Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Javíthatatlan optimisták klubja / Jean-Michel Guenassia

Javíthatatlan optimisták klubja / Jean-Michel Guenassia

2017. július 11. - Darqo

javithatatlan-optimistak-klubja00.jpg

Jean-Michel Guenassia Javíthatatlan optimisták klubja című, eredetileg 2009-ben megjelent könyvén több mint 6 évig dolgozott. A kiadvány nem csak oldalszámában, hanem témájában is testesnek nevezhető, hiszen az algériai háborúval terhelt 60-as évek Párizsa elevenedik meg előttünk a kiskamasz Michel Marini életén keresztül.

Az olasz bevándorló család fia egy nap a bisztróban, ahova rendszeresen csocsózni jár, egy hátsó kis teremben különös társaságra bukkan: közép-kelet-európai menekültek egy csoportjára, akik beszélgetni-vitatkozni járnak oda, és hogy tartsák egymásban a lelket. Ez a Javíthatatlan Optimisták Klubja. Családi, történelmi politikai, társadalmi témájú regény egyben, amely lazán és sodró lendülettel vezet végig a 60-as évektől kezdve, bemutatva azokat az egészen apró és meghatározó építőelemeket, különböző impulzusokat, eszméket, érzelmeket, alakokat, amelyek a főszereplő személyiségfejlődéshez akarva, akaratlanul hozzájárulnak.

Apa, anya, testvérek, feszültségekkel, meg nem értettséggel, makacssággal teli családi viszályok, haverok, szerelem, csalódás, barátok, menekültek a sakk-klub védelmező falai között, ideológiák, néha laza és humoros, máskor nehéz és szomorú filozofálgatások az élet különböző kevésbé meghatározó és kegyetlenül meghatározó kérdéseiről és az örökké keresett válaszokról. A jellem-és cselekményábrázolás briliáns, minden működik és szervesen hozzájárul a történethez. Nem több és nem kevesebb egy felnövéstörténetnél, azonban az érintett témák megdöbbentően aktuálisak, a múlt könnyedén mosódik egybe a jelennel.

Jól esik olvasni, könnyű végigsuhanni rajta észre sem vesszük és hamar a testes, több mint 700 oldalas könyv utolsó sorához érünk. Amikor becsuktam a hátlapot, egy ideig csendben maradtam az egyre sötétedő, kellemesen langyos nyári estében és azon töprengtem, hogy az én életemnek eddig mik a meghatározó alkotóelemei. Amikor pedig rájuk leltem, megpróbáltam hálával gondolni rájuk, mindegyikre...amit néha iszonyatosan nehéz, de persze tudom, hogy kellettek ahhoz, hogy azzá legyek, ami most vagyok.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

A könyvet az alábbi könyvesboltokban veheted meg:

Park Kiadó

Libri

Bookline

Líra

javithatatlan-optimistak-klubja.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr1612656215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása