Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Forradalmak az ebédlőasztalon

Forradalmak az ebédlőasztalon

2018. november 30. - Darqo

forradalmak_az_ebedloasztalon01.jpg

Bár az elmúlt évben elég sok szakácskönyvvel, helyes táplálkozással foglalkozó könyvet olvastam és mutattam be nektek itt a blogon, olyannal még nem találkoztam, mint a Forradalmak az ebédlőasztalon című kiadvány. Persze nem vagyok továbbra sem szakértője a témának, még mindig gyerekcipőben járok, és inkább maradtam a gyengéd érzelmi szálakkal kapcsolódó blogger szerepében.

Tom Nealon nagy, vaskos és végtelenül informatív könyve a konyhaművészet titkos, vagyis inkább kevésbé ismert és sajnos meglehetősen hiányosan dokumentált történelmével és fejlődésével foglalkozik, miközben mitikus eredettörténetek, meglepő, gyakran bizarr és felkavaró tények és receptek, valamint rengeteg korabeli grafika, illusztráció, hirdetés és kép tarkítja az izgalmas kiadványt.

Rajta keresztül nem csak az egyes hozzávalókat, ezek összepárosítóit, a helyes kombinációk lejegyzőit tanuljuk meg tisztelni, hanem egy olyan korban, amikor minden bokorból "séfek" bújnak elő, a közösségi oldalakat ételfotók uralják, a tévében pedig egymást érik a főzőműsorok és főzős vetélkedők, azt is, hogy olyan korban élhetünk, amikor nem kell tartanunk különösebb veszélyektől, gondolok itt például arra, hogy nem halunk bele különböző növények, állatok elfogyasztásába, elődeinkkel ellentétben. Legalábbis rövidtávon, hiszen a hozzávalókat már ismerjük.

Már amennyire, hiszen rengeteg élelmiszerrel kapcsolatban folyamatosan változik a közvélekedés az újabbnál újabb, néha bizony egymásnak ellentmondó, majd újra igazoló tudományos felfedezések és tények tükrében. És sajnos az is tény, hogy a jelenben egyre több mű, génmódosított, agyontartósított hulladékkal tömjük magunkat, ami hosszútávon fejti ki a negatív hatásait.

Nem csak a konyhában sűrűn megforduló és főzni is szerető/tudó/kísérletező nők és férfiak számára okozhat kellemes kikapcsolódást ez a tartalmas könyv, hanem azoknak is, akik néhány alapvető, éhenhalás elkerülését segítő alapfogásnál többet nem tudnak, azonban kíváncsiak arra, hogy mi és miért van úgy a konyhában ahogy, mit és miért fogyasztunk avagy nem eszünk.

 

forradalmak_az_ebedloasztalon02.jpg

Tom Nealon - Forradalmak az ebédlőasztalon

A konyha történelmének gazdagon illusztrált könyve mitikus eredettörténetekből, bizarr receptekből, és sok egyéb hozzávalóból! Az éhség és az ízlés kéz a kézben járva formálta a civilizáció fejlődését. Mindegy, hogy háború vagy pestisjárvány dúlt-e épp, esetleg forradalmak vagy népvándorlások borzolták a kedélyeket, enni mindig kellett. A legtöbb esetben a történelem alakulása azon múlt, hogy a népnek volt-e mit ennie, avagy éhínség gyötörte őket. A Forradalmak az ebédlőasztalon - A konyha titkos történelme című könyv a történelmi tények és legendák határán egyensúlyozva lebbenti fel a fátylat több pikáns rejtélyről. A British Library gyűjteményéből válogatott, lenyűgöző képekkel illusztrált könyv sokoldalúan igyekszik bemutatni a mindennapi fogások és konyhai eljárások mögött rejtőző, lélegzetelállító történeteket. Mi a kapcsolat a francia forradalom és a terített asztal között? Mi köze a puding sűrűségének a gyarmatosításhoz? Hogy jön a limonádé a bubópestishez? Milyen különös kapcsolata van a pontynak a keresztes háborúval? Hogyan találkozott Byron a barnamártással? Hogy használták fel a csilit a kannibál konyhaművészetben? A szerző ilyen, és ehhez hasonló, érdekes és szórakoztató témákat boncolgat hiánypótló művében.

A könyvet a Cser kiadó kínálatában kedvezményesen vásárolhatjátok meg. Részletekért kattintsatok ide.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr9214269693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása