Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Könyvek gyerekeknek és gyereklelkű felőtteknek

Könyvek gyerekeknek és gyereklelkű felőtteknek

2018. augusztus 31. - Darqo

book-2929646_1920.jpg

Kevés üdítőbb elfoglaltság van számomra annál, mint az, amikor újra gyerek lehetek. Sajnos meglehetősen nehezen tudom előcsalogatni a gyermeki énemet, mert túlságosan is jól beletanultam a felnőtt szerepbe, de azért az elmúlt években megtanultam, hogy milyen eszközök vezetnek sikerre.

Ilyen eszköz többek között az animációs filmek és sorozatok nézegetése; korábban a videojáték-konzolokkal való játék is képes volt fél napokra kikapcsolni a hétköznapokból, bár körülbelül 20 éve nem volt lehetőségem használni őket; gyűjtöm a képregényeket és az akciófigurákat; és végül, de nem utolsósorban lebuktatva magamat, előszeretettel olvasok gyerek-és ifjúsági könyveket, albumokat (bár figyelmes olvasók erről már tanúbizonyságot tehettek korábban egy-két alkalommal).

Ezek azok a kellékek, amelyek nagyon könnyen aktivizálják a bennem élő kicsi ént (nem az Austin Powers-féle változatot). Ilyenkor képes vagyok önfeledten belemerülni a gyermeki pillanatba, a flow-élménybe, és csak annak a dolognak élni, amit éppen csinálok. Lefoglal teljesen, hogy a fantáziák világában barangolok, úgyhogy teljesen lényegtelenné válnak a hétköznapi problémák, és ha eszembe is jutnak, nem igazán értem, hogy miért görcsölök hülyeségeken naphosszat.

Gyerekként sem voltam válogatós, ha letettek egy sarokban, introvertáltként nagyon jól elvoltam ott órákig egy-két magammal cipelt játékkal vagy helyben talált kellékkel, esetleg a felnőttek diskurzusának megfigyelésével. Most sem vagyok túl finnyás, nagyon hamar magukba szippantanak az egyszerű, szeretetteljes és bájos történetek, a legkisebbek, legelnyomottabbak felemelkedéséről és a hősiességről szóló mesék, az izgalmas kalandok.

Ma olyan könyvekből hoztam egy csokorra valót, amelyek ebbe a kategóriába tartoznak, egészen kicsi gyerekektől kezdve a nagyobbakig, sőt felnőttekig bárki élvezni fogja őket. Egytől egyig elérték, hogy kilépjek a hétköznapok mókuskerekéből, úgyhogy hálával tartozom az íróknak, akik megálmodták és valóra váltották ezeket a történeteket.

Az egészen kicsi gyerekek biztos élvezni fogják Farkas Róbert új könyvét, amely az Eszes Róka-sorozat második kötete "Első könyvem a fénysebességről" címmel (sőt, hamarosan érkezik a harmadik könyv is "Első könyvem a téridőről" címmel). Ebben az asztrofizika-rajongó illusztrátor újabb gyönyörű képek és könnyen értelmezhető információk segítségével gyarapítja a gyerekek tudását.

 

elsokonyvem-a-fenysebessegrol.jpg

Farkas Róbert - Első könyvem a fénysebességről

Az Első könyvem az univerzumról a csillagok és bolygók titkait hozta el a legkisebbeknek. És máris itt a folytatás! Róka papa ezúttal arról mesél, mitől világít a Nap, és miért nem pukkan ki, mint egy lufi. A kisrókának persze számtalan kérdése van még: miért nem tudunk akármekkorát ugrani? Milyen gyorsan közlekedik a fény? És mi történik, ha két fekete lyuk összetalálkozik?

A könyvet a Kolibri Kiadó oldalán kedvezményesen vásárolhatod meg.

 

Szintén a kicsiknek szól Maurice Sendak Ahol a vadak várnak című mesekönyve, amelyet "minden idők legkülönlegesebb képeskönyvének" tartanak, és amely most már hetek óta újra és újra eszembe jut. Nem csak a gyönyörűen megrajzolt illusztrációk, izgalmas és egyedi karakterek, hanem az egyszerű, de elképesztően ügyesen és gyermeki egyszerűséggel megírt történet is, amely a gyerekek számára mindennapos izgalmas kalandokat és élményeket jelenít meg, a felnőttek számára pedig úgy eleveníti fel a gyermeki fantázia játékosságát, hogy összeszorul a torkunk amiatt, mert olyan ritkán van időnk a képzeletünk birodalmában barangolni.

 

ahol-a-vadak-varnak.jpg

Maurice Sendak - Ahol a vadak várnak

Barack Obama kedvenc gyerekkönyveinek egyike, amelyet Amerikában nemrég minden idők legnépszerűbb képeskönyvének választottak, végre magyarul is megjelent. Maurice Sendak könyve egy folyton rosszalkodó kisfiúról szól, aki útra kel a félelmetes vadak közé. Az Ahol a vadak várnak több mint 50 éve a világ egyik leghíresebb és legnépszerűbb gyerekkönyve. Elnyerte a legjelentősebb gyerekirodalmi díjakat, 30 nyelvre fordították le, készült belőle opera és filmfeldolgozás is – utóbbit Spike Jonze rendezte 2009-ben.

A könyvet a Kolibri Kiadó oldalán kedvezményesen vásárolhatod meg.

 

A nagyobb gyerekek, iskolások, tinédzserek Fodor Marcsi és Neset Adrienn 50 elszánt magyar nő című könyvéért lelkesedhetnek, mert a Rátkai Kornél által gazdagon illusztrált könyv játékos képei, valamint az érdekes és hasznos információk ismert és kevésbé ismert, azonban mindig bátor, elszánt és határozott magyar nők élettörténeteiről végtelenül inspiráló hatással lehetnek rájuk. És persze a felnőttekre is egyaránt, hiszen sosem árt egy kis lelki tuningolás!

 

50-elszant-magyar-no.jpg

Fodor Marcsi – Neset Adrienn - 50 elszánt magyar nő

Ötven magyar nő, akikről utcákat, tereket, bolygókat neveztek el, ám a tankönyvek sokszor meg sem említik őket. Ötven nő, akik mertek valamiben elsők lenni. Olyan nők, akik a leleményességüknek és a kitartásuknak köszönhetően mindig kimásztak a legmélyebb gödörből is, és közben sem feledkeztek meg arról, mit diktál az emberség. Izgalmas életutak, példaértékű történetek múltból és jelenből – a jövőnek. A kötetben szerepel többek között Szent Erzsébet, Zrínyi Ilona, Hugonnai Vilma, Veres Pálné, Teleki Blanka, Kovács Margit, Fischer Annie, Dévény Anna, Lubics Szilvia és Polgár Judit.

A könyvet a Kolibri Kiadó oldalán kedvezményesen vásárolhatod meg.

 

Rosemarie Eichinger Esznek-e a halottak epertortát? című ifjúsági regénye azért nagyon fontos, mert ahogy a címből is kiderül egy tabutémával, a halállal, elmúlással foglalkozik, amivel sajnos előbb vagy utóbb mindenki szembesül, csak nem megküzdeni tudó, gyászmunkára képes, elfogadó állapotban, hanem mert nem beszélünk róla a hétköznapok szintjén, sőt elhárítjuk a témát, ezért pőrén, ijedten, értetlenül, feldolgozásra képtelenül és iszonyatos fájdalommal a szívünkben. Muszáj érzékenyíteni a gyerekeket, és mindenki mást is, hogy hamarabb kerülhessünk az életigenlés oldalára.

 

eszek-e-a-halottak-epertortat.jpg

Rosemarie Eichinger - Esznek-e a halottak epertortát?

Egy különösen szép könyv a gyászról. Egy lányról, akit az iskolában kicsit furcsának tartanak, és egy fiúról, akinek meghalt az ikertestvére. Egy könyv a halálról, de leginkább mégis az életről. Arról, amit elveszítettünk, és arról, amire rátalálhatunk. Legfőképp pedig a temetőből a valódi életbe vezető kiútról, amelynek során még az is kiderül, vajon esznek-e a halottak epertortát…„Emma vagyok. Az apám sírásó, így sok időt töltök a temetőben, de én nem bánom. Szeretem a temetőt. Itt érzem magam otthon. Még könyvet is vezetek a holtakról. Mint egy krónikás. Megírom, ők hogyan látják a dolgokat. Beszélgetek is velük. „Boldog-e ön most, hogy megboldogult? – kérdezem. – Jól kijön a szomszédjaival, vagy szívesebben nyugodna másutt? Tényleg van szaga alulról az ibolyának?”

A könyvet a Kolibri Kiadó oldalán kedvezményesen vásárolhatod meg.

 

Egyik kedvencem Roald Dahl Charlie és a csokigyár című története, amelynek Tim Burton-féle moziváltozata is kiérdemelte, hogy ebbe a kategóriájába tartozzon. Nagyon örültem, amikor szembesültem a ténnyel, hogy idehaza is elérhető lesz a könyv folytatása, a Charlie és a nagy üveglift, amely szerintem ugyanolyan jól sikerült, mint az első rész. Igaz, a frissesség ereje már nem annyira átütő, ahogy a folytatásoknál szokásos, de az író fantáziája ugyanannyira érdekes, vicces és elgondolkodtató történetet szült, mint amikor még csak azon izgultunk, hogy vajon ki kapja majd Wonka úr különleges nyereményét.

 

charlie-es-a-nagy-uveglift.jpg

Roald Dahl - Charlie és a nagy üveglift

Lélegzetet visszafojtani! Orrot befogni! Biztonsági öveket becsatolni, fohászokat elrebegni! Átütjük a tetőt! Ha eddig bárki azt hitte, hogy egy üveglift csakis emeletek közötti fel-le liftezésre való, nyissa ki jól a szemét, és nézzen fel az égre. Igen, az ott egy üveglift, benne egy kisfiú, Picur Charlie, a világhírű Vonka-féle csokoládégyár új tulajdonosa, mellette szülei és vénséges vén nagyszülei. A furcsa kompánia élén pedig nem mást üdvözölhetünk, mint a habókos, meglepetést meglepetésre halmozó Vonka Vilmos urat, aki épp begyújtja a rakétákat, és Föld körüli pályára állítja a nagy üvegliftet, s ezzel kezdetét veszi a világ legfurcsább űrutazása.

A könyvet a Kolibri Kiadó oldalán kedvezményesen vásárolhatod meg.

 

Peter Wohlleben A fák titkos élete és Az állatok érzelmi élete című könyveiről korábban már írtam a blogon, és örömmel hívom fel a figyelmeteket legújabb kiadványára, ami az "Érted a fák beszédét? címmel abban nyújt segítséget a gyerekek számára, hogy minél közelebb kerüljenek a természethez, értsék és érezzék a növényeket. Ha ezt a folyamatot ilyen könyvekkel segítjük elő, kiegyensúlyozottabb és magabiztosabb felnőttekké válnak majd.

 

erted-a-fak-beszedet.jpg

Peter Wohlleben - Érted a fák beszédét? – Kalandozások az erdőben

A fák titkos élete az elmúlt évek egyik legnagyobb tudományos bestsellere volt. Szerzője, Peter Wohlleben német erdész könyvében feltárta, mennyivel többet rejt az erdő annál, mint amit sejtünk róla. A fák titkos élete után Érted a fák beszédét? című gyerekkönyvében Wohlleben a kisebbek számára is tapinthatóvá teszi az erdő varázsát. Mit gondolsz, vajon a fák is alszanak éjszaka? Hallottál már az erdő internetéről? Szerinted a szajkó vagy a mókus jegyzi meg jobban, hová rejtette a téli tartalékait? Ha kíváncsi vagy minderre, és szeretnél még több elképesztő dolgot megtudni a fákról és az erdő lakóiról, tarts velünk ezen a felfedezőúton! Fény derül az erdőlakók titkaira, megismerheted a szokásaikat és mindazokat a trükköket is, amelyeket a túlélés érdekében alkalmaznak. Peter Wohlleben erdész, aki több mint 20 éve vezet családi és iskolai túrákat az erdőben. Gyerekeknek írt művében lenyűgöző megfigyeléseiről és kutatásairól mesél a kisebbek számára is érthető nyelven. Egyedülálló ismeretterjesztő könyvét számos kvíz és játékos feladat teszi még szórakoztatóbbá.

A könyvet a Kolibri Kiadó oldalán kedvezményesen vásárolhatod meg.

A recenziós példányokat a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr3814185149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása