Finnország különösen közel került a szívemhez az elmúlt években, és ez nemcsak azért van így, mert Lacival Helsinkiben voltunk utoljára együtt közösen egy díjátadó esemény kapcsán, hanem amúgy is nagy rajongója vagyok az északi népeknek, de ezt a blog rendszeres olvasói nagyon jól tudják.
Ha hozzáteszem azt is, hogy a gasztronómia az utóbbi időben egyre jobban és mélyebben érdekel, hiszen ételallergiám okán muszáj jobban odafigyelnem, mit, milyen minőségben és mennyiségben eszem, akkor talán nem lesz meglepő, hogy a mai könyvajánló a finn gasztronómiával foglalkozó fura nevű, ám annál érdekesebb és egyedibb Szaunaszakácskönyv című kiadványról szól majd.
Hogy miért éppen Szaunaszakácskönyv a címe? Azon egyszerű okból kifolyólag, hogy az ebben a könyvben található összes finn étel szaunában készült! A szaunakályha tetején vagy az égéstérben, a felöntőkanálban vagy a vízforraló üstben. Ez persze nem jelenti azt, hogy hagyományos formában, edényben, konyhában nem lehet őket elkészíteni, egyszerűen csak a szaunázás annyira a finn élet szerves része, hogy a helyiségek funkciói összemosódnak. A finnek együtt izzadnak és együtt is főznek, akár hagyományos konyháról, akár szaunáról van szó, sőt szülni és meghalni is szoktak itt, és ez csak a kívülállóknak furcsa, nekik a legtermészetesebb dolog a világon.
Számomra az utóbbi idők legkülönlegesebb és legegyedibb hangulatot árasztó szakácskönyvéről van szó, és nem csak a fentebb felsorolt okokból kifolyólag. Azért is, mert egy érdekes kulturális utazáson veszünk részt Finnországon keresztül, hiszen a különleges és étvágygerjesztő ételeket, helyi specialitásokat valóban az ország 19 különböző szaunájában készítették el a helyiek segítségével, természetesen kiadós szaunázások és beszélgetések közepette. Így egyébként az is gyakran előfordul, hogy egy-két csemege és személyes történet között a meztelen emberi test szépségén is elmerenghetünk a remek fotók segítségével. Lehet, hogy ez utóbbi dolog sokaknál kiveri a biztosítékot, de én fura vagyok, úgyhogy nekem abszolút belefér ez a dolog, pláne hogy hétköznapi, emberi emberek szerepelnek benne, tehát semmi öncélúság nincs a kiadvány lapjain.
Nincs mese, ott a helye a többi szakácskönyvünk mellett!
Szaunaszakácskönyv - Finn életek és ételek
Ízletes, házias ételek és Szent Iván-éjre, gólyaavatásra vagy rákünnepre való fogások egyaránt készülhetnek szaunában: szarvasragu, rákfarok, glögg és kalács... Amíg az étel a parti szauna kályháján fő, rajta tarthatjuk a szemünket a vízben játszó gyerekeken, vagy elmerenghetünk az augusztusi alkonyon. A könyvben található összes étel szaunában készült: a szaunakályha tetején vagy az égéstérben, a felöntőkanálban vagy a vízforraló üstben. A gőzfürdőzés szüneteiben kirajzolódik a mai finn szaunakultúra képe is: van itt klasszikus gerendaszauna, jég- és sátorszauna, füstös és városi szauna, folyó- és tengerparti szauna, busz- és vasutasszauna, füstölő- és malátaaszaló szauna és még sok minden más. A szaunázás a finn élet szerves része, gyerektől az aggastyánig mindenki együtt izzad, falusiak és városiak, egyetemisták és híres emberek, síoktatók és aranymosók, motorosok és télapók egyformákká válnak a szauna gőzében.
A kiadványt az alábbi könyvesboltokban vásárolhatod meg:
A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!