Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Hiedelmeink / Csányi Vilmos - Tóth Balázs

Hiedelmeink / Csányi Vilmos - Tóth Balázs

2017. december 18. - Darqo

hiedelmeink01.png

A hiedelmek egész életünket behálózzák: hiszünk ideológiákban, politikai pártokban, hiszünk Istenben, szellemekben, angyalokban és ördögökben is. Vannak egyszerű hiedelmek, mint például hogy hány percig kell a lágy tojást főzni, vagy mely gyógymódok hatásosak.

Ugyanakkor a hiedelmek rendkívül összetettek is lehetnek: mi az élet értelme? Miért éppen úgy jó a társadalom szerkezete, ahogy van? Csányi Vilmos és szerzőtársa, Tóth Balázs a hiedelmeink keletkezését és működését mutatják be.

Bebizonyítják, hogy ezek által ismerjük meg és formáljuk saját képünkre a világot, és hogy még a valóság olyan alappillérei is hiedelmek, mint hogy mit jelent az "én". A biológia, a pszichológia és a kultúra egyéb területeiről vett szemléletes példák segítenek megérteni, hogy a megalkotásukra való képesség az egyik legfontosabb emberi adottságunk.

Engem ámulatba ejtett a könyv, majdhogynem minden, általában olvasás közben felbukkanó gondolatfolyamoktól mentesen, elcsendesedve olvastam végig a könyvet és ittam magamba a szerzők által felvázolt meglátásokat. A jól ismer világot, amit innentől egy kicsit más szemmel nézek majd. Legutóbb Török-Szabó Balázs A teória/A teoretika című könyvei közben éltem át ugyanezt az élményt, akkor is és most is úgy ittam magamba a tudást, mint a szivacs a vizet.

Persze sokak számára felkavaró lesz a tartalom, számomra is az, de én rajongom az olyan könyvekért (zenékért, filmekért és úgy általában minden művészeti alkotásért), amelyek mellbevágó hatással vannak rám, és jó értelemben átrendezik, kitakarítják, feltöltik és kiegészítik az életről alkotott elképzeléseimet, kirántják az egom alól a talajt és alázatra tanítanak.

A Hiedelmeink mindenkinek ajánlott olvasmány, mert rajta keresztül egyfajta "beavatáson" veszünk részt, felnőtt(ebb)ek leszünk, csakhogy egy ilyen könyvkalandba mindenki akkor vág bele, amikor úgy érzi, hogy eljött az ideje. Nem lehet erőltetni, de érdemes az életünk folyamán valamikor bevállalni!

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

A kiadványt az alábbi könyvesboltokban vásárolhatod meg:

Libri

Bookline

Líra

hiedelmeink02.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr4413412801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása