Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Gondolkodós könyvek tavaszra

Gondolkodós könyvek tavaszra

2021. május 21. - Darqo

 brain-2062057_1920.jpg

Múltkor a jelenlegi helyzetben megtépázott lelkünk és elménk újrahuzalozásához, a gyógyuláshoz és újjászületéshez ajánlottam néhány könyvet segítségül, ma pedig ismét ezen a vonalon mozgok tovább, de inkább a filozofikusabb oldalról megközelítve, a bennünk rejlő kreativitást megbolygatva és a jövő lehetőségeit fürkészve.

Én hiszek abban, hogy ki kell állnunk magunkért és ki kell tartanunk a végsőkig, ha önmagunk megvalósításáról van szó. Persze nem mások ellenében, hanem a környezetünkkel karöltve. Bármilyen furcsa gondolat is, de ez lehetséges, legalábbis az én életemben sosem jelentett gondot úgy haladni a céljaim irányába, hogy nem gázolok át másokon, hanem inkább a pozitívumokat, a megoldásokat, lehetőségeket keresve az engem körülvevő emberekkel együttműködve próbálok lendületet venni.

A kérdés persze az, hogy képesek vagyunk-e a legvégsőkig menni a saját elképzeléseinkkel kapcsolatban?! Ugyanis ezen a területen keresendő a megvalósulás is. Amikor semmi nem tántoríthat el a célunktól, egyszercsak megérkezünk...mondjuk lehet, hogy közben teljesen megváltozik a környezet és az emberek körülöttünk, de erre akár úgy is tekinthetünk minden drámaisága ellenére, hogy ismét csak a hasonló a hasonlót vonzza elve érvényesült.

A jövő persze javarészt kifürkészhetetlen, de sok esetben nem is annyira bonyolult előre látni a dolgokat, hiszen a saját életünket nézve mindig a jövőbe belelátott vágyaink és elképzeléseink befolyásolják az életünket. Ha határozottan, tudatosan és kreatívan kezeljük ezeket a projeckiókat a megvalósulásig vezető út is sokkal élvezetesebb lehet. A legfontosabb, hogy a folyamatot negatívan befolyásoló körülményeket és embereket leválasszuk magunkról az úton (ha csak elméletben is, mert mondjuk egy családtagunkról van szó).

Vajon Szókratész és más híres filozófusok lemondtak az elképzeléseikről vagy kitartottak mellettük az életük árán is? Mennyire drámaian meg tudja változtatni a jövőt jó és rossz irányba egyaránt a saját magunkról eddig megszerzett tudásunk? Milyen irányba fejlődik tovább az emberi tudat és elme a társadalmi változások tükrében? A kreatív gondolkodás valóban bárki számára lehetséges, mert ez is csak gyakorlás kérdése? Szórakoztató és tartalmas napi, heti, havi és éves szünetek beiktatásával tényleg hatékonyabbak, kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak is lehetünk? A Pallas Athéné Kiadó könyvei közül válogattam néhányat, hogy ezekre a kérdésekre megtaláljam a válaszokat, és a fentebb felvázolt gondolatmenet létjogosulságára megerősítéseket találjak.

Jelentem, elképesztő mennyiségű hasznos információval gazdagodtam!

 

 a_hos_filozofus.jpg

Costica Bradatan - A hős filozófus

Mi lehet a közös Szókratész, Hüpátia, Giordano Bruno, Morus Tamás és Jan Patocka között? Az, hogy egy napon meg kellett hozniuk életük legnehezebb döntését: életük árán is hűek maradjanak-e elképzeléseikhez, vagy hogy elkerüljék a halált, lemondjanak azokról? E hős gondolkodók mind a halál mellett döntöttek. A magasztos vég pedig nem csupán életrajzukkal áll szoros egységben, de munkásságuknak is elválaszthatatlan részét képezi.

Costica Bradatan az egyesült államokbeli Texas Tech University bölcsészettudományi professzora és az ausztráliai Queensland Egyetem tiszteletbeli filozófiaprofesszora kötetében olyan filozófusok és művészek élettörténetét elemzi, akik haláluk árán is vállalták hitüket és nézeteiket. A szerző e rendkívüli határhelyzeteket és vízválasztó pontokat széles körű tudományos megközelítésben és történelmi időkön átívelően elemzi.

Itt tudod megvásárolni a könyvet.

 

 a_mesterseges_ember.png

Susan Schneider: A mesterséges ember

A mesterséges intelligencia fejlődésével az emberek már nem sokáig maradnak a Föld legintelligensebb lényei, e folyamat pedig elkerülhetetlenül új irányokat hoz a szellemi képességeink fejlődése terén.

Susan Schneider, a Baruch S. Blumberg NASA/Kongresszusi Könyvtár elnöke (asztrobiológia, felfedezés, tudományos újítás), illetve a Connecticuti Egyetem AI, elme és társadalom csoportjának elnöke. Kötetében arra hívja fel a figyelmet, hogy az önmagunkról, az elméről és az emberi természetről szerzett tudásunk mennyire drámaian meg tudja változtatni a jövőt, mind jó, mind rossz irányba. A mesterséges intelligencia pedig hatalmas, új teret nyitott az emberi elme fejlesztésére, ami az új anyagok és működési formák segítségével sokkal gyorsabb ütemben történik, mint a biológiai evolúció.

A szerző a mesterséges intelligencia és a gépek autonóm rendszerekként való működését és ennek morális kérdéseit feszegeti, úgy kezelve ezeket, mint a filozófia és a tudomány között folytatott, lebilincselő párbeszéd.

Itt tudod megvásárolni a könyvet.

 

 a_jovo_nyomaban.jpg

Markku Wilenius - A jövő nyomában

A jövő nyomában a hosszú távú fejlődési hullámok Kondratyev-ciklusok szerint értelmezett elméletének felhasználásával magyarázza meg jelenünk társadalmi-gazdasági makrofolyamatait, és irányítja az olvasók figyelmét a jövőre. Markku Wilenius, a Turkui Egyetem jövőkutató professzora szerint jelenleg a hatodik hullám elején járunk, amely az intelligens és integrált technológiák korszaka lesz. E vívmányok segítségével, a radikálisan hatékonyabb nyersanyag- és energiafelhasználás, valamint a humán kapacitások bölcsebb felhasználása révén, a szerző állítása szerint helyreállítható az emberiség, a technológia és a természet közötti megbomlott egyensúly.A kibontakozó hatodik hullám azonban alapjaiban rengeti meg a jelenlegi értékeinket, intézményeinket és üzleti modelljeinket.

A jövő már látható körülöttünk – állítja a szerző, aki könyvében beazonosítja azokat a tényezőket, amelyek a kibontakozó hatodik hullámot, vagyis a közeljövőt meghatározzák. Egy rendszeralapú megközelítés alkalmazásával, és olyan kérdések megválaszolásával próbál közelebb kerülni a jövő megértéséhez, hogy: mi történik a geopolitikai színtéren? Merre tart a világgazdaság? Hogyan változik a természeti környezetünk? Hogyan újul meg a tanulás folyamata? Milyen kulturális erők formálják a társadalmakat? Milyen irányba fejlődik tovább az emberi tudat és elme a társadalmi változások tükrében?

A könyv interdiszciplináris alapokon, közérthető stílusban kínál térképet az üzleti és közszféra képviselői, az egyetemi hallgatók, valamint a jövő iránt elkötelezetten érdeklődő olvasók számára a hatodik hullámban történő eligazodáshoz.

Itt tudod megvásárolni a könyvet.

 

 a-kreativ-gondolkodas_b1.jpg

Jeff Degraff, Staney Degraff - A kreatív gondolkodás eszköztára

A kreatív gondolkodás bárki számára lehetséges – állítják a kötet szerzői, Jeff DeGraff, a Michigani Egyetem professzora, valamint Staney DeGraff, akivel a munkában és az életben is társak. A kreatív és dizájnalapú gondolkodás elsajátítását 30 év tapasztalatainak esszenciájaként és legújabb kutatásaik eredményeként adják közre a szerzők, akik olyan Fortune500 vállalatokkal dolgoztak együtt, mint például a Pixar, a General Electric, a Coca-Cola, a Google vagy a Mercedes-Benz.

Egy bizonyított és rendszerezett megközelítéssel a kötet a kreatív gondolkodás elsajátításához 6 eszközt ajánl. Ezek a kreatív eszközök alkotják a KREÁLJ! keretrendszert, vagyis Körvonalazz!, Replikálj!, Eszeld ki részletesen!, Asszociálj!, majd jöhet a Lefordítás és a Jelzést adó értékelés.

Mindenki használhatja tehát a kreatív gondolkodás eszköztárát, amely úgy fejleszti észjárásunkat és készségeinket, hogy remekműveket alkothassunk, új termékeket és szolgáltatásokat hozhassunk létre, megoldásokat találjunk a legégetőbb problémákra, vagy egyszerűen csak megtapasztaljuk az új ötletek kifejezéséből fakadó örömöt.

Itt tudod megvásárolni a könyvet.

 

 a-kikapcsolodas-ereje_b1.png

Dave Crenshaw - A kikapcsolódás ereje

Napjaink teljesítményorientált kultúrájában a folyamatos, céltudatos és kemény munkát tartjuk a siker zálogának, amelyet csak nagyon ritkán szakíthat meg egy-egy jól megérdemelt hosszabb, de inkább rövidebb pihenés. Keményen dolgozunk minden nap, hogy egyszer majd – remélhetőleg – megtérüljenek az áldozataink.

Dave Crenshaw könyvében rámutat arra, hogy ez a hozzáállás téves, amely nem fokozza, hanem – éppen ellenkezőleg- rontja a teljesítményünket. A vonatkozó tudományos kutatások eredményeinek, valamint számos esettanulmány bemutatásával érvel amellett, hogy a gondosan ütemezett, szórakoztató és tartalmas napi, heti, havi és évi szünetek beiktatásával nemcsak hatékonyabbak, de sokkal kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak is lehetünk.

A szerző interaktív feladatok, tanulságos példák, valamint humoros rajzok segítségével, közvetlen és szellemes stílusban vezet végig egy olyan öt lépésből álló folyamaton, amely segítséget nyújt abban, hogy megtaláljuk és beütemezzük azokat tevékenységeket, azaz a személyes oázisainkat, amelyekkel folyamatosan megújulhatunk és energikusabbá válhatunk, az életünket pedig nem csak a távoli jövőben, hanem a jelenben is élvezhetjük.

Itt tudod megvásárolni a könyvet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr9816516850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása