Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Hitler és a Habsburgok

Hitler és a Habsburgok

2020. július 30. - Darqo

longo_hitler_es_a_habsburgok_borito_honlapra.jpg

A Hitler és a Habsburgok című könyv a huszadik század nagy háborúinak kevésbé ismert, ám annál izgalmasabb aspektusát mutatja be. Hogyan és mitől alakult ki Adolf Hitler megszállott gyűlölete a Habsburg-család iránt? Miért fogadott bosszút az eltűnőben lévő birodalom, valamint a halott főherceg és a királyi árvák ellen?

James Longo, Harvard Egyetemen doktorált pedagógia professzor egy évtizeden át tartó kutatómunka és interjúk sokasága eredményeként állította össze azt a könyvet, amelyben többek között a fenti kérdésekre keresi a válaszokat, méghozzá meglehetősen olvasmányos és izgalmas formában. Bár a messzire elkerült kegyetlen valósággal szembesülünk újra, mégis annyira jó a stílusa a szerzőnek, hogy már-már letehetetlen könyvről van szó. Még ebben a hőségben is, amikor az ember leginkább csak jégkrémet majszolna félig alvó üzemmódban egy besötétített szobában, vagy a strandon fetrengve valami könnyed szennylapot olvasgatna...

Ferenc Ferdinánd főherceg királyi árvái, a hagyományhű Habsburg Birodalmat megbotránkoztató boldog, de rangon aluli házasság gyümölcsei testesítették meg Hitler szemében mindazt, amit a modernitásban, a huszadik században és az Osztrák-Magyar Monarchia többnemzetiségű, multikulturális birodalmában megvetett.

Haragját csak fokozta, hogy a két fiú, Miksa és Ernő felnőve apjuk legnemesebb eszméit követték, és nyíltan felszólaltak a náci párt és annak rasszista ideológiája ellen. Az Anschluss után ők lettek az első osztrákok, akiket a dachaui koncentrációs táborba deportáltak.

A család nőtagjai - nővérük, Zsófia és a feleségek - heroikus küzdelembe kezdtek, hogy megmentsék a két herceget, bevetve minden tudásukat, női rafinériájukat, és a Mária Terézia főhercegnőtől eltanult személyes diplomácia eszközeit. Állhatatosságuk, bátorságuk óvta meg családjukat a háború árulással, gyötrelmekkel, éhezéssel teli éveiben, majd a háború utáni traumatikus időkben.

Longo minden főszereplőt és helyzetet pontosan, párhuzamosan mutat be az olvasónak, hogy a lehető legteljesebb képet kaphassuk a témában, ezzel pedig egyedülállóvá teszi a könyvet. Nem elégszik meg a jéghegy csúcsával, hanem a mélybe hatol, feltárja a káros eszmék kialakulásának okait, az üldöztetés részleteit, a szenvedő felek tetteit és önfeláldozását. Ez a szenvedélyes tényfeltárás sem billenti át a mérleg nyelvét az ítélkezés oldalára, azonban mindent megtesz azért, hogy ünnepelje a bátorságot, a kitartást, és a hit legapróbb maradványát is.

Többek lehetünk általa, nem csak bátrabban állhatunk hozzá a saját életünkhöz és a jelen szenvedéseihez, hanem határozottabban állhatunk ki a nyitottság, megismerni akarás és a befogadás eszméi mellett. Tisztában vagyok vele, hogy sokan nem szeretnek súlyos témákkal szembesülni, mégis azt mondom, hogy azoknak is érdemes bepróbálkozni ezzel a könyvvel, akik távol tartják magukat tőlük.

"James McMurtry Longo a Missouri állambeli St. Louis-ban született, ott járt iskolába, ott diplomázott, majd több mint egy évtizedig ott tanított. Mesterdiplomáját a Webster Egyetemen szerezte, majd a Harvard Egyetemen doktorált. A pedagógia professzora, a Washington & Jefferson College pedagógiai tanszékének vezetője. Fulbright-ösztöndíjasként a klagenfurti Alpok-Adria Egyetem gendertudományi programjának elnöke volt.Tanított Brazíliában és Costa Ricában, előadásokat tartott a Harvardon, Oxfordban, az edinburghi Napier Egyetemen, a csehországi Zlín Egyetemen és az Egyesült Államokban több helyütt."

James Longo - Hitler és a Habsburgok című könyvét ide kattintva vásárolhatjátok meg.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet.

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr116044896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása