Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Ernest Hemingway / Egy élet emlékei

Ernest Hemingway / Egy élet emlékei

2020. augusztus 27. - Darqo

katakis_hemingway_banner_1920x889-1.jpg

Édesapám nagy Ernest Hemingway rajongó, mint az a közelmúltban, 40 év után kiderült számomra. Persze a könyvespolcainkon találkoztam az író könyveivel, de ebből még nem következtettem erre, hiszen átvitt értelemben gyakorlatilag egy könyvesboltban nőttem fel. Iskoláskoromból is mintha emlékeznék arra, hogy Az öreg halász és a tenger című könyvet el kellett olvasnom, de mint lenni szokott, ezt inkább kényszerként éltem meg akkor, mintsem valami gyönyört.

Így sosem kerültem igazán közel Hemingwayhez, de a közvetlen közelemben tapasztalt rajongást valaki vagy valami iránt viszont mindig szeretem megérteni, úgyhogy én is kézbe vettem Michael Katakis - Ernest Hemingway / Egy élet emlékei című könyvét, amely olyan részletességgel mutatja be az írót, amennyire csak lehet.

Bár volt szerencsém néhány remek életrajzhoz, ehhez a rengeteg fényképpel, irattal, személyes dokumentummal fűszerezett könyvhöz hasonlóval még nem találkoztam. Annyira személyes, annyira kézzelfogható és zsigeri ebben a formában ilyen könyvet olvasni, ami idézőjelbe teszi a jó életrajzi könyvekről eddig alkotott véleményemet.

Hemingway az úgynevezett "jéghegy-elv"-et alkalmazta a regényeiben, művei a csúcsot mutatják meg, lehetőleg minél tömörebben, hogy aztán a mondanivalón még hosszú-hosszú ideig töprenghessünk. Így utólag visszagondolva nem csodálom, hogy gyerekként, mindenféle élettapasztalat hiányában nem igazán fogott meg Az öreg halász és a tenger, de azt hiszem, újra el kellene olvasni.

Ez a jéghegy-elv az ellentmondásos életét is hűen reprezentálja, azonban Michael Katakis könyve segít megértenünk a felszín alatt található apró mozzanatokat, a tettek mögött rejlő piciny mozgatórugókat olyannyira, hogy a végén teljesen más szemszögből láthatjuk az írót és munkásságát, mint előtte.

Legalábbis erre következtetek abból, amit a mostani kereséseim alapján olvastam Hemingwayről, miszerint az irodalmi Nobel-, és Pulitzer-díjas író, a XX. századi világirodalom egyik legizgalmasabb, ugyanakkor legrejtélyesebb alakja, aki a saját magáról kialakított, leegyszerűsített mítosz mögé bújtatta valódi énjét.

"Vajon mi hozta létre Hemingway végtelenül összetett és olykor ellentmondásos személyiségét? Függőségei, hedonista életmódja mennyiben segítette művészete fejlődését? Milyen lélektani vonatkozásokra vezethető vissza népszerű tézise, miszerint az embert nem lehet legyőzni? Milyen lelki okok vitték rá a világ akkori leghíresebb íróját az öngyilkosságra, és vajon milyen szerepet töltöttek be Hemingway életében a nők, a háború vagy épp saját gyermekkora és családi öröksége?"

Mindenre, sőt még ennél többre is választ kaphatunk a szóban forgó könyvből!

Hemingway is azok közé tartozott, aki tanulságos életével segít számunkra teljesebb életet élni, elkerülni a hibákat, elrettenteni a borzalmas döntésektől, valamint bátort tettekre ösztönözni a vágyainkkal, álmainkkal kapcsolatban. Jó ebben légkörben eltölteni az időt, mert nem csak a művei által, hanem inspiráló személyiségén keresztül is többek leszünk.

katakis_hemingway_banner_1920x889-2.jpg

Michael Katakis - Ernest Hemingway / Egy élet emlékei

KULTURÁLIS IKON, vakmerő katona, remek sportoló, szenvedélyes szerető, stílust és irányzatot teremtő remekíró. Hemingway mítosza, melyet részben saját maga teremtett, túlságosan leegyszerűsíti a róla alkotott képet.

A gyakran egymásnak ellentmondó legendákból nehéz volna kihámozni az igazságot, de ez a könyv végre bepillantást enged az író kulisszák mögé rejtett életébe, történelmi összefüggésben láttatva életét és pályáját. Barátainak és családjának írt leveleiből megismerjük, milyen ember lehetett azok számára, akiket valóban szeretett, akik közel álltak hozzá. A spontán levelek az irodalmi szövegeit egyébként végletekig javító író új arcát mutatják. A baráti együttléteket, hivatalos és intim pillanatokat rögzítő felvételek, a portrék, a John F. Kennedy Könyvtár Hemingway-gyűjteményéből származó dokumentumok bizonyítják, hogy a kultikus szerzőt nemcsak Az öreg halász és a tenger, hanem egy ütött-kopott pisztránghorgászdoboz is meg tudja idézni.

A könyvet ide kattintva vásárolhatjátok meg.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr7715707428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása