Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Akiknek két anyja van

Akiknek két anyja van

2020. szeptember 17. - Darqo

akikek_ket_anyja_van.png

Nem gondoltam, hogy egy teljesen átlagosnak ígérkező, semmi kis dramedi ennyire elgondolkodtat majd, de az Instant család című film, és a benne körüljárt téma igazán mélyen érintett.

Persze korábban is láttam már olyan filmet, sorozatot, amelyben az örökbefogadás ilyen vagy olyan formában jelen van, olvastam is cikkeket a témában, de ennyire közel nem került hozzám a téma idáig, és azóta sem tudom megmagyarázni a miértjét ennek az érzelmi hullámvasútnak. A lényeg persze az, hogy sikerült egy alkotásnak ennyire emberközelivé tenni a számomra az elhagyatottság és otthonra találás felkavaró témáját.

Az élet megmagyarázhatatlan furcsaságai közé tartozik, hogy nem sokkal a film megnézése után jött szembe velem Mártonffy Zsuzsa - Akiknek két anyja van című könyvének híre, amely pont az örökbefogadásról szól, így a téma hatása alól még nem kibújva egyértelmű volt számomra, hogy el akarom olvasni.

A megjelenés után egy ideig kerülgettem a könyvet, csak szemeztem vele, hiszen tudtam, hogy nem könnyű témáról van szó, de nagyon sok esetben lélekemelő történetek kerekednek ki a megrázó életutakból, és nem tévedtem, erre a különleges olvasmányra bizony érdemes papírzsebkendővel készülni.

Megrendít és mélyre visz, hiszen közvetlen közelbe hozza számunkra az elhagyatottság érzésének drámáját, ugyanakkor objektív szemszögből vizsgálja a témát, így az elhagyott mellett az elhagyó is szerephez jut, mindenki lelkivilágába betekintés enged.

A legtöbb ember inkább hátat fordít ennek a témának, hiszen nem jó szembesülni vele (mint ahogy megannyi más, hasonlóan megrázó témának), de mint ahogy sokszor, most is azt mondom, hogy mindenképpen érdemes elolvasni ezt a könyvet, mert minden mélysége ellenére mégis felemelő, ráadásul ügyesen finomhangolja az érzelmi intelligenciánkat is!

Mártonffy Zsuzsa

Mártonffy Zsuzsa újságíró, blogger, egy vér szerinti a két örökbefogadott gyerek édesanyja. 2014-ben indított hiánypótló blogja, az Örökbe.hu (www.orokbe.hu) az örökbefogadás témakörét járja körül minden szempontból, és kulcsszerepe van a témát övező tévhitek és tabuk ledöntésében. Az oldalon eddig több mint 500 írás jelent meg, és havonta 15-20 ezer látogató kíváncsi rá. Mártonffy Zsuzsa írta négy éven keresztül az SOS Gyermekfalvak Gyereksorsok című gyerekvédelmi blogját, így egyedülálló rálátással rendelkezik a magyar gyerekvédelmi rendszerre.

 

martonffyzs_akiknekketanyjavan_72dpi.jpg

Mártonffy Zsuzsa - Akiknek két anyja van – Küzdelmes sorsok — személyes történetek az örökbefogadásról

Milyen nő az, aki képes lemondani a saját gyerekéről?Milyen, amikor az örökbe adott felnőttként találkozik az anyjával, akit évtizedek óta nem látott? Milyen egy nevelőszülőnek örökre elválnia egy kisgyerektől, akit születésétől fogva nevelt? Lehet-e úgy szeretni egy örökbefogadott gyereket, mint a saját vérünket?

Mártonffy Zsuzsa könyvében olyan élettörténeteket ismerhetünk meg, amelyek segítenek, hogy az előítéleteinken, a félelmeinken vagy akár a romantikus elképzeléseinken túllépve jobban értsük az örökbefogadás világát. Ezek a személyes vallomások egytől egyig megrendítőek, hiszen a megszólalók – örökbefogadottak, örökbefogadó szülők, örökbeadók, nevelőszülők és szakemberek – a legbelsőbb vívódásaikat osztják meg velünk. Mártonffy Zsuzsa tapintatosan, mégis lényeglátóan mutatja meg, hogy ezek a sorsok küzdelemről és élni akarásról, szeretetről és szeretetlenségről, kilátástalanságról és megnyugvásról, egyszóval az élet legnagyobb kérdéseiről szólnak.

A könyvet ide kattintva vásárolhatjátok meg.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr4116044902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása