Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Könyvek őszi feltöltődéshez

Könyvek őszi feltöltődéshez

2023. október 25. - Darqo

halloween_konyvajanlo_2023_osz.png

Az életünk során mindannyian szembesülünk kihívásokkal és nehézségekkel, mindig csak az a kérdés, hogy mikor, nem az, hogy megtörténik-e. Az is fontos kérdés, hogy mennyire vagyunk felvértezve érzelmileg, lelkileg és pszichésen ezekre a dolgokra, ezért elengedhetetlenül szükséges, hogy megismerjük és fejlesszük magunkat mindig.

A nehéz pillanatok és események traumákat okoznak, mély hatást gyakorolnak ránk, és gyakran hosszú távú nyomokat hagynak az érzelmeinkben, lelkünkben és elménkben, amely ránk és közvetlen környezetünkre egyaránt rossz hatással van. Ha nem foglalkozunk a traumákkal, megbetegítenek minket.

A traumák feldolgozása során az ember megérti és megpróbálja elfogadni a múltbeli eseményeket, amelyek gyakran sötét emlékekké válnak, és elnyomják az érzelmi jólétet és a mentális egészséget. A feldolgozás során az egyén megismerheti az események okait, következményeit és a saját érzelmeit, ami lehetővé teszi számára, hogy felszabadítsa magát azoktól a negatív hatásoktól, amelyek a trauma következményei. A pszichoterápia, a beszélgetések, és más terápiás módszerek segítségével a beteg képes lehet feldolgozni a traumát, és megtanulni kezelni az érzelmeit.

A traumák feldolgozása során arra is lehetőségünk nyílik, hogy rálássunk az emberi szenvedés természetére, és egy kicsit behatóbban foglalkozzunk az élet értelmével, valamint lehetőséget ad arra is, hogy megerősítsük a belső erőt és a rugalmasságot. A traumák feldolgozása során az egyén általában találkozik a saját belső erőforrásaival és képességeivel, amelyek segítenek neki túljutni a nehézségeken. Ez a folyamat hozzájárul az önkép javulásához és az önbizalom növekedéséhez is.

Ugyanakkor fontos megérteni, hogy a traumák feldolgozása nem könnyű feladat, éppen ezért nem szeretnek az emberek foglalkozni velük, sőt lényegtelennek tekinteni őket, de sajnos az a baj, hogy az elhanyagolt traumák begennyesednek, vagy még rosszabb. Előbb vagy utóbb úgyis rákényszerülünk, hogy gyászoljunk, elfogadjunk, megéljük, amit meg kell, hogy végül erősebben kerüljünk ki a helyzetből.

A rossz tapasztalatok miatt, én már döntöttem úgy kritikus helyzetekben, hogy a saját lelki erőmre, megismerési vágyamra, és könyvekre hagyatkoztam a feldolgozás során, és azt tudom javasolni, hogy legalább ezt tegyük meg magunkért! Mármint, hogy tudatosítjuk magunkban a traumát, legyen szó egy szakításról, állás elvesztéséről, valamelyik szerettünk haláláról, ne vegyük félvállról azt, és keressünk olyan, szakemberek által írt könyveket, amelyek az adott témában segíthetnek nekünk.

A rendszeres olvasók tudják, hogy a Bioenergetic Kiadó végtelen nyitottsága miatt mindig lehetőségem nyílik a könyveik elolvasására, így az elmúlt években ők váltak az én lélekgyógyászommá. És ahogy lenni szokott, az elmúlt időszakban megjelent könyveiket is jó szívvel tudom ajánlani mindenkinek, aki szeretné gyógyítani az életét, testét, lelkét, érzelmeit, elméjét. Nekem szükségem volt rájuk az elmúlt fél évben, témától függetlenül.

 

A Rend a lelke mindennek! című könyvben Geralin Thomas hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról. Segítségével felszámolhatjuk a számítógépünkben uralkodó káoszt, hatékonyabban megszervezhetjük a családunkkal töltendő időt, és ahhoz is kapunk tanácsokat, hogy hogyan tudjuk fenntartani rendet, és hogyan küzdhetjük le a halogatást. A könyvben Geralin Thomas arra ösztönzi az olvasót, hogy az élet apró dolgaira fókuszáljon, és élvezze azokat. A szerző azt is hangsúlyozza, hogy a rendteremtés akár élvezetes is lehet.

rend.jpg

„Jó lesz ez még valamire, a múltkor is épp ilyesmit kerestem... Ebben a lakásban már mozdulni sem lehet! Csak nem fogom kidobni, hiszen emlék!” – ismerősen hangzik? A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki.

Geralin Thomas - Rend a lelke mindennek!

 

Hét évig egy multinál dolgoztam, és sokszor éreztem úgy az évek alatt, hogy ez nem az a hely, ahol önmagam lehetek. Hogy el kell rejtenem a legtöbb dolgot, ami engem valójában jellemez. Hogy nem mondhatom el őszintén a véleményemet, ha valami nem tetszik, vagy ha valaki megbántott, hogy elvárásoknak kell megfelelni, egy bizonyos képet mutatva magaról. Sokat rágódtam azon, hogy miért is kellene így éreznem magam? Miért is kellene elfojtanom az önmagamat? Miért is kellene megfelelnem egy olyan elvárásnak, ami nem is az enyém? Miért is kellene lemondanom arról, hogy boldog legyek a munkámban? Mondjuk az én válaszom végül az volt, hogy kiléptem, és elindultam az önmegvalósítás irányába, ami mind a mai napig tart, de biztos vagyok abban, hogy a legtöbb ember számára nincs szükség ilyen drasztikus lépésre ahhoz, hogy jól érezze magát a munkahelyén. Liz Fosslien és Mollie West Duffy Nincs harag című könyve ebben segít.

A szerzők érzelmi intelligencia szakértők saját tapasztalataikat és kutatásaikat osztják meg velünk arról, hogyan lehetünk "észszerűen érzelmesek" a munkahelyen. Hogyan tudjuk felismerni, kifejezni és kezelni az érzelmeinket úgy, hogy azok segítsenek nekünk a munkánkban, és ne akadályozzanak. Hogyan tudjuk javítani a kommunikációnkat és a kapcsolatainkat a kollégáinkkal és a főnökeinkkel. Hogyan tudjuk megtalálni a lelki békét, harmóniát és önbizalmat a munkahelyen.

A könyv tele van hasznos tanácsokkal, gyakorlati példákkal és humoros illusztrációkkal, amelyek segítenek nekünk abban, hogy jobban megértsük magunkat és másokat. A könyv nemcsak arra tanít meg minket, hogy hogyan legyünk boldogabbak és hatékonyabbak a munkánkban, hanem arra is, hogy hogyan legyünk önmagunk. Ajánlott mindenkinek, aki szeretne jobban boldogulni a munkahelyén, és akinek fontos az érzelmi egészsége.

nincs_harag_borito_600rgb.jpg

A fiatal szerzőpáros könyve azoknak szól, akikkel előfordult már, hogy magányosnak, frusztráltnak, unottnak, túlterheltnek vagy bizonytalannak érezték magukat a munkahelyen. Javaslatokkal szolgál, mit tegyél, ha ki akarsz törni régi érzelmi mintáid börtönéből, vagy sikeres csapatot és egészséges cégkultúrát szeretnél építeni.

Liz Fosslien, Mollie West Duffy - NINCS HARAG

 

Biztosan veled is előfordult már, hogy úgy érezted, nem tudsz megbirkózni a rád zúduló érzelmekkel. Hogy nem tudod, hogyan fejezd ki magad, hogyan kommunikálj másokkal, hogyan kezeld a konfliktusokat, hogyan légy boldog. Hogy úgy érezted, hogy nincs senki, aki megértene, aki támogatna, aki segítene. Hogy úgy érezted, hogy egyedül vagy.

Ahová nézek azt látom, hogy nagyjából mindenki küzd hasonló nehézségekkel, és sokan keresnek megoldást arra, hogyan legyenek jobban összhangban magukkal és másokkal. Erre a megoldásra ad választ és útmutatást Liz Fosslien és Mollie West Duffy Nehéz érzelmek című könyve. Az érzelmi intelligencia szakértők ezúttal arra keresik a válaszokat, hogy hogyan lehetünk "észszerűen érzelmesek" az életünkben. Hogyan tudjuk felismerni, kifejezni és kezelni az érzelmeinket úgy, hogy azok segítsenek nekünk a céljaink elérésében, és ne akadályozzanak. Hogyan tudjuk javítani a kommunikációnkat és a kapcsolatainkat a családtagjainkkal, a barátainkkal, a kollégáinkkal és a főnökeinkkel. Hogyan tudjuk megtalálni a lelki békét, harmóniát és önbizalmat az életünkben. Kimondhatatlanul hasznos könyvről van szó!

nehez_erzemek.jpg

Mindannyian tapasztalunk nehéz érzelmeket, ám megszoktuk, hogy nem panaszkodunk. Nem csoda, hogy nehezünkre esik beszélni arról, amin keresztülmegyünk, nemhogy kezelni tudnánk a helyzetet. Amikor elfojtjuk az érzéseinket, és csendben szenvedünk, akkor elszalasztjuk annak a lehetőségét, hogy kapcsolatba lépjünk másokkal, akik támogathatnának minket.

Liz Fosslien, Mollie West Duffy - Nehéz érzelmek

 

Ha valaha is küzdöttél izom- vagy ízületi fájdalmakkal, akkor biztosan tudod, milyen nehéz megtalálni a megfelelő kezelést. Én már gyerekkorom óta szenvedek derékproblémáktól és fájdalomtól, ezért mindig nyitott vagyok az alternatív megoldásokra, amelyek segíthetnek a fájdalom csökkentésében. Ezért nagyon érdekelt a Szabadulj meg a fájdalomtól örökre! című könyv, amelyet Ming Chew fizioterapeuta írt.

Ming Chew több mint húsz éve kezeli pácienseit saját módszerével, amelyet a kínai orvoslás alapelveiből és a testépítésből merített. A Ming-módszer lényege, hogy a fájdalom oka sokszor a merev, összehúzódott izompólya (fascia), amely összenyomja az idegeket. Ezért a könyvben bemutatott gyakorlatok célja, hogy lazítsák és erősítsék ezt a kötőszövetet, amely körülveszi a csontokat, az izmokat és az ízületeket. A gyakorlatok egyszerűek és könnyen elvégezhetőek otthon is, mindössze napi tizenöt percet igényelnek.

A könyv nem csak a gyakorlatokat mutatja be részletesen, hanem azt is elmagyarázza, hogy miért fontos a megfelelő hidratáció és ásványianyag-pótlás az egészséges fascia fenntartásához. A szerző szemléletes példákkal és illusztrációkkal mutatja be az izompálya működését és annak hatását a testre. A könyv végén található egy állapotfelmérő teszt is, amellyel megállapíthatjuk, hogy milyen típusú fájdalommal küzdünk, és milyen gyakorlatokat kell végeznünk. Kifejezetten hasznos könyvről van szó, mert nem csak elméleti tudást ad, hanem gyakorlati útmutatást is. Szerintem érdemes a Ming-módszernek bizalmat szavazni!

szabadulj.jpg

Képzelj el egy fájdalom nélküli életet! Fájdalomcsillapítókon élsz, akár már egy műtétre is rászánnád magad? Évek óta izom- vagy ízületi fájdalmak gyötörnek? Mindez a múlté lehet: a fájdalomterápia mestere, Ming Chew egyedülálló módszerével gyógyszer és műtéti beavatkozás nélkül segít megszabadulni a fájdalomtól – ÖRÖKRE!

Ming Chew - Szabadulj meg a fájdalomtól örökre!

 

Sokan azt gondoljuk, hogy a boldogság a legfontosabb dolog az életben, és mindent megteszünk, hogy elérjük. De vajon mi is a boldogság? És miért olyan nehéz megtartani? És mi van, ha a boldogságkeresés éppen az, ami megakadályoz bennünket abban, hogy igazán elégedettek legyünk? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Dr. Russ Harris könyve, a A boldogságcsapda.

A szerző orvos és pszichoterapeuta, aki az elfogadás és elköteleződés terápia (ACT) nevű tudományos alapú pszichológiai irányzat egyik vezető szakértője. Az ACT lényege, hogy nem a fájdalmas érzelmek és gondolatok ellen kell küzdenünk, hanem elfogadnunk őket, és megtanulnunk velük együtt élni. Ehhez szükség van arra, hogy tisztázzuk az értékeinket, azaz azt, hogy mi számít igazán nekünk, és elkötelezzük magunkat azok mellett. Így nem a boldogság lesz az életünk célja, hanem az, hogy olyan dolgokat tegyünk, amelyek értelmet és tartalmat adnak nekünk.

A könyv nem csak elméleti ismereteket nyújt erről a módszerről, hanem gyakorlati útmutatást is. A szerző számos példát és történetet hoz fel arról, hogyan alkalmazhatjuk az ACT-et különböző élethelyzetekben, valamint végigvezet minket egy hatlépéses folyamaton, amelynek segítségével megszabadulhatunk a boldogságcsapdától.

a_boldogsagcsapda_borito_600rgb.jpg

Boldogság. Akarjuk. Vágyunk és törekszünk rá. De mi is az pontosan? Keményen dolgozunk, hogy megtaláljuk a boldogságot, de túl gyakran kudarcot vallunk; és még ha sikerül is, általában rövid ideig tart, elégedetlenek vagyunk vele, és többet akarunk. Így sokszor épp a boldogság elérése iránti elszánt igyekezetünk idézi elő a stresszt, a szorongást és a depressziót.

Dr. Russ Harris - A boldogságcsapda

 

Sokszor váratlanul érnek minket különböző nehézségek, veszteségek, betegségek, konfliktusok vagy csalódások. Ilyenkor könnyen érezhetjük úgy, hogy elveszítettük a reményt, a lelkesedést és az irányítást az életünkben. Hogyan találhatjuk meg újra a belső erőnket és a boldogságot? Hogyan fordíthatjuk javunkra az élet ránk mért csapásait? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Dr. Russ Harris pszichiáter és terapeuta Ha beüt a valóság című könyvében. A szerző ebben a könyvben is az elfogadás és elköteleződés terápia (ACT) szemléletmódján keresztül elemzi a választott témát. Az ACT nem azt ígéri, hogy megváltoztatja a valóságot, hanem azt, hogy segít megváltoztatni a hozzá való viszonyunkat. Ehhez olyan gyakorlati eszközöket kínál, amelyekkel megtanulhatjuk elfogadni a fájdalmat, elengedni a haragot, meghatározni az értékeinket és elköteleződni a céljaink mellett.

A könyv három nagyobb egységből áll: az első részben bemutatja az ACT alapelveit és módszereit, a második részben pedig konkrét élethelyzetekre alkalmazza őket, mint például válás, munkahelyi problémák, krónikus betegség vagy gyász. A harmadik részben pedig összefoglalja az ACT lényegét és tanácsokat ad a további fejlődéshez. Nemcsak elméleti ismereteket nyújt, hanem számos gyakorlati feladatot is tartalmaz, amelyekkel önállóan is elvégezhetjük az ACT folyamatát. A könyv végén található egy önértékelő teszt is, amellyel mérhetjük a haladásunkat.

A szerző stílusa ezúttal is közvetlen, őszinte és lelkesítő, saját tapasztalatait is megosztja velünk, és sok példát hoz más emberek történeteiből is. Nem ítélkezik, nem prédikál és nem adja meg előre a helyes választ. Inkább arra bátorít, hogy fedezzük fel magunkban azt az erőt és bölcsességet, amellyel képesek vagyunk túlélni és növekedni a nehézségek közepette. A könyv segítségével megtanulhatjuk, hogyan éljünk teljes életet akkor is, ha beüt a valóság, ami ha kell, ha nem, mindenki életébe beüt olykor-olykor.

ha_beut_a_valosag.jpg

Ha ilyen pillanatokban kézbe vesszük ezt a bölcs könyvet, nemcsak nyugalmat ad, hanem ennél sokkal többet tesz: stabil alapot teremt, vezet és segít a fejlődésben. Segít megérteni az üzenetet, amit a fájdalom közvetít számunkra.

Dr. Russ Harris - Ha beüt a valóság

 

Nem igazán telik el olyan óra, hogy ne szembesülnénk olyan helyzetekkel, amelyek kisebb-nagyobb mértékben megviselik a lelkünket, a testünket, és gyakran a kapcsolatainkat is. Elvárások, stressz, konfliktusok, veszteségek, betegségek, katasztrófák és háborúk mind-mind próbára teszik a rezilienciánkat, azaz a rugalmas alkalmazkodás képességét. Hogyan birkózhatunk meg ezekkel a kihívásokkal? Hogyan találhatjuk meg újra a belső békénket és a boldogságunkat? Hogyan fordíthatjuk javunkra az élet ránk mért csapásait? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Gregg Braden pszichiáter és terapeuta A szív rezilienciája című könyvében.

A könyv egyik legfontosabb üzenete az, hogy a szívünkben rejtőzik a reziliencia kulcsa. A szerző szerint ugyanis a szív nem csupán egy pumpa, amely vérrel látja el a testünket, hanem egy intelligens szerv, amely kommunikál az agyunkkal és befolyásolja az érzéseinket, az emlékeinket és az intuícióinkat. A szívünkben található az a belső iránytű, amely segít eligazodni az életünkben. A könyvben bemutatott kutatások és gyakorlatok segítségével megtanulhatjuk hallgatni a szívünk hangját, összehangolni azt az agyunkkal és harmonizálni azt a külvilággal, amire igencsak nagy szükségünk van a mindennapokban.

a_sziv_rezilienciaja_borito_600rgb.jpg

Az a meggyőződés, miszerint az agy a test, az érzelmek és az emlékek irányító központja, olyannyira széles körben elfogadott, és olyan mélyen beivódott a gondolkodásunkba, hogy gyakorlatilag fel sem merült a megkérdőjelezése – egészen mostanáig.

Gregg Braden - A Szív rezilienciája

 

Ha valaha is átélted, milyen fájdalmas egy szakítás, akkor biztosan érdekelni fogod Amy Chan könyvét. A Gyorstalpaló szakítás után című könyvben a szerző megosztja saját és mások tapasztalatait és tanácsait arról, hogyan lehet egy ilyen helyzetet túlélni és felépülni belőle, illetve összeragasztani egy összetört szív apró darabkáit. Nem csak a lelki sebek gyógyításáról van szó, hanem arról is, hogyan lehet újra megtalálni az önbizalmat, az örömöt és a szerelmet az életben. Emellett tudományos kutatásokra és pszichológiai elméletekre is támaszkodik, hogy megmagyarázza, miért érezzük úgy, hogy meghalunk a szakítás után, és hogyan tudjuk újraprogramozni az agyunkat és a szívünket.

Amy Chan nem csak egy sikeres blogger és újságíró, hanem egy szakítás uáni felépülés-coach is, aki több ezer embernek segített már átvészelni a nehéz időszakot.

A könyv nem csak elméleti ismereteket ad, hanem gyakorlati feladatokat és tippeket is, bemutatja a Breakup Bootcamp programját, amely egy 12 lépéses útmutató arra, hogyan lehet kilábalni a szakításból. A program segít felismerni és feldolgozni az érzelmeket, megszabadulni a negatív gondolatoktól és viselkedésektől, új célokat kitűzni és megvalósítani, valamint újra nyitottnak lenni a kapcsolatokra.

gyorstalpalo_szakitas_utan.jpg

Az erő abban áll, hogy akkor is kitárod a szíved, amikor fáj. Sőt, különösen akkor, amikor fáj. És nagyon tud fájni. Tudom, rajtam is elhatalmasodott már ez az érzés. Árnyékként követett, és nem tudtam szabadulni tőle. Gyűlöltem ezt a fájdalmat.

Amy Chan - Gyorstalpaló szakítás után

 

Sokan álmodoznak arról, hogy megtalálják a lelki társunkat, akivel boldogok és teljesek leszünk. De vajon létezik-e ilyen ember, és ha igen, hogyan találhatjuk meg? Saját tapasztalat immár több mint 11 éve, hogy létezik lelki társ! Pierre Franckh, a népszerű német szerző és coach is hisz benne, nagy sikerű Találd meg a lelki társadat! című könyvében pedig bebizonyítja, hogy a lelki társ nem egy mesebeli alak, hanem egy valóságos ember, aki ugyanolyan rezgésszinten van velünk, és aki keres minket, akárcsak mi őt.

A Találd meg a lelki társadat! című könyv nem egy szokványos párkapcsolati tanácsadó, hanem egy gyakorlatias útmutató arra, hogyan nyílhatsz meg életed szerelmének. A szerző nem csak elméleti ismereteket ad, hanem konkrét lépéseket is javasol, amelyek segítenek felkészülni a lelki társ fogadására. A könyv sorait olvasva ugyanazokat a lépéseket tehetjük meg, amelyek már ezreknek segítettek, hogy rátaláljanak a lelki társukra.

A könyvben szereplő gyakorlatok és meditációk segítségével megtisztíthatjuk magunkat a múlt sebeitől, feloldhatjuk a tudatalatti blokkokat és félelmeket, megerősíthetjük az önbizalmunkat és az önbecsülésünket, megtanulhatjuk szeretni magunkat és másokat, és megteremthetjük a kapcsolatra való nyitottságot. A szerző azt is elárulja, hogyan ismerhetjük fel a lelki társunkat, hogyan vonzhatjuk be őt az életünkbe, és hogyan alakíthatunk ki vele egy harmonikus és tartós kapcsolatot.

A Találd meg a lelki társadat! egy olyan könyv, amely nem csak reményt ad az olvasóknak, hanem konkrét eredményeket is. A szerző saját tapasztalatait és mások sikertörténeteit is megosztja velünk, hogy bizonyítsa: a lelki társ nem egy álom, hanem egy valóság. Ha hiszünk benne, és teszünk érte, akkor megtalálhatjuk azt az embert, akivel igazán boldogok lehetünk. Tudom, klisének hangzik, de mondom, én tapasztalatból mondom, hogy rátalálhatunk arra, akit keresünk.

talald_meg_a_lelki_tarsad.jpg

Ne keress tovább, hagyd, hogy megtaláljanak! Egy közvélemény-kutatás során megkérdeztük az embereket, min változtatnának szívesen az életükben. Tízből nyolcan azt válaszolták, hogy mély szerelmi kapcsolatra vágynak, melyben megtalálják a lelki társukat.

Pierre Franckh - Találd meg a lelki társadat!

 

Ha te is úgy érzed, hogy az életed tele van kihívásokkal, válságokkal, stresszel, és szeretnél megtalálni egy olyan módszert, amely segít neked megőrizni a belső nyugalmadat, erődet és tudatosságodat, akkor érdemes elolvasnod Pál Dániel Válság, tudatosság, meditáció című könyvét, amely a transzcendentális meditáció technikáját mutatja be. A transzcendentális meditáció egy egyszerű, természetes és hatékony meditációs módszer, amelyet bárki elsajátíthat és gyakorolhat naponta kétszer 20 percet. Nem igényel semmilyen hitet, vallást, filozófiát vagy életmódváltást, csupán egy kényelmes helyet és egy kis időt.

A könyv szerzője, Pál Dániel több mint 20 éve gyakorolja és tanítja a transzcendentális meditációt Magyarországon. Könyvében ismerteti az eredetét, működését és tudományos kutatási hátterét. Részletesen bemutatja, hogy miként segíthet bennünket ez a módszer abban, hogy tudatosabban és könnyebben birkózzunk meg az élet próbatételeivel, mi több, még egy válság közepette is megleljük az esélyt a fejlődésre és a növekedésre. A könyv tele van érdekes és inspiráló történetekkel olyan emberekről, akik a segítségével javították az egészségüket, a kapcsolataikat, a teljesítményüket és az életminőségüket.

A könyv nemcsak elméleti ismereteket ad a transzcendentális meditációról, hanem gyakorlati útmutatást is arra, hogyan kezdjünk el meditálni. A nyárias hangulat ellenére folyamatosan közelítő tél éppen alkalmas ennek a gyakorlására, Pál Dániel könyve pedig pont olyan, amivel érdemes belevágni ebbe az új dologba.

valsag_tudatossan_meditacio.jpg

„Az egyetlen kiút befelé vezet.” Így tanítják a keleti bölcsek, s e mondás különösen igaz életünk kihívásokkal teli időszakaiban. A mai, globális válságokkal sújtott világban mindannyiunk számára rendkívül értékesnek bizonyulnak az olyan eszközök, amelyek a körülmények megváltoztatása helyett minket magunkat tesznek erősebbé.

Pál Dániel - Válság, tudatosság, meditáció

 

Sokan szeretnének megtanulni rajzolni, de úgy érzik, hogy nincs hozzá tehetségük, vagy nincs idejük és pénzük egy rajztanfolyamra járni. Pedig a rajzolás nem csak egy művészi kifejezési forma, hanem egy olyan készség is, amely fejleszti a kreativitást, a megfigyelést, az emlékezetet és a gondolkodást. Ha te is szeretnél megtapasztalni ezeket az előnyöket, akkor mindenképpen egy rajztanárt ajánlok első körben a figyelmedbe, de ha éppen nincsen pénzed egy szakember tudását megfizetni, akkor az addig vezető úton érdemes például Betty Edwards Jobb agyféltekés rajzolás című könyvének bővített változatát a figyelmedbe ajánlani, ha még nem tette ezt meg a kellően nagy hírverés önmagában.

A könyv nem egy hagyományos rajztankönyv, hanem egy olyan módszer, amely segít áttörni azokat a mentális blokkokat, amelyek megakadályoznak bennünket abban, hogy valóban lássuk és ábrázoljuk a világot. A szerző szerint a rajzolás nem annyira egy technikai kérdés, mint inkább egy agyi folyamat. A bal agyféltekénk felelős a logikus, analitikus és verbális gondolkodásért, míg a jobb agyféltekénk az intuitív, szintetizáló és vizuális gondolkodásért. A probléma az, hogy a bal agyféltekénk gyakran túlságosan domináns, és elnyomja a jobb agyféltekénk képességeit. Ezért sokszor nem látjuk a dolgokat úgy, ahogy vannak, hanem úgy, ahogy gondoljuk, hogy vannak.

A könyv célja az, hogy segítsen átkapcsolni a jobb agyféltekénkre rajzolás közben, és ezzel felszabadítsa a bennünk rejlő művészt. Ehhez öt alapvető készséget tanít meg az általa kialakított redszeren belül: a kontúrok látását, a térbeli viszonyok látását, az árnyalatok és textúrák látását, az egész látását és az emlékezetből való rajzolást. Mindegyik készséghez egyszerű és hatékony gyakorlatokat ad, amelyeket bárki elvégezhet otthon is. A könyv tele van illusztrációkkal és példarajzokkal, amelyek bemutatják a módszer eredményességét. A témával való foglalkozás a lényeg, és az általa kínált látásmód valóban érdekes, és lelkesítő eredményekre vezet.

A Jobb agyféltekés rajzolás bővített változata több újdonságot is tartalmaz az eredeti kiadáshoz képest. Ilyen például az agy plaszticitásáról szóló fejezet, amely bemutatja, hogyan változik az agyunk szerkezete és működése a rajzolás hatására. Vagy a színes rajzolásról szóló fejezet, amely tanácsokat ad arra, hogyan használjuk ki a színekben rejlő lehetőségeket. Vagy az új gyakorlatok és mesterrajzok, amelyek még tovább mélyítik és gazdagítják a tanulást.

A könyv nem ígér csodát, nem azt mondja, hogy egyik napról a másikra profi rajzolókká válunk, nem is teheti. De azt ígéri, hogy ha követjük az utasításait és elvégezzük a gyakorlatokat, akkor jelentős javulást érhetünk el a rajzkészségünkben és az önbizalmunkban. És nem csak a rajzolásban, hanem az élet más területein is.

jobb_agyfeltekes.jpg

A jobb agyféltekés rajzolás a kreativitás és a művészi magabiztosság fejlesztésének új útja, amely megváltoztatja az életed! Új szemléletet ad, megtanít másképp tekinteni a dolgokra, mint ahogy eddig tettük. Egyszerű gyakorlatainak segítségével képessé válunk arra, hogy a rég tanultakat félretéve valami nagyszerűt alkossunk, akár egy hétvége alatt.

Betty Edwards - Jobb agyféltekés rajzolás (Bővített kiadás)

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr6418242625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása