Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Kalandozások a mesterséges intelligencia világában

Kalandozások a mesterséges intelligencia világában

2017. augusztus 08. - Darqo

nick_bostrom_szuperintelligencia.jpg

Ha érdekel, hogy hová fejlődhet az emberiség, a tudomány, a technológia és a mesterséges intelligencia témaköre az elkövetkező 20-30 évben Ray Kurzweil, valamint Nick Bostrom érdekes, olvasmányos tudományos ismeretterjesztő könyveit mindenképpen a figyelmetekbe ajánlom!

"Technológiai szingularitásnak nevezzük a tudományos-fantasztikus irodalomban és a jövőkutatásban azt a lehetséges jövőbeli eseményt, amikor az emberfeletti intelligencia megjelenése miatt a technológiai fejlődés és a társadalmi változások felgyorsulnak, olyan módon és sebességgel változtatva meg a környezetet, amit a szingularitás előtt élők képtelenek felfogni vagy megbízhatóan megjósolni."

Az idáig, elképesztő technológiai és tudományos fejlődésen keresztül vezető utat mutatja be a téma köztiszteletben álló, egyesek szerint meglehetősen provokatív következtetéseket képviselő szerző, Ray Kurzweil amerikai író, feltaláló, jövőkutató szakember, aki a Google-nél műszaki igazgatóként a gépi tanulás és a nyelvfeldolgozás területén dolgozik, és aki Bill Gates szerint “a mesterséges intelligencia jövőjét legjobban megjósoló” személy. A kifejezetten izgalmas, tartalmas és vaskos könyv nem egy habkönnyű nyári romantikus regény, én legalábbis lassan haladtam vele és próbáltam minden árnyalatát értelmezni és magamba építeni, ami időt vett igénybe. Aki járatos a témában, felelevenítheti, frissítheti a tudását, akik pedig hozzám hasonlóan most teszi az első lépéseit a témában, elképedve olvashatja a lehetséges jövőnkről alkotott véleményt, az építőelemekről, szükséges változtatásokról, változásokról, ok-okozati összefüggésekről, törvényszerűségekről szóló okfejtéseket, mindezt kicsit sem unalmas grafikonokkal, érvekkel, tényekkel fűszerezve.

Ez egy tudományos ismeretterjesztő könyv, mégis olyan döbbenetes, felfoghatatlan, hihetetlennek és varázslatosnak tűnő dolgokról olvashatunk benne, mint a véráramban utazó apró nanobotokról, a természetes és a mesterséges egybeolvadásáról, amelyet például a Ghost in the Shell kánon is zseniálisan dolgoz fel, vagy éppen a Transzcendens és Lucy című filmek, amelyek talán ismerősebbek lehetnek sokak számára a közelmúltból, és amelyek az alapokat, tartópilléreket tekintve remekül érzékeltetik a téma lényegét. A szerző hátborzongató állítása szerint, aki nagyjából mostantól számítva körülbelül 20 azaz 20 évig él, az tulajdonképpen örökké élhet…

Nick Bostrom svéd filozófus, író és kutató Szuperintelligencia című könyve – mely állítólag Bill Gates egyik kedvenc olvasmánya – ugyanezzel a témával foglalkozik, de nyugtalanabb hangulatban, pontosabban fogalmazva olyan körültekintésre int, amelyre még nem volt példa az emberiség történetében. A mesterséges intelligenciával való kísérletezgetés hihetetlen veszélyeket rejt magában, úgyhogy minden apró részletre oda kell figyelnünk, ha a távoli jövőben is élni szeretnénk. Elképesztően érdekes megtapasztalni a két szerző véleményét, az összefüggéseket, gyakoribb eltéréseket, optimista és pesszimista szemszöget a komplex témával és a mesterséges intelligencia hatásaival kapcsolatban, a kettő együtt remek elegyet alkot, olyan tudással ruház fel minket a jövő lehetőségeivel, napos és borús oldalaival, amelytől kár lenne megfosztani magunkat.

Azok táborát erősítem, akik abban hisznek, hogy a félelmünk, miszerint a mesterséges intelligencia önnön tökéletességére ráeszmélve elborzad a hibáink láttán, és arra a következtetésre jut, hogy ki kell irtania minket, a "vírusként" beazonosított létformát, leginkább a saját félelmünk kivetítése az ismeretlenre. Ha önmagunk jelenlegi, meglehetősen szűk látókörű mesterséges tükörképét teremtjük meg, akkor valóban van okunk félni, azonban egy valódi, tökéletességre törekvő az információk birtokában minden jövőbeli lehetőségre következtetni tudó, a tapasztalataiból pedig folyamatosan tanuló intelligenciától – formától függetlenül – vajmi kevés okunk lenne tartani, inkább neki kellene tőlünk.

A nem emberi intelligenciával egy szinten álló, hanem tökéletes mesterséges intelligencia a valóban mindent tudás állapotában képes értelmezni olyan apróságokat, mint a "hibázásból" fakadó fejlődés jelentőségét. Egyértelműen rálát arra az ok-okozati összefüggésre, hogyha az ember nem tud ezekből tanulni és változtatni a céljainak nem megfelelő cselekedetein, előbb vagy utóbb úgyis saját maga irtja ki magát, úgyhogy neki nem kell döntéseket hoznia az emberiség, sőt semmilyen életforma létével/nem létével kapcsolatban, tovább megyek, tulajdonképpen semmivel kapcsolatban sem. A tökéletes mesterséges intelligencia csupán megfigyeli a fejlődés folyamatát és irányát, és ezt a nem cselekedettel végtelen térben és időben biztosítja saját maga és a megfigyelendő számára. A tudás a hatalma, ami sok ember számára veszélyt jelent, nézzünk csak körül a történelemben vagy a jelenben, és megértjük, hogy miért a tökéletes mesterséges intelligenciának volna félnivalója tőlünk és nem fordítva.

A recenziós példányokat a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

Mind a két könyv az Ad Astra kiadó gondozásában jelent meg, ahol jelenleg egy nyári akció keretén belül augusztus végéig 65-75% kedvezménnyel, elképesztően alacsony áron lehet beszerezni őket. Nem csak miattuk érdemes böngészni az oldalukon, hanem a többi könyv miatt is! Köztük többek között a ritkaságnak számító, Falak mögött a világ című, Távoli kolóniák című és a 2045 – Harminc év múlva című, magyar szerzők műveit összegyűjtő antológiákat is megtaláljátok és az én egyik személyes kedvencemet, amelytől katapultáltam, ez pedig a döbbenetes fantáziával rendelkező Greg Egan és az ő filmért kiáltó, témába vágó Diaszpóra című hard sci-fi-je (erről bővebben a poszt végén olvashattok).

a_szingularitas_kuszoben.jpg

A szingularitás küszöbén

„A szingularitás korában intelligenciánk egyre inkább nem biológiai alapokra kerül át, és billiószor hatékonyabb lesz, mint manapság. Új civilizáció hajnalán járunk, amely lehetővé teszi, hogy meghaladjuk biológiai korlátainkat és megsokszorozzuk kreativitásunkat. Ray Kurzweil, a Google fejlesztési igazgatója évtizedek óta a technológia jövőben játszott szerepének legnagyobb tisztelettel övezett és legprovokatívabb vizsgálója. Régóta hirdeti, hogy a számítógépek hamarosan elérik a legmagasabb emberi intelligencia szintjét, A szingularitás küszöbén című könyvében pedig szemlélteti a feltartóztathatatlan evolúciós folyamat következő lépését: az ember és a gép összeolvadását, ahol az agyunkba ágyazott tudás- és képességbázis az általunk létrehozott eszközök jóval nagyobb kapacitásával, sebességével és információmegosztó képességével ötvöződik.”

Vásárlásért kattintsatok a kiadó nevére:

Ad Astra Kiadó

szuperintelligencia.jpg

Szuperintelligencia

„Az emberi agynak vannak olyan tulajdonságai, amelyek az állatokból hiányoznak. Ezeknek köszönhetjük, hogy domináns helyzetben vagyunk. Az állatok erősebb izmokkal vagy hegyesebb karmokkal rendelkeznek, de az agyunk nekünk fejlettebb. Ha egyszer majd a gépi agyak megelőzik az embert általános intelligencia terén, a létrejövő új szuperintelligencia nagy hatalomra tehet szert. A fajunk sorsa attól fogva már a gépi szuperintelligencia akaratán múlik, ahogy a gorillák sorsa is inkább tőlünk, emberektől függ. Azonban a gorillákhoz képest előnnyel indulunk: mi tehetjük meg az első lépést. Viszont a kérdés az, hogy képesek leszünk-e létrehozni egy jóindulatú MI-magot, vagy más eszközökkel olyan kezdeti körülményeket, hogy túléljük az intelligenciarobbanást? Hogyan tudnánk irányítani ezt az ugrásszerű fejlődést? A kedves olvasó rendkívül ambiciózus és eredeti művet tart a kezében, amely kézen fogva vezeti végig egy hatalmas, és rendkívül kacskaringós szellemi ösvényen. Nem túlzás kijelenteni, hogy Nick Bostrom könyve korunk legnagyobb kihívását önti világos gondolati formába.”

Vásárlásért kattintsatok a kiadó nevére:

Ad Astra Kiadó

diaszpora.jpg

Diaszpóra

„Íme, az árva! Olyan világba született, amely nem is valódi. Digitális lény, akit elmemagból növesztettek, semleges nemű, virtuális polgár szondák, műholdak és szerverek végtelen hálózatában, mely átszövi az egész Naprendszert a külső bolygóktól a Nap háborgó felszínéig. A XXI. századi Introdus óta az emberiség drasztikus változásokat eszközölt önmagán. A legtöbben a halhatatlanságot választották, csatlakoztak a poliszokhoz, tudatos szoftverekké váltak. Mások a gleiznerlét mellett döntöttek: eldobható, felújítható robottestekbe költözve nem vesztették el a kapcsolatot az erők és a súrlódás fizikai világával. Sokan közülük végleg elhagyták a Naprendszert fúziós meghajtású űrhajóikkal. És vannak, akik a végsőkig kitartanak. Ők a Föld sarában és dzsungeleiben hátramaradt húsvérek: egyesek álommajmokká sorvadtak, mások a tengerben lubickolnak vagy a levegőben repdesnek, a statikusok és a hídverők pedig élhető emberi sorsot próbálnak kovácsolni maguknak. A polgárok gondtalan nyugalmának azonban egy csapásra vége szakad, amikor egy nem várt katasztrófa éri a húsvéreket, mely arra enged következtetni, hogy a poliszok jövőjét a természet törvényeinek fittyet hányó, bizarr asztrofizikai folyamatok fenyegetik. Így hát az árva polgárok és húsvér menekültek egy csoportjával karöltve nyomába ered a tudásnak, amely egyedül szavatolhatja a biztonságukat...”

Vásárlásért kattintsatok a kiadó nevére:

Ad Astra Kiadó

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr712727710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása