Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

A főzés tudománya és az Ezeregy éjszaka ízei

A főzés tudománya és az Ezeregy éjszaka ízei

2019. október 22. - Darqo

a_fozes.jpg

Olyan típus vagyok, aki mielőtt belevág valami új dologba, előtte mindig részletesen és hosszasan elemzi a különböző részleteket. Így van a főzéssel is, amivel most már lassan 2 éve csak kacérkodom. Különböző szakácskönyveket bújok, néha egy-egy főzős műsort is megnézek, sokat kérdezgetem édesanyámat a különböző praktikáiról, egyre többször besegítek neki, ritkán barátoknak is főzök, de mélyebben még nem mentem bele a témába.

Lehet, hogy nem is fogok, egyszerűen csak lelkes amatőrként próbálom majd minél finomabb ételekkel, minél szélesebb spektrumon elkápráztatni a szeretteimet, de ha csak ezt sikerül megvalósítani, én annak is örülni fogok és büszke leszek magamra. A mai napon két olyan, főzéssel kapcsolatos könyvet ajánlok a figyelmetekbe, melyek nagyon sokat segítettek az alapvető tudás csiszolásában, ráadásul az egyik még egy kis forró, közel-keleti kalandozásra is elröpített ebben a különösen meleg őszi időjárásban...

Mindig is kerestem valami olyan könyvet, amiben minden apró részlet benne van ahhoz, hogy az alapokat maximálisan elsajátítsam, és végre rábukkantam egy olyan albumra a Libri Kiadó jóvoltából, amely számomra megtestesíti a tökéletes kiadványt. A blog rendszeres olvasói már tudják, hogy rajongom a DK (Dorling Kindersley) könyvekért, egyszerűségük, közérthetőségük, átláthatóságuk, velős témafeldolgozásaik miatt, és a közelmúltban napvilágot látott A főzés tudománya című zseniális kiadvány is tovább öregbíti a hírnevüket.

Dr. Stuart Farrimond orvosból lett élelmiszer-kutató könyvében olyan részletességgel tárja fel előttünk a konyhai folyamatokat és eszközöket, a főzési eljárásokat, az élelmiszerek összetételét és felhasználhatóságukat, amelyet máshol még nem láttam, mindezt a DK könyvekre jellemző informatív, lényegre törő, remek illusztrációkkal fűszerezett szerkezetben, úgyhogy minden kezdő és haladó konyhatündér könyvespolcán ott a helye!

a-fozes-tudomanya-2.jpg

Dr. Stuart Farrimond - A főzés tudománya / Konyhai praktikák izgalmasan és látványosan


Rántsuk le a leplet a konyhai mítoszokról!


Zúzzuk vagy vágjuk a fokhagymát? Hogyan őrizhetjük meg a zöldségek tápértékét főzéskor? Mikor adjuk az ételhez a zöldfűszereket? Hogyan marad a hal szaftos sütéskor? A főzés tudománya forradalmian új szemléletű kötet, amely segít, hogy jobban megértsük a konyhai folyamatokat, és ezáltal jobban, kreatívabban főzhessünk.

  • Praktikus, kutatási eredményekkel alátámasztott válasz 160 alapvető konyhai kérdésre.
  • A leggyakoribb főzési eljárások, alapanyagok és konyhai eszközök közérthető elemzése.
  • Látványos, informatív illusztrációk.


Dr. Stuart Farrimond orvosból lett élelmiszerkutató, aki előadásaiban, illetve írásaiban a tudomány és a főzés titkaiba avatja be olvasóit és hallgatóit.

A könyvet ide kattintva vásárolhatjátok meg.

Arra nem tudok egzakt választ adni, hogy mely népek konyhái a kedvenceim, mert ebből a szempontból mindenevő vagyok, ami egyébként az egyes ételeket tekintve amúgy nem jellemző rám. A lehető legváltozatosabb témákban gyűjtöm a szakácskönyveket. Legújabb kedvencem pedig Sabrina Ghayour Az Ezeregy éjszaka ízei című szakácskönyve, amely a közel-keleti konyha nem is olyan nagy rejtelmeiről rántja le a fűszer illatú leplet.

A közel Kelet konyha művészetére a legtöbben úgy tekintenek, mint valami különleges, ismeretlen és bonyolult dologra. Azonban ez nem valós kép, valójában egyszerű és őszinte konyháról van szó, amelyet a szerző könnyedén be is bizonyít számunkra a testes könyv íncsiklandó receptekkel és fotókkal teli lapjain.

Ahhoz, hogy valami finomat és különlegeset főzünk, nem kell sok hozzávaló. Néha elég pár fűszer és néhány hasznos tipp, hogy olyan ételt varázsoljunk az asztalra, ami után a vendégeink megnyalják a 10 ujjukat. Ilyen egyszerűen elkészíthető finomságokkal van tele a hagyományos felépítésű szakácskönyv. Semmi rendetlenség, semmi hűhó, ezt ígéri és be is tartja a szerző. Imádni fogod!

az-ezeregy-ejszaka-izei.jpg

Sabrina Ghayour - Az Ezeregy éjszaka ízei

Ha egy ételnek perzsa, török vagy arab neve van, sokan azt gondolják, hogy biztosan nagyon nehéz elkészíteni. Sabrina Ghayour azonban bebizonyítja, hogy a közel-keleti konyhaművészet egyszerű és elérhető, az ételek elkészítésében pedig a legtöbbször semmi nehézség sincs. Az iráni származású brit szakács nemcsak bemutatja a Közel-Kelet klasszikus fogásait, hanem újrafogalmazza ezeket, s leszámol azzal az előítélettel, miszerint a közel-keleti ételek elkészítése időigényes és bonyolult. Ahhoz, hogy egy étel finom és különleges legyen, nem kell egymillió hozzávaló – sokszor elég néhány fűszer és hasznos tipp arról, mire valók, és milyen sokszínűen használhatjuk őket.

„Hatéves koromban kezdtem el perzsa ételeket főzni, de mivel olyan családban nőttem fel, amelyre a török, az arab, az örmény és az afgán kultúra, illetve gasztronómia is hatott, a repertoárom idővel kibővült ezekkel az ízekkel is. Mára megismertem a trükköket, amelyekkel a perzsa és a közel-keleti receptek egy része leegyszerűsíthető, s így olyan stílusban tudok főzni, ami illik a mindennapjaimhoz. Semmi rendetlenség, semmi hűhó, csak egyszerű, finom ételek – így szeretek enni, így szeretek főzni, és ilyen ételeket osztok most meg veletek.”

A könyvet ide kattintva vásárolhatod meg.

A recenziós példányokat a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr9614636484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása