Gyerekkoromban imádtam anyuval "piacozni", nézelődni, vásárolni, megtanulni kiválasztani a legjobb, legszebb és minden valószínűség szerint legízletesebb zöldségeket és gyümölcsöket. Aztán ez a program lassan kikopott a hétvégéimből, ahogy növekedtem, de azon ritka alkalmakkor, amikor elvetődöm egy-egy piacra, ugyanaz a jóleső érzés kerít hatalmába, mint anno, legutóbb pedig otthon ülve, Fráter Erzsébet Egzotikus piacokon című könyvének sikerült elérnie nálam ugyanezt a nosztalgikus hangulatot.
A szerző fájóan rövid (mindössze 183 oldalas) képes kézikönyvében a rengeteg növényfotó és a hangulatos piaci életkép segítségével virtuális sétát tehetünk egy olyan egzotikus piacon, ahol a legfontosabb, ismerős és ismeretlen zöldségek, gyümölcsök, fűszerek és egyéb haszonnövények is megtalálhatóak - amikor becsuktam a szemem, még a piac illatát is éreztem.
Ráadásul miközben sétálgatunk és nézelődünk a sorok között, egy olyan szakember is velünk tart, aki mindent tud a témáról, és élvezetesen ad róla tömör, mégis átfogó, hétköznapokban is használható információkat. Gyakorlatilag minden fontosat megtudhatunk a szubtrópusi és trópusi finomságokról és haszonnövényről, valamint összefoglalja ezek felhasználási módjait, miközben kultúrtörténeti utalásokkal, receptekkel és más érdekességekkel színesíti az itt eltöltött időt. Szerintem a tavasz legizgalmasabb hazai gasztrokulturális kiadványáról van szó!
A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!
A könyvet az alábbi könyvesboltokban veheted meg, kattints a bolt nevére további információkért: