Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit

A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit

2019. november 07. - Darqo

kohalmiz_aferfiaki_72dpi_01.jpg

Töredelmesen bevallom, hogy egyáltalán nem vagyok a stand-up rajongója, a kezdeti tapasztalatok egyértelművé tették, hogy nem annyira az én műfajom, elvétve fordul elő, hogy megnézek egy-egy műsort, előadást, azt is inkább külföldi humoristáktól...

...így fordulhatott elő, hogy Kőhalmi Zoltán szorongásaival a Dalfutár című műsorban találkoztam először, viszont egyből azonosulni tudtam vele. Teljes mértékben magamra ismertem, úgyhogy jól megjegyeztem magamnak. Addig még nem jutottam el, hogy keressek róla videókat, de amikor szembejött velem a most megjelent, vicces című, skandináv krimiket parodizáló könyve, egyből felkeltette az érdeklődésemet, amihez persze az is kellett, hogy gyengéd érzelmi szálak fűznek az északi népekhez, mostanában különösen a finnekhez...

A Helikon Kiadó gondozásában napvilágot látott "A férfi, aki megølte a férfit, aki megølt egy férfit, avagy 101 hulla Dramfjordban egy borzalmasan izgalmas, őrülten mulatságos, abszurd ámokfutás ígéretét kecsegtette, és a könyv elolvasása után egyértelműen kijelenthetem, hogy ezúttal sem üres, semmitmondó vagy éppen csalódást keltő állításokról van szó. Ez kérem valóban ilyen könyv. Meglepően kellemes élmény!

A nyáron felfedezett Rick and Morty sorozat megedzette a szürrealizmusra és abszurditásra amúgy is nyitott elmémet, úgyhogy a magam részéről nagyon jól le tudtam követni, sőt kifejezetten élveztem azt az esztelen ámokfutást, amit az íróember, aki éppen nem ír semmit, mégis papírra vetett. Sőt, még több elmebeteg ötletet, fordulatot, viccet is elviseltem volna, de ez nem elégedetlenséget jelent, inkább csak egy jövőre vonatkozó kívánságsóhaj volt.

Kár volna elmondani bármilyen részletet, vagy lelőni a poénokat, amúgy is utálom, amikor a trailerekben elsütik az összes valamirevaló jelenetet vagy poént, gondolom, nem kell különösebben magyarázni, hogy miért. A poénszűz elme orgazmusa nagyobb. A lényeg, hogy aki szereti a szürreális humort annak jó szívvel ajánlom a figyelmébe ezt a könyvet, abban pedig ismeretlenül is biztos vagyok, hogy Kőhalmi rajongóknak kötelező darab. Az biztos, hogy kíváncsian várom a valamilyen folytatását, akár ennek a könyvnek, akár Kőhalmi írói tevékenységének....a stand-up-pal még nem tudom, hogyan állok.

„A lány élvezte a terepmunkát, és fakó szellemarca némi színt kapott, amikor felvázolhatta a tényállást. A felügyelő mindig hagyta beszélni, mivel önmagát okolta a régmúlt tragédia miatt, és mert legalább addig is lehetősége volt kéregzuzmószeszt inni. Egyszer egy különösen hosszú okfejtés alatt a laposüveg hozzáfagyott a tenyeréhez. Minden tiltakozása ellenére leműtötték.”

kohalmiz_aferfiaki_72dpi.jpg

Kőhalmi Zoltán - A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit, avagy 101 hulla Dramfjordban

„Az megvan, hogy Jo Nesbø, Rejtő Jenő és Italo Calvino együtt írnak regényt? Nincs? Akkor most ideje megvásárolnod Kőhalmi Zoltánnak, a magyar stand up egyik legjobbjának első könyvét, ugyanis ez a regény éppen ilyen: mintha egy őrült posztmodern író állna neki egy norvég krimi megalkotásának, de közben féktelen humora nem hagyná, hogy a dolgok a rendes medrükben csordogáljanak. Végül egy agyament paródia születik, amiben a skandináv bűnügyi regények minden jellemző alkatrésze megtalálható: alkoholista, antiszociális nyomozó; gyermekkori traumák, társadalomkritika, titkosszolgálat, külföldi maffiák, extrém gyilkolási formulák, hullahegyek és a többi… De amíg a 101. halottig eljutunk, hőseink más könyvekben is megfordulnak (nagyjából Japántól Oroszországig), a sztori újabb és újabb hajmeresztő fordulatokat vesz, és amikor már azt hinnénk, hogy ennél a szerző már képtelen jobban megcsavarni a történetet, akkor rá kell jönnünk: de igen! Térdcsapkodósan letehetetlen, borzalmasan izgalmas, őrülten mulatságos. Kőhalmi magyar humoristának is jelentős, ám norvég krimiírónak egyenesen felejthetetlen!” Cserna-Szabó András

A könyvet ide kattintva vásárolhatod meg.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet.

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr4915244680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása