Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Gondolkodós könyvek téli átalakuláshoz - Libri Kiadói Csoport

Gondolkodós könyvek téli átalakuláshoz - Libri Kiadói Csoport

2021. december 01. - Darqo

people-gc1079e961_1280.jpg

Bárcsak több időm lenne olvasni. Annyi mindennel kell foglalkozni a műhelyben és körülötte, hogy csomó dolog háttérbe szorul, ezért fordul elő az is, hogy lényegesen kevesebb blogbejegyzés vagy közösségi oldalas poszt születik, és az is, hogy a könyvajánlókkal is lassabb ütemben haladok. Azonban, amikor olvasok, az mindig olyan szintű kiszakadás a hétköznapokból, amit semmiért sem adnék oda.

A hétköznapi, tavaszi, nyári és egy kicsit az ősz elejei rohanás is rákényszerít arra, hogy csak és kizárólag azokat a könyveket vegyem a kezembe, amelyek maximálisan felkeltik a figyelmemet, de ez persze azt is magával vonzza, hogy sokkal esszenciálisabb élményben van részem. Márpedig a mai posztban található könyvek szerzői egytől egyig jól, izgalmasan, informatívan írnak nagyon érdekes témákról, ezért is tudom a korábbiakhoz képest még bátrabban a figyelmetekbe ajánlani őket.

Az őszi/téli lelki bezárkózás és átalakulás időszakában nem árt, ha egy kicsit mélyebbre ássuk magunkat önmagunkon belül, őszintén és kíméletlenül megvizsgáljuk a belső működésünket, érzelmeinket, gondolatainkat és vágyainkat, hogy tavasszal feltöltekezve nyithassunk újra a világra. 

Amióta átléptem a negyvenesek táborába különös érzés tart fogságban: vajon már a második felét taposom az életemnek? Úgy érzem, egyre jobban szorít az idő, egyre inkább áthelyeződnek a fókuszpontok oda, ahol az engem mozgató belső vágyak vannak, és egyre kevésbé fontos az, hogy mások mit várnak el tőlem; inkább az önmegvalósítás válik a legfőbb prioritássá, és egyre élesebben látszik, hogy mi a lényeges és mi a lényegtelen az életemben.

Ebben a furcsa létállapotban, a már nem gyerek/fiatal felnőtt, de még nem érett felnőtt közötti alaktalan valamiben egyre jobban meg akarom érteni önmagamat és a világot, ezért olyan fontos, hogy súlyos témákat boncolgató, a legapróbb részletekre is kiterjedő könyveket olvashassak. Hátha megtalálom a magam kapaszkodóit a félelmetes masszában.

Mi a hit és mi a vallás? Kell-e vallás ahhoz, hogy higgyél? Ha igen, melyiket válaszd, ha nem, mi alapján határozod meg a hitedet, mi mozgatja az életedet és az élethez fűződő viszonyodat? Hogyan kommunikálsz a környezeteddel és a természettel? Ismered az apró rezdüléseket és jeleket? Akarod-e érteni, hogy mi vezet téged személyesen vagy a szűkebb és tágabb környezetedet odáig, ahol most van? Hogyan tudsz változtatni azon, ha nem tetszik, ahol most vagy, illetve ahol a világ tart? Akarod-e tudni, hogy mitől ember az ember, és hogy mitől kell és mitől nem érdemes félni a jövőben?

Súlyos kérdések ezek, és hiszem azt, hogy nem csak engem foglalkoztatnak. Ha téged is érdekelnek a válaszok, sőt még több érdekes kérdés és válasz, a Libri Kiadói Csoport kínálatában megjelent könyvek közül az alábbi kiadványokat tudom ajánlani a számodra. Olyan plusz tartalmat adtak a válaszkeresés fáradságos folyamatához, amely nélkül kevesebbnek érezném magamat. 

 

isten_orszaga.jpg

Emmanuel Carrere - Isten országa

E művében az ismert francia író, forgatókönyvíró és rendező bő húsz év távlatából tekint vissza életének arra a hároméves időszakára, amikor mélyen hívő, buzgó katolikusként élte az életét, ami esetében a mindennapos templomlátogatás és misehallgatás mellett azt is jelentette, hogy elmélyedt a szent szövegek – főként az evangéliumok és az Apostolok cselekedetei – tanulmányozásában. A magát ma már agnosztikusnak valló Carrère akkoriban tucatnál is több füzetet írt tele, feljegyzéseiben értelmezni igyekezett napi olvasmányait, próbálta megfejteni azok titkait, s könyvében e füzetek alapján tárja az olvasó elé a kereszténység megszületésének történetét. A Franciaországban hatalmas sikert arató és nagy visszhangot kiváltó mű elsősorban Szent Pál és Lukács evangélista írásait és tevékenységét vizsgálja, ám e különös, az eredet kérdéseinek megválaszolását célzó „nyomozás” során a szerző lelki életéről – hitéről és kételyeiről – is képet kapunk. 

A könyvet ide kattintva vásárolhatod meg.

 

a_termeszet_jelbeszede.jpg

Peter Wohlleben  - A természet jelbeszéde

A természetben tett felfedezőutak a kertkapunk előtt kezdődnek. Ezernyi kisebb-nagyobb izgalmas és lenyűgöző jelenség játszódik le itt – feltéve, hogy észrevesszük őket. A természet jelbeszéde pontosan ebben segít: hogy meglássuk azokat a jeleket, amelyeket a szél, a felhők, a növények és az állatok adnak le. A százszorszép felcsap időjósnak, a daru élő hőmérő, a körömvirágtól pedig megtudhatjuk, hány óra van. Peter Wohlleben sokféle természeti jelenséget bemutat, és hasznos ötleteket kapunk tőle a kerti munkákhoz is az öntözésen át a fagyvédelemig.

Megismertet minket a hétköznapi jelenségek és az ismert népi bölcsességek tudományos hátterével, miközben lerántja a leplet néhány mítoszról. Praktikus tudnivalókban és érdekes tényekben bővelkedő könyve érzelmes védőbeszéd a természet védelme mellett. 

A könyvet ide kattintva vásárolhatod meg.

 

a_feny_kialszik.jpg

Ivan Krasztev, Stephen Holmes - A fény kialszik

Az 1990-es évek elején magasra szárnyalt a remény, hogy a liberális demokrácia eszméje a közép- és kelet-európai országokat is meghódítja. Ám a régió politikai-társadalmi átalakulása a liberalizmus keserű kritikájához és elutasításához vezetett. Ivan Krasztev és Stephen Holmes ragyogóan megírt könyve ezt a folyamatot mutatja be, értelmezi és elemzi. A kommunizmus bukása, érvelnek, úgy tűnik, az autokrácia korának kezdetét jelentette. Rámutatnak, hogy a Kelet-Európában kibontakozó illiberalizmust az a sértettség táplálja, amelyet 1989 után a nyugati intézményeknek, értékeknek és mintáknak a Nyugathoz való felzárkózás érdekében megkövetelt utánzása váltott ki.

A könyvet ide kattintva vásárolhatjátok meg.

 

orwellg_1984kepregeny_72.jpg

George Orwell, Frederico Carvalhaes Nesti - 1984 – képregény

Első alkalommal elevenedik meg képregényformában George Orwell 1949-ben megjelent világhírű, a náci és kommunista diktatúrák ihlette negatív utópiája: Óceánia rémállama, ahol a Párt – élén a személyi kultusszal övezett Nagy Testvérrel – mindenek felett áll, a polgárokat folyamatosan megfigyelik, a háborús paranoiát szító propagandasajtó napról napra újraírja a történelmet, a szabad gondolkodás pedig halálos bűnnek számít… Az 1984 jóslata ugyan nem teljesedett és nem is teljesedhet be, mert a jövőt – szerencsére – az ember sohasem láthatja pontosan (még egy olyan zseniális író sem, mint Orwell); de napjaink diktatórikus és autokratikus rendszereiben mégiscsak sok minden emlékeztet e remekmű lidércnyomásos világára. A könyv figyelmeztetése ezért ma is aktuális – s talán mindig az lesz…

A képregényt ide kattintva vásárolhatjátok meg.

 

az_elet_masodik_fele.jpg

James Hollis - Az élet második fele – Út a kiteljesedés felé

Valamikor negyven- és hatvanéves kor között bekövetkezik egy „lélektani perspektívaváltás” azáltal, hogy végigtekintünk addigi életünkön, számot vetünk eredményeinkkel és kudarcainkkal. James Hollis jungiánus pszichoanalitikus úgy gondolja, hogy ilyenkor kezdődik az élet második fele, amely számos új lehetőséget tartogat.

Hollis könyvében felteszi mindazokat a fontos kérdéseket, amelyeket megválaszolva világosabb fejjel, érettebb pszichével folytathatjuk és tehetjük teljesebbé az életünket.

A könyvet ide kattintva vásárolhatjátok meg.

 

klara_es_a_nap.jpg

Kazuo Ishiguro - Klara és a Nap

Klara, a gyermekek számára kifejlesztett Robotbarát az üzlet kirakatában várja leendő tulajdonosát. Addig is az utca épületeit, a járókelők viselkedését és a Nap járását, áldásos tevékenységét szemléli. A humanoid tulajdonságokkal rendelkező robot gyermeki ártatlansággal próbálja megérteni a körülötte zajló eseményeket. Miután otthonra lel, legjobb tudása szerint igyekszik Josie és családja segítségére lenni; naiv világlátásának köszönhető páratlan optimizmusa reményt ad a beteg lány szüleinek. Klara megfigyelései a változó világról és az emberi természetről nem csupán a robot racionalitásáról, hanem érzelmeiről is tanúskodnak. Klara feltétel nélkül hisz az általa mindenhatónak vélt Nap jóságában, amelynek fénye és melege végigkíséri a történetet.

A regény világa – a közeljövő világa? – nem radikálisan más, mint a miénk, de éppen ettől annyira felkavaró lassacskán szembesülni azzal, hogy az ember még magányosabb lett, az emberi kapcsolatok sekélyesebbek, a társadalmi egyenlőtlenségek még nagyobbak. És talán vigasz, talán nem, de mélyen elgondolkodtató, hogy mindez egy olyan robot elbeszélése nyomán tudatosul bennünk, aki megtanul szeretni.

A könyvet ide kattintva vásárolhatjátok meg.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr4916763754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása