg

Norman Doidge - A változó agy – Elképesztő történetek az agykutatás élvonalából

Az agy élő szerv, amely képes megváltoztatni önnön szerkezetét és működését. Az idegrendszeri kutatások e minden bizonnyal legfontosabb felfedezése, az úgynevezett neuroplaszticitás alapjaiban cáfolja meg azt az évszázadok óta vallott elképzelést, miszerint a felnőtt agy képtelen a változásra. És reményt kínál azoknak, akik gyógyíthatatlannak vélt agykárosodással küszködnek, ráadásul az egészséges agyra vonatkozó ismereteinket is gyarapítja.

A könyvet ide kattintva vásárolhatod meg.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet.

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr3014721705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása