Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Filozofálgatós karácsony - Scolar Kiadó

Filozofálgatós karácsony - Scolar Kiadó

2021. december 16. - Darqo

paradoxonok-zen-836560_1920.jpg

A Scolar Kiadó kínálatában filozófikusabb, filozofálgatósabb könyvek keltették fel a figyelmemet, a zseniális Paradoxonok - 100 filozófiai paradoxon Akhilleusztól Zénónig című könyv például elképesztő gondolatkísérleteivel mozgatta meg a fantáziámat, az érzelmeimet és a lelkivilágomat.

Bár a címe és a témája bizonyára sokakat elriaszt az elolvasásától, hiszen inkább kikapcsolódni, feltöltődni szeretnének a szuperdolgos hétköznapok után, nem pedig olyan dolgokon gondolkodni, ami valószínűleg nem oldja meg a mindennapi problémákat, de egyrészt a szerző könnyen olvashatóvá és értelmezhetővé teszi a legösszetettebb filozófiai kérdéseket, másrész ez a könyv annyira felvillanyozó és izgalmas a maga témáján belül, hogy akaratlanul is energiával tölti fel az olvasót.

Arról nem is beszélve, hogy bizony a 100 ellentmondás boncolgatása közben valahogy mégis hozzájuthatunk számos apró probléma megoldásához, rengeteg használható eszközökhöz. Elég talán csak annyit említenem, hogy a könyvben olyan témakörök kerülnek terítékre, mint például a tudni és hinni vagy a döntés és cselekvés témaköre, amelyek ebben a posztigazságos/koronavírusos periódusban sok-sok hasznos gondolatot ébreszthetnek bennünk.

Gareth Southwell célja mindemellett még az, hogy elképesszen, felvidítson, felvilágosítson, meghökkentsen, szórakoztasson és sokszor zavarba is hozzon az ellentmondások tárgyalása közben. Én átéltem ezekek!

 

paradoxonok.jpg

Gareth Southwell - Paradoxonok - 100 filozófiai paradoxon Akhilleusztól Zénónig

Üdvözöllek a paradoxonok meghökkentő világában. A könyv fellebbenti a fátylat a gondolat világának furcsaságairól. Nyolc zavarba ejtő fejezeten át útra kelünk a meglepőtől a teljes abszurditásig. Utunk során többek között körbejárjuk a lehetetlen tárgyak világát, megnézzük, hogyan számítsunk a kiszámíthatatlanra, és megismerkedünk az időutazás nehézségeivel.

Könyvünk telis-tele van gondolatkísérletekkel, a való életből vett példákkal és gyakorlatokkal, melyeket magad is kipróbálhatsz. A Paradoxonok olyan könyv, melynek hatására másképp fogod érzékelni a világot magad körül. Emellett bevezet a paradoxonok világának nagy nevei közé, az ókori görög filozófusoktól Albert Einsteinig.

A könyvet ide kattintva vásárolhatod meg.

 

 

Aztán itt van még Bill Sullivan Bemutatlak önmagadnak című könyve, ami többek között olyan kérdésekre keresi a választ, hogy: Miért nem szeretsz egyes ételeket? Miért vonzódsz egy bizonyos embertípushoz? Miért úgy szavazol, ahogy? Miért esik nehezedre elengedni bizonyos dolgokat?

Bár az örök kérdés ennek a könyvnek az olvasása közben is felmerül, miszerint mi volt előbb a tyúk vagy a tojás, esetünkben mi van hatással mire, mi a kiváltója minek, a szerző szemszögéből nézve egyértelműen onnan szemléljük a dolgokat, hogy az evolúció, a gének, baktériumok és társaik az okai annak, amilyenek vagyunk, ahogy érzünk, ahogy gondolkodunk és amilyen döntéseket hozunk.

Nálam mondjuk csak a kérdések szaporodtak a könyv olvasása közben, és egyre csak erősödött az az érzés, hogy valami hiányzik a képletből, de egyértelműen abba az irányba vezetett, hogy tovább keressem a saját magam válaszait. Biztos vagyok abban, hogy másra is ilyen hatással lesz, úgyhogy jó szívvel ajánlom mindenkinek ezt a remek könyvet is.

 

bemutatlak_onmagadnak.jpg

Bill Sullivan - Bemutatlak önmagadnak - Gének, baktériumok és más titokzatos erők, melyektől te te leszel

A filozófusok és teológusok évszázadok óta próbálják megfejteni az emberi viselkedés rejtélyeit - most azonban a tudomány révén jutunk megdöbbentő új felismerésekre működésünk mozgatórugóiról. Provokatív könyvében Bill Sullivan, az Indiana Egyetem Orvostudományi Karának professzora viselkedésünket a genetika, mikrobiológia, pszichológia, neurológiai és családtörténet lencséjén keresztül vizsgálja, feltárva az egyéni természetünket irányító rejtett erőket.

Lenyűgöző utazásban lehet részünk a cselekedeteinket, hangulatunkat, ízlésünket, politikai nézeteinket és még sok mindent más befolyásoló tényezők világában. Meglepő igazságra derül fény: legjellemzőbb tulajdonságaink nagy része irányításunkon kívül álló tényezőkön múlik, köztük génjeinken és az azokat ért korai környezeti hatásokon, evolúciós múltunkon és a bennünk élő mikróbákon. A könyv lapjairól kiderül, valójában miért olyan nehéz megküzdeni a hűtlenséggel, a túlsúllyal, a kábítószerekkel és a depresszióval; felfedezhetjük a liberálisokat és a konzervatívokat elválasztó biológiai különbségeket; ráláthatunk az emberek közti vonzalom mozgatórugóira; és megérthetjük saját késztetéseinket, amikor segítő kezet nyújtunk vagy épp orrba vágunk valakit. Az úttörő felismeréseket popkulturális utalások fűszerezik, ezáltal könnyebb megérteni a mögöttes tudományos alapelveket.

Ezt a könyvet ide kattintva vásárolhatod meg.

 

 

Amióta az eszemet tudom, filmrajongó vagyok. Képes vagyok százszor, akár ezerszer is végignézni a kedvenceimet a szeretteim "legnagyobb örömére", és imádom, ha új kedvencekkel találkozom az egyre nagyobb filmes zajban.

Lichter péter könyvei azért állnak nagyon közel a szívemhez, mert maximálisan átélhető a szerző filmekkel kapcsolatos rajongása és szenvedélye, miközben izgalmasan, gördülékenyen és közérthetően fogalmazza meg, hogy szerinte mitől kultfilm egy kultfilm, vagy éppen mitől jó egy hátborzongató film, egyáltalán miért szeretjük oly sokan azokat a filmeket, amik a frászt hozzák ránk.

Az 52 kultfilm és az 52 hátborzongató film című kiadvány nem csak arra képes, hogy felkeltse az érdeklődést a bennük foglalt filmek iránt, vagy hogy másképp nézzük őket, még több árnyalatot lássunk bennük, vagy még jobban alámerüljünk a mondanivalójukban, hanem könnyen átérezhetjük és át is vehetünk Lichter Péter szenvedélyéből, könnyen válhatunk mi is szenvedélyes filmrajongóvá.

 

52_kultfilm.jpg

Lichter Péter - 52 kultfilm – A Szárnyas fejvadásztól a Feltörő színekig

„A Casablanca nem egy film, hanem filmek” – írja Umberto Eco, és ugyanez igaz a kötetben bemutatott többi kultuszfilmre is. De mi az, hogy kultfilm? Nehéz a kérdésre egzakt választ adni, hiszen a címke leginkább a filmek utóéletére utal – olyan alkotások ezek, amelyeknek viszonylag szűk, de elkötelezett rajongótáboruk van. A kultfilmek mindig más oldalukat mutatják meg attól függően, hogy hol, mikor és kivel nézzük őket, vagy éppenséggel a rendelkezésünkre áll-e olyan útmutató, amely friss szempontokat kínál a befogadáshoz. Lichter Péter kalauza épp ilyen: a Prizma folyóirat munkatársának személyes hangvételű esszékötete komoly filmes szaktudásról árulkodó, mégis pörgős, érdekfeszítő olvasmány, amelyből megtudhatjuk, hogyan forradalmasította Stanley Kubrick a filmzenehasználatot, milyen törvényi változások tették lehetővé a függetlenfilmesek elindulását, hogyan befolyásolta az ötvenes-hatvanas évek tinédzsergenerációja, vagy éppen a nyolcvanas évek videokazetta-forradalma a filmes zsánerek alakulását, vagy hogy mire véljük, ha egyszer csak kiderül, amikor már épp bekészítettük a popcornt, hogy a sorozatgyilkosunk egy gumiabroncs.”

Ezt a könyvet ide kattintva vásárolhatod meg.

 

52_hatborzongato_film.jpg

Lichter Péter - 52 hátborzongató film – A Psychótól a Fehér éjszakákig

Mitől lesz egy film hátborzongató? A történet, a stílus, a díszlet, a zene vagy mindezek összessége hordozza magában a félelemkeltéshez szükséges energiát? Ez a könyv a maga töredékes módján erre a kérdésre keresi a választ: az 52 hátborzongató film egy vállaltan szubjektív válogatáson keresztül mutatja be a filmi hátborzongatás széles spektrumát. A 2018-ban megjelent 52 kultfilm szerzője most is sokféle filmet vizsgál olvasmányos esszéiben: a horrorfilm klasszikusaitól kezdve (Frankenstein menyasszonya, Psycho) modern remekműveken át (Iszonyat, Ragyogás, A bárányok hallgatnak) a kortárs kultfilmekig (Tűnj el!, Fehér éjszakák) tart a válogatás, de terítékre kerülnek határfeszegető kísérleti alkotások és hollywoodi blockbusterek is.

Ezt a könyvet ide kattintva vásárolhatod meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr2216763896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása