Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

5 könyv Finnországból, amit mindenképpen el kell olvasnod

5 könyv Finnországból, amit mindenképpen el kell olvasnod

2019. október 31. - Darqo

finnorszag.jpg

Finnország iránt érzett szerelmem 2015 októberében kezdődött, ekkor volt lehetőségünk ugyanis az Electrolux Design Lab Helsinkiben tartott döntőjén részt venni Lacival (új olvasóknak: Gyarmati Laci a blog társalapítója). A helyzet nem volt egyszerű, hisz a cigiről való leszokás első hónapján voltam túl, ráadásul csak mankóval tudtam közlekedni, mivel a leszokást követő első héten még egy fincsi térdszalag-szakadást is sikerült elszenvednem.

Azonban semmi sem szeghette kedvemet, egy ilyen lehetőséget nem hagyhattam/hagyhattunk ki. Utólag visszagondolva, bár minden percét imádtam (na, jó, a repülést annyira nem, mert félek tőle), a pár napos kiruccanás később értékelődött fel igazán. Laci 4 hónappal később meghalt, így Helsinki lett az utolsó közös utazásunk helyszíne, miközben szó szerint és átvitt értelemben is újra tanultam járni egy új életszakaszban.

A nehéz periódusban nem igazán gondoltam a finnországi élményekre, de természetesen mélyen belém vésődött az utazás, aztán 2018-ban talált el Ámor nyila, amikor a feliratos Tom of Finland film nézése közben minden mondat elhangzása után gyönyörbomba robbant a lelkemben. Bár 2015-ben is volt szerencsém hallgatni a finneket beszélgetni egymással, mégis ez a film kellett hozzá, hogy rájöjjek, imádom ezt a nyelvet minden játékosságával, viccességével, dallamosságával, furcsaságaival együtt. Ezzel indult el a szerelem.

Azóta, ha tehetem, minden finn nyelvkönyvet, útikönyvet, Finnországgal kapcsolatos albumot beszerzek és elolvasok, legújabb mániám pedig a finn néplélek megértésének vágya, úgyhogy sorban nézem finn filmeket, természetesen eredeti nyelven, felirattal, illetve elkezdtem felkutatni az összes finn szerző által írt, hazánkban is megjelent regényt. Legnagyobb örömömre, van miből válogatni!

Muszáj megosztanom veletek azt az élményt, hogy mennyire jó könyvekre bukkantam, amelyek nem csak abban segítenek, hogy egyre jobban ráhangolódjak a finn nép lelki-és érzelmi berendezkedésére, valamint kultúrájára, hanem újabb távlatokat nyitottak a lélek bonyolultságának, korlátozottságának és mégis végtelen szabadságának felfedezésében. Egyik szerző könyve sem könnyed, mély szerelmekről, szívszaggató érzésekről és feldolgozhatatlan traumákról, szexről, halálról, halál utáni létről, tehát az életről és nagy kérdéseiről mesélnek nekünk, sajátságos északi szemszögből. Nem csak Finnország-rajongóknak, hanem mindenkinek jó szívvel ajánlóm figyelmébe az egyre hűvösödő és szürkülő időben az alábbi 5, katartikus, egyedi hangvételű regényt.

 

finn_konyvek01.jpg

RiikkaPulkkinen - A lehetséges világok legjobbika

Riikka Pulkkinen új regényének főhőse egy fiatal színésznő, Aurelia, aki egyidős a szabad Európával: ugyanazon a napon született, amikor a berlini fal leomlott. A szimbolikus esemény, úgy tűnik, továbbra is összefonódik a lány sorsával: a kultrendező őt választja ki készülő darabja főszerepére, mely éppen a berlini fal leomlásáról szól majd.

Eközben Aurelia apja a kórházban fekszik, beszédképtelenül egy súlyos stroke után. Aurelia nem reagál anyja ismétlődő telefonhívásaira. Mit mondhatott el neki apja utolsó találkozásuk alkalmával? És ki lehet az az alak, aki árnyként követi a lányt mindenhová, lépten-nyomon rést ütve a valóságon, és aki mintha olyan dolgokat tudna, amelyekről Aurelia maga nem is tudhatna?

Az Aurelia útját végigkísérő fejezetek Aurelia anyjának egyes szám első személyű elbeszélésének részleteivel váltakoznak, amelyben a nő elmeséli az ő és a lány apja között kibontakozó szerelem megrendítő történetét – melynek szálai természetesen megint csak Berlinbe vezetnek –, és beszámol a tragédiáról, mely mindent megváltoztatott számukra.

A könyvet ide kattintva vásárolhatjátok meg.

 

finn_konyvek02.jpg

RiikkaPulkkinen - Igaz

Egy tökéletes felső középosztálybeli finn család. Elsa, a feleség, aktív éveiben elismert pszichológus volt; a férj, Martti, neves festőművész; lányuk, Eleonoora orvosként dolgozik. Elsa hamarosan meg fog halni. Férjének és lányának hozzá kell szoknia a gondolathoz, hogy elveszítik őt, miközben megpróbálják a lehető legszebbé tenni a hátralévő hónapokat.

Eleonoora lánya, Anna még keresi a helyét a világban. Szívesen figyel meg számára ismeretlen embereket, hogy megpróbálja kitalálni a sorsukat. Számára a valóság csupa megtörtént és lehetséges történet. Egy nap Elsa említést tesz neki Eeváról, a lányról, aki egykor Eleonoora bébiszittere volt, és akinek sorsáról Anna nagyszülei évtizedeken keresztül hallgattak.

Eeva elfelejtett története, amelyet egy egyes szám első személyben beszélő fiatal nő mesél el, apránként bontakozik ki az olvasó előtt. A regényen belüli regényben, melynek kulcsmozzanatai izgalmasan játszanak egybe Anna jelenbeli történetével, az 1960-as évek elevenednek meg. A szerző rendkívüli érzékenységgel beszél három női generáció érzelmi világáról és traumáiról, olyan elemi témákról, mint az anya–lánya kapcsolat, a szerelem és a csalódás vagy az elmúlás.  

A könyvet ide kattintva vásárolhatjátok meg.

 

finn_konyvek03.jpg

Sofi Oksanen - Tisztogatás

A Tisztogatás hosszú-hosszú idő óta az első olyan regény, amely a kommunizmus, az elnyomás, majd a rendszerváltás koráról szól, és nemtől-kortól függetlenül mélyen megérint mindenkit.

A magány békéjében éldegélő idős észt asszony, Aliide Truu életét váratlan esemény kavarja fel: eszméletét vesztett orosz lányt talál a háza udvarán. A fiatal Zarával való találkozás feleleveníti Aliidéban a múltat: tragikus szerelmi történetét és azokat a döntéseket, amelyek megpecsételték a hozzá legközelebb állók és a saját maga sorsát. A kétségbeesett lépésekre kényszerült Zara helyzete rávilágít, hogy az üldöztetések a megváltozott körülmények ellenére sem értek véget – csupán formájuk változott.

A Tisztogatás magja az árulás, amelybe a kétségbeesés és a reménytelenség kergeti a főszereplőket. A regény egy család történetén keresztül Észtország közelmúltjának s vele együtt a keleti blokk országainak elhallgatott eseményeibe, az elkendőzések világába is betekintést nyújt. Megszólaltatja a háború és a kommunizmus áldozatait, szembesít a megalkuvók és a megalázottak szégyenével. ám a hajdani megaláztatások és a napjaink zavaros társadalmi közegében viruló erőszak határvonalai mindinkább elmosódnak Oksanen mesterművében…

A könyvet ide kattintva vásárolhatjátok meg.

 

finn_konyvek04.jpg

Laura Lindstedt - Oneiron

Laura Lindstedt Finlandia-díjas műve, az Oneiron a feloldozás regénye. Hét különböző nemzetiségű és életkorú nő találkozik a halál utáni üres térben. Abban sem biztosak, mi történt velük pontosan, és fogalmuk sincs, mi dolguk lehet egymással. Aztán beszélgetni kezdenek, és – Boccaccio vagy Chaucer hőseihez hasonlóan – egyenként elmesélik az élettörténetüket. Visszaemlékezésükből lassan kirajzolódik mindannyiuk életének megkerülhetetlen fordulópontja, és az is világossá válik, miért kényszerítette össze őket egy titokzatos, túlvilági kéz…

A könyvet ide kattintva vásárolhatjátok meg.

 

finn_konyvek05.jpg

Alexandra Salmela - 27 – avagy halál teszi a művészt

A huszonhét éves Angie úgy dönt, bálványaihoz, Kurt Cobainhez, Jim Morrisonhoz és Janis Joplinhoz hasonlóan ő is hírnevet szerez magának és meghal, még a következő születésnapja előtt.

Angie csak lézeng Prágában, ahol egyetemi tanulmányait folytatja. Miután művészi ambíciói és családi kapcsolatai terén egyaránt zsákutcába jut, úgy dönt, lelép. Szerencsére irodalomtanára éppen nemrég prédikált lángoló hévvel a kalevalai szimbólumokról, és azt is elárulta, hogy van egy igazi, saját partszakasza a finn tóvidéken. Fenn, északon ökotudatos és némiképp kaotikus életet él egy háromgyerekes család. Az erdőlakók hétköznapjai megrendülnek, amikor a művészi vénáját kereső Angie az udvarukon álló szaunakunyhóba költözik. Alexandra Salmela első regénye különféle jellegű szövegek együttese, tragédia, helyzetkomédia, bohózat és önirónikus fejlődéstörténet varázslatos elegye. A szerző zseniális gúnya senkit sem kímél.

A könyvet ide kattintva vásárolhatjátok meg.

 

A recenziós példányokat a kiadók bocsátották a rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr515245350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása