Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Tavaszváró könyvválogatás

Tavaszváró könyvválogatás

2021. február 19. - Darqo

coffee-2390136_1920.jpg

Ez az első alkalom, hogy nehezen bírom a hideget, pedig mindig nagy rajongója voltam a télnek. Alig várom, hogy beköszöntsön a jobb idő, rügyet fakasszanak a fák és a bokrok, virágillat terjengjen (és érezhessem is, maszkmentesen). De legalább a karanténnal súlyosbított téli bezárkózásban sem olyan nehéz megtalálnom a feltöltekezéshez szükséges hozzávalókat, halleluja introvertáltság.

Ha elfáradok a műhelymunkában, a fülem sem bírja már a zenélést, a Netflixből is kinéztem mindent, ami érdekelt, az olvasás a legjobb program, amit el tudok képzelni. Az elmúlt hetek és hónapok alatt ráadásul számos kiváló könyvet sikerült felfedeznem. Nem annyira szívmelengető, mint inkább lélek-, szellem-és elmetornáztató könyvekről van szó, bár a torna ugye kimelegedéssel is jár.

És ha már az elménél tartunk, mindenképpen érdemes kiemelni az elmúlt hónapok szerintem legérdekesebb, témába vágó kiadványait, amelyekből olyan részletekkel gazdagodhat a tudásunk az agyról és a benne zajló folyamatokról, amelyeket máshol még nem olvashattatok. Az egyik a Mindent az emberi agyról a másik pedig Albert Moukheimer Az elme trükkjei című könyve.

 

mindentazemberiagyrol_72.jpg

Mindent az emberi agyról

Valóban különbözik egymástól a férfiak és a nők agya? Mitől olyan lázadók a tinédzserek? A jövőben tényleg mindannyiunk agya összekapcsolódik majd a felhőben? E könyv a legfrissebb kutatási eredményekre támaszkodva mutatja meg, hogyan különböztessük meg a motoros agykérgünket a tükörneuronjainktól. Ismerkedjünk meg a kommunikáció, a személyiség és az érzelmek jellemzőivel, és tárjuk fel az emlékezet titkait! Világos, könnyen érthető ábrák és elképesztő adatok. Minden, amit tudni szeretnénk agyunk lenyűgözően összetett működéséről.

Itt vásárolhatod meg.

 

moukheiber_az_elme_trukkjei_borito_honlapra.jpg

Albert Moukheiber - Az elme trükkjei

Torzítások, fóbiák, sztereotípiák, kognitív disszonancia: elménk folyamatosan trükköket játszik velünk, jó és rossz értelemben egyaránt. Miért gondoljuk gyakran, hogy igazunk van, amikor pedig épp tévedünk? Miért rettegünk egy apró, ártalmatlan póktól? Miért félünk nyilvánosan beszélni, ha nem vagyunk veszélyben? Miért ragadnak meg fejünkben az információk? A sokrétű és összetett valósággal szembesülve sokszor becslésekre és megérzésekre támaszkodunk, és sokszor illúzióknak vagy tévedéseknek vagyunk kitéve. Ezek az agyi mechanizmusok szükségesek a koherens világkép felépítéséhez, ám túlságosan gyakran arra késztetnek bennünket, hogy elveszítsük tisztánlátásunkat, magunkba zárkózzunk, elforduljunk másoktól. Az elme trükkjei a mindennapi életből és a szociálpszichológia tapasztalataiból származó gazdag példaanyagon ismerteti az idegtudomány legújabb felfedezéseit, és hatékony eszközöket kínál arra, hogy az agyunkat szövetségesünkké tegyük egy olyan világban, melyben az álhírek a mindennapok részeivé lettek, a stressz és a szorongás népbetegségnek számít, a média és a fogyasztói társadalom a tudatalattinkat manipulálja, a politika pedig az eszünk helyett gyakran csakis az ösztöneinkre játszik.

Itt vásárolhatod meg.

 

A Korona című Netflix sorozat ébresztette fel bennem a vágyat, hogy II. Erzsébek királynő életútja után érdeklődjek, és éppen a negyedik évad megjelenésének környékére időzítették Clive Irving Az utolsó királynő című könyvét, ami akaratlanul is helyre teszi a fejekben a sorozat tévedéseit, alátámasztja a valóságos történéseket, valamint számos izgalmas részlettel szolgál, hogy még teljesebb képet kapjuk erről a teljes valójában megismerhetetlen személyről.

 

irving_az_utolso_kiralyno_borito_honlap.jpg

Clive Irving - Az utolsó királynő - Hetven év küzdelem a monarchiáért

2019-ben úgy tűnt, a királynő végre fesztelenül mozog a Windsorok új generációja által teremtett modern világban, miközben a Brexit-kampány ironikus módon arra ösztönözte a briteket, hogy hagyjanak fel végre a vágyakozással az iránt a dicsőséges kor iránt, amely valójában sohasem létezett. Ám Clive Irving különleges életrajza egy törékeny intézményt tár elénk, amelynek rendkívül kötelességtudó matriarchája csak úgy tudta biztosítani a monarchia túlélését, hogy fausti paktumot kötött a könyörtelen médiával. A rettenetes 1992-es év után a királynő olyan egyedülálló eredményességgel állította helyre saját maga és ezáltal a királyság intézményének hírnevét, amely példa nélkül való a világtörténelemben. Az utolsó királynő nem szokványos életrajz. Clive Irving egy oknyomozó újságíró kritikus szemével mutatja be Erzsébet és a királyi család életét a fennmaradásért vívott küzdelemben, melynek során sosem látott változásokkal kellett szembesülniük.

Itt vásárolhatod meg.

 

 

Ha az arrogancia és képmutatás természetét, a hazugság és önbecsapás mélységeit, a posztigazság elborzasztó jelenségét szeretnétek tanulmányozni a legjobb választás mindenképpen Frédéric Martel A vatikán kínos titkai, és Federico Finchelstein Fasiszta hazugságok című könyve.

 

martelf_avatikankinostitkai_72.jpg

Frédéric Martel - A vatikán kínos titkai

Papi cölibátus, az óvszerhasználattal szembeni egyházi tilalom, a szexuális visszaélések rendszeres eltussolása, XVI. Benedek pápa lemondása, a klérus nőgyűlölete, a papi hivatások számának drasztikus visszaesése, a Ferenc pápa elleni áskálódások – Frédéric Martel szerint ezeket a jelenségeket egyetlen titok köti össze, mely sokáig kimondhatatlan volt. A neve: Szodoma. A bibliai Szodoma városát a hagyomány szerint Isten azért pusztította el, mert lakosai homoszexuális gyakorlatot folytattak. Csakhogy korunkban éppenséggel a Vatikánon belül található a világ egyik legnagyobb homoszexuális közössége. A francia szerző négy éven át belülről követte a Vatikán életét és nagyjából harminc országra kiterjedően folytatta nyomozásait. Több tucat kardinálisnak tette fel kérdéseit, több száz püspökkel és pappal találkozott. Könyve, A Vatikán kínos titkai, az egyház rejtett oldalát tárja fel: azt a legkisebb papi szemináriumoktól a Vatikánig felépülő rendszert, amelyet egyszerre jellemez a homoszexuális kettős életvitel és a legradikálisabb homofóbia. A katolikus egyház Martel állítása szerint mélyen skizofrén: minél nyíltabban homofób egy papi méltóság a társadalom előtt, annál valószínűbb, hogy a magánéletében homoszexuális.

Itt vásárolhatod meg.

 

fasizmus_ct_03_b1.jpg

Federico Finchelstein - Fasiszta hazugságok

A fasiszták miért alapozták nézeteiket egyszerű, sokszor undorító hazugságokra? Követőik miért hittek el sok mindent, ami pedig nem is volt úgy? A huszadik század folyamán sokszor előfordult, hogy a fasiszta ideológiák támogatói bizonyos politikai hazugságokra úgy tekintettek, mint a vezetőjük személyében megtestesülő igazságra. Hitler, Mussolini és a többi fasiszta vezér tőkét kovácsoltak a hazugságokból, és ezekből eredeztették hatalmukat, tömegbázisukat. Ez a jelenség napjainkban is megfigyelhető – a hazugságok egyre gyakrabban veszik át empirikus igazságok helyét. Számtalan példa van arra, hogy valós híreket „fake news”-nak neveznek, miközben a kormánypolitikát hamis megállapításokra alapozzák. A Fasiszta hazugságok felhívja figyelmünket a jelenlegi „poszt-igazság” éra politikai és intellektuális gyökereire.

Itt vásárolhatod meg.

 

 

A környezetünk védelme a legfontosabb témák egyike, és ki mástól tanulhatnánk a legtöbbet, ha nem David Attenborough, aki a rá jellemző szenvedéllyel magyarázza el számunkra az Egy élet a bolygónkon című könyvében, hogy miért fontos, hogy helyreállítsuk a biodiverzitást, és az épségét annak a csodálatos világnak, amelyet örököltünk.

 

attenboroughd_egyeletabolygonkon_72dpi.jpg

David Attenborough - Egy élet a bolygónkon

Kilencvennégy éves vagyok. Rendkívüli élet jutott osztályrészemül; csak most kezdem felismerni, hogy mennyire rendkívüli. Fiatalkoromban úgy éreztem, hogy odakint a szabadban az érintetlen, őseredeti természet vesz körül – ez azonban nem volt egyéb, mint illúzió. Korunk nagy tragédiája – az érintetlen természeti környezet folyamatos zsugorodása és a biológiai sokféleség, a biodiverzitás csökkenése – alig észrevehetően nap mint nap itt zajlik körülöttünk. Tanúja voltam ennek a hanyatlásnak. Az Egy élet a bolygónkon a tanúvallomásom, egyben a látomásom is. Történet arról, miként követtük el a leghatalmasabb tévedésünket, és annak felvázolása, hogy ha haladéktalanul cselekszünk, hogyan tudjuk helyrehozni ezt a tévedést. Ma még – utoljára – van esélyünk arra, hogy tökéletes otthont teremtsünk magunknak, és helyreállítsuk az épségét annak a csodálatos világnak, amelyet örököltünk. Csak akarnunk kell. Földünkön az élővilággal osztozunk, mely az elképzelhető legcsodálatosabb, évmilliárdok alatt kialakult létfenntartó rendszer. Bolygónk stabilitása azonban megingott, miközben a biológiai sokféleség vészesen lecsökkent – a kettő ugyanis szorosan összefügg. Helyre kell állítanunk a biodiverzitást, amit oly kíméletlenül pusztítottunk. Ez az egyetlen kiút a magunk által előidézett válságból. Vissza kell vadítanunk a világot.

Itt vásárolhatod meg.

 

 

További érdekesség az ismeretterjesztés területéről Robin Wallace könyve, amely zenei érintettségem okán kifejezetten különleges olvasmány volt, hiszen Beethovent egy olyan szemszögből vizsgálja, ahogy korábban más még nem tette. Nem csak a művész zenéjét érthetjük meg jobban, hanem azt is, hogy a siketség hogyan járulhat hozzá az élet teljességének megéléséhez és a fejlődéshez.

 

wallace_beethovent_hallani_borito_honlap.jpg

Robin Wallace - Beethovent hallani - A zene elvesztésének és újra megtalálásának története

Mindannyiunknak ismerős a kép a szenvedélyes, komor Beethovenről, aki elszántan küzdött, hogy felülkerekedjen a siketségen, aki hallása elvesztése után is több mint egy évtizeden át folytatta a zenélést és a komponálást. Ezt általában emberfeletti hősiességnek tekintjük, de az igazság az, hogy Beethovennek a siketségre adott válasza nagyon is emberi. És azzal, hogy demisztifikáljuk a tetteit, sokat tanulhatunk Beethoven zenéjéről. Talán senki nem tud erről többet, mint Robin Wallace, aki nem csupán Beethoven zenéjének szentelte életét mint zenetudós, de szoros személyes tapasztalattal is rendelkezik a siketséggel kapcsolatban. Egy napon, negyvennégy éves korában Wallace felesége, Barbara azt tapasztalta, hogy nem hall a jobb fülére – a hallásvesztést az agydaganata kezelésére alkalmazott sugárterápia okozta. Három évvel később a bal fülére is megsiketült. Az életéből hátralévő nyolc és fél év alatt, bár cochleáris implantátumot használt, Barbara soha többé nem élhetett úgy, mint egy halló ember. Wallace megmutatja nekünk, hogy a közhiedelemmel ellentétben Beethoven nem harcba szállt hősiesen a siketséggel, hanem annál valami még nehezebb és nagyobb feladatot hajtott végre: alkalmazkodott a halláskárosodáshoz, és megváltoztatta a zenével való kapcsolatát, s e folyamat közben a zene természetének fontos szempontjait ismerte meg. A zene létrehozása vizuális és fizikai folyamat lett számára, amely látható utasításokból és a hangszerek mozgásából és rezgéséből fakad. A siketség talán lelassította, de páratlan mélységű alkotásokhoz is vezette őt. Beethoven alkotó életének története fonódik össze a könyvben Barbara és szerettei tapasztalataival, olyan szempontokat ismertetve meg velünk, olvasókkal, amelyeket csak a siketséggel élők mutathatnak meg. E szempontok könnyebben elérhetővé, érthetőbbé és átélhetőbbé teszik Beethoven zenéjét is, és segítenek megérteni, hogy egy fogyatékosság miként járulhat hozzá az élet teljességének megéléséhez és a fejlődéshez.

Itt vásárolhatod meg.

 

 

Egy kis önironikus, viccesen komoly, azonban nagyonis elgondolkodtató könyv A világ hülyéi, ugyanis görbe tükröt tart elénk, izgalmas eszmefuttatásokat találunk benne az emberiség legdicsőbb és még inkább legsötétebb pillanatairól, amikor egy-egy, amúgy kilométerekkel előre látható hülye döntés meghozásával elcseszhetünk mindent.

 

a_vilag_hulyei.jpg

Tom Phillips - A világ hülyéi - Hogyan cseszett el mindig mindent az emberiség

A modern ember hatalmas eredményeket ért el a legutóbbi hetvenezer évben, amióta a Földön él. Művészet, tudomány, kultúra, kereskedelem - az evolúciós tápláléklánc igazi győztesei vagyunk. Ám nem mindig volt könnyű a menet, és néha - tényleg csak párszor - sikerült úgy istenigazából elcsesznünk. Történelmet, tudományt, politikát és popkultúrát egybegyúrva izgalmas eszmefuttatásokat olvashatunk az emberiség legdicsőbb és legsötétebb pillanatairól. Például Lucyről, legelső ősünkről, aki egy fáról lezuhanva halhatott meg. Vagy Ming Cseng-tö császárról, aki a lámpásfesztivál idején a palotában raktározta a puskaporkészletét. Vagy éppen egy bizonyos osztrák hadseregről, amelyik egy részeges éjjelen önmagát bírta megtámadni. A világ hülyéi atyaian emlékeztet bennünket arra, hogy a legapróbb hiba is képes változtatni a civilizáció menetén. Tom Phillips újságíró, a Full Facttény feltáró, független, civil portál szerkesztője az Egyesült Királyságban. Korábban a BuzzFeed UK vezetőszerkesztője és riportere volt, és dolgozott különböző hírportálok, tévécsatornák szerkesztőjeként. A világ hülyéi az első könyve.

Itt vásárolhatod meg.

 

 

Ha önsegítő könyveket keresel, az elmúlt időszak legjobbjai közé tartozik szerintem Bob Iger könyve, a Hullámvasút egy életen át, amelyben a Disney vezérigazgatója részletesen bemutatja az olvasónak, hogy milyen ötleteket és értékeket követett, miközben megújította a világ egyik legismertebb és legkedveltebb cégét.

 

hullamvasut-egy-eleten-at-robert-iger-negyzetes.png

Robert Iger - Hullámvasút egy életen át

Egy nagy vízió alapjai: a Disney vezérigazgatója feltárja, milyen ötleteket és értékeket követett, miközben megújította a világ legszeretettebb cégét, és hogyan inspirálta azokat a dolgozókat, akik életre keltik a varázslatot. Robert Iger 2005-ben, egy nehéz időszakban lett a Walt Disney Company vezérigazgatója. A piaci verseny egyre élesedett, a technikai fejlődés gyorsabb volt, mint bármikor korábban a cég történetében. Mára a Disney a világ legnagyobb és leginkább értékelt médiavállalata lett, amelynek része a Pixar, a Marvel, a Lucasfilm és a 21st Century Fox - beleértve leányvállalataikat is. Piaci értéke csaknem ötszörösére nőtt azóta, hogy Iger átvette a cég vezetését. Magát Robert Igert korunk legsikeresebb és leginkább innovatív vezérigazgatójának tartják. Hullámvasút egy életen át című könyvében Robert Iger elmondja, mi mindenre jött rá, miközben a Disneyt irányította, sorra veszi, melyek az ideális vezető erényei: soha nem szűnő kíváncsiság, optimizmus, bátorság, fókusz, tiszteletteljes modor, becsületesség, kockázatvállalás, a változás elfogadása, nem pedig megtagadása.

Itt vásárolhatod meg.

 

 

Valamint mindenképpen ide sorolható Edith Eva Eger Az ajándék című könyve inspiráló és gyakorlati tanácsokat arra, hogy könnyen megszabaduljunk a romboló mintáinktól és bénító gondolatainktól, s ezáltal szabadon élvezhessük az életet.

 

az_ajandek.jpg

Edith Eva Eger - Az ajándék

A döntés című sikerkönyv szerzőjének új, inspiráló és gyakorlati tanácsokat tartalmazó kalauza segít, hogy megszabaduljunk a romboló mintáinktól és bénító gondolatainktól, s ezáltal szabadon élvezhessük az életet. Edith Eva Eger elsöprő erejű első könyve, A döntés azt mutatja be, hogy a szerző miként élte túl a koncentrációs tábort, miként dolgozta fel annak traumáját, és hogyan tudott lélekben is szabaddá válni. A világ legkülönbözőbb tájairól több ezer olvasó írt Edith Eva Egernek, hogy elmondják, mennyire hatott rájuk A döntés, miként segített feldolgozni múltjukat és fájdalmukat, s egyúttal arra kérték a szerzőt, írjon egy még gyakorlatiasabb kötetet. Az ajándékkal Eger olyan kézikönyvet nyújt át olvasóinak, amely szelíden bátorít bennünket mindazon gondolataink és viselkedésünk megváltoztatására, amelyek a múltban gúzsba kötöttek bennünket. A legrosszabb börtön ugyanis nem a nácik lágere volt, hanem az a börtön, amit Edith Eva Eger maga épített fel saját elméjében. A szerző bemutatja a leginkább bilincsbe verő érzelmi és lelki állapotokat – mint a félelem, a gyász, a düh, a titkolózás, a stressz, a bűntudat, a szégyen és az elkerülés –, valamint azokat az eszközöket, amelyeknek a segítségével megküzdhetünk ezekkel. Saját és pácienseinek életéből vett példák segítségével minden fejezetben egy-egy gondolatébresztő kérdést jár körül. Mélységes empátiával, lényeglátással és humorral megírt kötetében a szerző rámutat arra, mindannyian sérülékenyek vagyunk, és mindannyian ugyanazokkal a kihívásokkal nézünk szembe. Az ajándék bátorít és segít bennünket, hogy kitörhessünk az önmagunk építette börtönből, feldolgozzuk traumáinkat és élvezzük az életet.

Itt vásárolhatod meg.

 

 

Ha hozzám hasonlóan néha te is vágysz a filozofikus gondolatfolyamokra, az élet nagy kérdéseinek hosszas boncolgatására, akkor E.M. Cioran A bomlás művészete című gondolat-és aforizmagyűjtemény, amely arra keresi a választ, hogy hogyan kezeljük az általános otthontalanságérzésünket. Valamint Hamvas Endre Ádám Hermész Triszmegisztosz bölcsessége című vaskos kiadványa, amely bőséges jegyzetanyaggal és a mélyebb megértést szolgáló tanulmányokkal kiegészített gyűjteményes kötetben tárja elénk azt a világképet és gondolkodásmódot, amely több mint másfél évezreden keresztül meghatározta a nyugati világ tradicionális létszemléletét.

 

cioran_abomlaskezikonyve_72.jpg

Emil Cioran - A bomlás kézikönyve

Az 1911-ben az akkori Osztrák-Magyar Monarchia, ma Románia területén fekvő Resináron született Cioran az 1930-as évek végétől egészen haláláig Párizsban élt és alkotott, műveit franciául írta. A többek között Mircea Eliadéval, Eugène Ionescóval és Samuel Beckett-tel szoros barátságot ápoló szkeptikus és nihilista filozófus műveiben az ember általános otthontalanságát hirdette, és munkásságával éppen azt igyekezett megmutatni, hogy az embereknek hogyan kell kezelniük, feldolgozniuk ezt az „idegenséget”. Azt is mondhatnánk, hogy különböző „túlélési technikákat” próbált megismertetni olvasóival. A bomlás kézikönyve nem a szerző Franciaországban azonos címmel kiadott könyvének fordítása, hanem Cioran legfontosabb, legjellegzetesebb gondolatainak, aforizmáinak gyűjteménye. A szövegrészleteket nyolc, 1949 és 1987 között megjelent Cioran-műből válogatta össze Réz Pál, a kötet szerkesztője és fordítója.

Itt vásárolhatod meg.

 

hermesz.jpg

Hamvas Endre Ádám - Hermész Triszmegisztosz bölcsessége

"Ami alant van olyan, mint ami fent van, és ami fent van, olyan, mint ami alant van, az Egy csodájának kiteljesedésére." A Háromszor Legnagyobb Hermészről úgy tartja a hagyomány, hogy az isteni bölcsesség birtokosa, aki égi eredetű tudását csak a beavatottak előtt fedte fel. Ez a tudás nemcsak Istenről, az istenek és az ember teremtéséről, a világ égi szférákból álló felépítéséről, de a halhatatlan Lélek kozmikus alászállásáról és az ember földön betöltött küldetéséről, sorsáról is szól. Hermész bölcsessége révén az olvasó közelebb kerülhet ahhoz a világképhez és gondolkozásmódhoz, amely több mint másfél évezreden keresztül meghatározta a nyugati világ tradicionális létszemléletét. Jelen kötetben a Hermésznek tulajdonított kozmogóniai, teológiai és filozófiai alapművek - Corpus Hermeticum, Asclepius, Tabula Smaragdina, A kozmosz leánya - mellett a gyakorlati hermetika két gyöngyszeme - a hellenisztikus asztrológia kézikönyve: a Liber Hermetis és Hortulanusnak a Smaragtáblához fűzött alkímiai kommentárja - is helyet kapott. A bőséges jegyzetanyaggal és a mélyebb megértést szolgáló tanulmányokkal kiegészített gyűjteményes kötet a maga teljességében most jelenik meg először magyarul.

Itt vásárolhatod meg.

 

 

Egy kicsit a szépirodalom környékén is evezve jó szívvel ajánlom figyelmedbe André Aciman Harvard tér című könyvét, amely ismét egy izgalmas és aprólékos lélekboncolás két ember kapcsolatának bemutatásán keresztül.

 

harvard_ter.jpg

André Aciman - Harvard tér

A Szólíts a neveden, a Találj rám!, a Nyolc fehér éjszaka világhírű amerikai írójának regénye egy egyiptomi zsidó fiú és egy szenvedélyes arab taxisofőr különleges kapcsolatáról szól - és arról, hogy kettejük barátsága hogyan változtatja meg a fiatalember életét. 1977 ősze van. Az USA-beli Cambridge hangulatos, zöldellő utcáin egy fiatal egyiptomi zsidó egyetemista az irodalom professzoraként képzeli el az életét, de mindennél jobban szeretne asszimilált amerikaivá válni. Napjait tizenhetedik századi olvasmányokkal bíbelődve tölti, ám amikor egy pimasz, karizmatikus arab taxisofőrrel hozza össze a sors, minden megváltozik. A pattogó beszéde és fullánkos megjegyzései miatt Kalasnyikovnak (röviden Kalasnak) becézett taxisofőr mélységesen elítéli az amerikaiak megszállottságát a kommersz dolgok - a hatalmas tévékészülékek, az egyet-fizet-mindent-ehet büfék - iránt, miközben botrányos kijelentéseket tesz a szerelemről és a csábítás művészetéről. A diák nem tud ellenállni újdonsült barátja delejes vonzerejének, és hanyagolni kezdi a tanulmányait. Két élete van: egy a Harvard elvont világában, egy száműzetésben Kalassal Cambridge utcáin. Bárokat és a kávézókat látogatnak sorra a Harvard téren, szerelmi kapcsolataik intim pillanatairól számolnak be egymásnak, vitatkoznak az amerikai álomról, és meztelenül fürdenek a Walden-tóban. De közelednek a vizsgák, Kalast pedig kiutasítás fenyegeti. A diáknak meg kell hoznia élete legfontosabb döntését: ragaszkodik az álmához, és asszimilálódik az Újvilágba, vagy mindent kockára tesz, hogy megvédje barátját az Óvilágtól. A Harvard tér szenvedélyes erotikával fűszerezett, igazi amerikai regény az identitásról és az ezt romboló törekvésekről, vágyakról. Napjaink egyik legkifinomultabb stílusú írója felejthetetlen, megható portrét fest egy mindenekfölötti barátságról.

Itt vásárolhatod meg.

 

 

És végül, de nem utolsósorban néhány remek könyv arra, hogy a kreativitásunkat, online jelenlétünket és sikereinket is pallérozzuk. A Bevezetés a vizuális kommunikációba egyedülálló könyv arra, hogy felépítsük a kommunikációnkat a stratégiától és az üzenet megfogalmazásától kezdve a designig és a befolyásolás művészetéig úgy, hogy az elérje a megfelelő célcsoportot és a kívánt hatást. A Tervezz bátran! című könyv pedig abban segít, hogy kiadványainkat tipográfiai előképzettség nélkül is könnyedén rendezettebbé, áttekinthetőbbé és figyelemfelkeltőbbé, kommunikációnkat hatékonyabbá tehgyük. A közösségi média nagykönyve mindent elmond nekünk a sikeres online jelenlétről, hogy vállalkozóként vagy cégként is eddig csak áhított eredményeket érjünk el. Végezetül pedig: A művészi festés kézikönyve a DK-könyvekhez illő módon elképesztő részletességgel, képekkel, tippekkel és trükkökkel vezet be minket az aktuális témába.

 

bevezetes_a_vizualis_kommunikacioba.jpg

Bo Bergström - Bevezetés a vizuális kommunikációba

A Bevezetés a vizuális kommunikációba egyedülállóan szemléletes és közérthető útmutató a kommunikáció iránt érdeklődők számára. Bemutatja a médiához kapcsolódó legfontosabb vizuális szakterületeket, támpontokat ad az elmélet gyakorlatba való átültetéséhez, és elmagyarázza, miként építsük fel kommunikációnkat – a stratégiától és az üzenet megfogalmazásától a designig és a befolyásolás művészetéig – úgy, hogy az elérje a megfelelő célcsoportot és a kívánt hatást. A könyv nélkülözhetetlen összefoglaló mindazok számára, akik képi és szöveges üzenetek célba juttatásával foglalkoznak, és a kor igényeinek megfelelve saját szűkebb szakterületük ismeretén túl a vizuális kommunikáció tágabb összefüggéseit is meg szeretnék érteni. Haszonnal forgathatja bárki, aki a tervezőgrafika, a reklám, az újságírás, az új médiumok, az információtechnológia, a tömegkommunikáció, a fényképezés, a filmezés vagy a televíziózás területe iránt érdeklődik. A Bevezetés a vizuális kommunikációba olyan, a világ különböző tájairól származó, naprakész példák sorát vonultatja fel, amelyek már bizonyították működőképességüket, és amelyek jól illusztrálják az elmélet gyakorlati megvalósításának lehetőségeit. A fejezetek végén található rövid összegzések segítik az ismeretek összefoglalását, felelevenítését és a témakörök közötti tájékozódást.

Itt vásárolhatod meg.

 

tervezz_batran_borito_2012.jpg

Robin Williams - Tervezz bátran!

Az oldaltervezés és a tipográfia szabályait néhány egyszerű alapelvre visszavezető könyv anyaga Robin Williams évtizedes oktatói és tervezőgrafikusi tapasztalatait összegzi közérthető módon. A bárki által megjegyezhető, világos tervezési alapelvek működését életszerű példák sora teszi szemléletesebbé. A megszerzett tudás birtokában kiadványainkat tipográfiai előképzettség nélkül is könnyedén rendezettebbé, áttekinthetőbbé és figyelemfelkeltőbbé, kommunikációnkat hatékonyabbá tehetjük. A szerző a témát minden eddiginél gyakorlatiasabban közelíti meg, a lexikális ismeretek helyett a hangsúlyt a tervezői látás- és szemléletmód kialakítására helyezi. A könyv nemcsak a grafikai tervezéssel, tipográfiával foglalkozók számára jelent segítséget, hanem bárkinek, aki írásbeli kommunikációját érthetőbbé, hatékonyabbá szeretné tenni.

Itt vásárolhatod meg.

 

a_kozossegi_media_nagykonyve.jpg

Klausz Melinda - A közösségi média nagykönyve

Ma már szinte nincs is olyan beszélgetés, amelyben ne említenék meg a Facebook, Instagram, YouTube vagy éppen a lájkolni szavakat. A közösségi média felülete olyannyira mindennapjaink részét képezi, hogy ezen beszélgetünk ismerőseinkkel, nézünk filmeket vagy éppen olvasunk híreket. Mindennapjaink mellett ezek a felületek a vásárlási szokásainkat is befolyásolják, vállalkozóként, cégként azonban nem minden esetben a leghatékonyabb módon vagyunk rajtuk jelen. A Közösségi média nagykönyve éppen ezért esettanulmányokon és feladatokon keresztül bevezet a közösségi média minden aktuális kérdéskörébe, az oldalak kiválasztásától a trollok és influencerek kezelésén át a nyereményjátékokig.

Itt vásárolhatod meg.

 

amuveszifesteskezikonyve_72.jpg

A művészi festés kézikönyve

A festés nagyszerű időtöltés: fejleszti a kézügyességet, a színérzékelést és a megfigyelőkészséget, s remek formája a művészi önkifejezésnek. A MŰVÉSZI FESTÉS KÉZIKÖNYVE kezdő, középhaladó és haladó szinten, lépésről lépésre és a gyakorlatra koncentrálva mutatja meg a vízfestés, az akrilfestés és az olajfestés nélkülözhetetlen fortélyait. A könyvből megtanult technikák és elméleti ismeretek felvérteznek minket a szükséges készségekkel, és segítenek kialakítani egyéni stílusunkat. Minden egyes fejezetben gyakorló művészek osztják meg velünk értékes tanácsaikat, tapasztalataikat.

Itt vásárolhatod meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr1316431304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása