Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Miért töröld magad azonnal a közösségi oldalakról?

Miért töröld magad azonnal a közösségi oldalakról?

2020. június 17. - Darqo

lanier_computer-644457_960_720.png

Bár a jelen helyzetben, amikor a nyitás ellenére is gyakorlatilag egyre fontosabb szerepe van az online jelenlétnek és elérhetőségnek, a gyors és könnyed kapcsolatteremtés lehetőségének, akár a személyes, akár az eladó és vevő oldalról nézve, mégis fontos beszélni azokról a problémákról, ami ebből fakad. Probléma pedig akad bőven!

Én nem vagyok egy félős típus, nem gondolom azt, hogy túl sok takargatnivalóm van, nem nagyon foglalkoztat, hogy ki mit tud rólam, ugyanis nincs mit szégyellnem, egyre inkább vállalom, amilyen vagyok. Kicsit olyan vagyok, mint A kör című könyvben és filmben (nem a horror) Emma Watson karaktere, aki bár vívódik a teljes nyitottság felvállalása és a privát szféra megtartása között, mégis majdnem maradéktalanul a nyíltság, az átvilágíthatóság mellett teszi le a voksot.

Azt azonban egyre nehezebben tűröm el, hogy milyen szinten és mértékben terjednek az álhírek a közösségi oldalakon, és ezzel együtt az arctalan, zsigeri gyűlölet is, felfedve ezzel azt a tényt, hogy mennyi buta és hiszékeny ember van a világban. Ha másért nem is, ebből kifolyólag már magamtól is leredukáltam a közösségi oldalak parttalan böngészését, kommenteket pedig jó ideje egyáltalán nem olvasok.

Inkább célirányosan keresek fel oldalakat vagy embereket, és őszintén bevallom, nem is hiányzik ez a foglalatosság. Másra, sokkal fontosabb dolgokra is fel tudom használni a megmaradt időt. Fejleszthetem magam, inspiráló filmeket nézhetek, zenéket hallgathatok és könyveket olvashatok, online tanfolyamokon vehetek részt, edzhetem a testemet, és nem utolsósorban a hobbijaimra is sokkal több időm van.

Persze, mivel sok szálon függök a különböző rajongói oldalak miatt ezekhez a közösségi oldalakhoz, muszáj valamilyen szinten jelen lennem, de ahogy Jaron Lanier fogalmaz a Miért töröld magad azonnal a közösségi oldalakról? című könyvében, ez az apró tudatos döntés már hozzásegített, hogy egy kicsit boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet éljek.

Egy ilyen döntés csak a jéghegy csúcsa, Lanier pedig 10 remek érvet közöl és bont ki részletesen a szóban forgó, remek stílusban, olvasmányosan és szórakoztatóan megírt könyvében Bevezet minket a közösségi oldalak működésébe, a háttérben folyó, átlagos szemek számára láthatatlan titkokba, megismerteti velünk az emberek megfigyelésére tett kísérleteket és a tényeket.

Fellebbenti a fátylat a folyamatos és mérhetetlen manipulációról, amely tulajdonképpen elveszi tőlünk a szabad döntés lehetőségét. De persze mindemellett arra is hangsúlyt fektet, hogy bemutassa, hogyan lehetne úgy használni egyéni, tulajdonosi és társadalmi szinten ezeket az oldalakat, hogy azok valójában az emberiség hasznát szolgálják.

Nagyon érdekes olvasmány egy olyan időszakban, amikor az egyének megfigyelése a szabadságunk érthető okokból történő korlátozása a mindennapjaink részét képezik. Az is elképzelhető, hogy ennek hatása éppen az lesz, hogy az emberek tudatosan veszik majd vissza a szabadságukat azoktól, akik elvették azt. 

lanier_miert_torold_magad_borito_honlapra.jpg

Jaron Lanier - Miért töröld magad azonnal a közösségi oldalakról? 

Ha Te is elképzelted már a mindennapjaidat a közösségi oldalak nélkül, vagy épp ellenkezőleg, úgy érzed, hogy létezni sem tudnál nélkülük, ez a könyv pont Neked szól.
A Szilícium-völgy és a virtuális valóságok úttörője, Jaron Lanier tíz szakmai és személyes érvet sorakoztat fel amellett, hogy miért kellene - lehetőleg most azonnal - elhagynunk ezeket a veszélyes felületeket, hogy megszabadulva a közösségi média mérgező hatásaitól egy boldogabb életet élhessünk.

Az elismert kutató szerint ugyanis a közösségi média a legrosszabbat hozza ki mindannyiunkból: a népszerűség, a siker és az őszinte kapcsolatok hiú ábrándjába ringat bennünket; eltorzítja az igazsághoz való viszonyunkat, mely által a politika világa is egyre félelmetesebb lesz; ráadásul alattomos és könyörtelen reklámokkal foszt meg a szabad akaratunktól. A szerző szakértői szemmel mutatja be a közösségi oldalak működését, és bennfentes információk segítségével tárja fel, miként tartanak minket állandó megfigyelés alatt és manipulálják viselkedésünket a legbefolyásosabb nagyvállalatok. Lanier azonban igazi technooptimista, így az árnyoldalak mellett megmutatja azt is, hogy a közösségi hálózatok hogyan vezethetnének bennünket egy gazdagabb és teljesebb élet, valamint a valós világunkkal való szorosabb kapcsolat felé.

A szórakoztató, közvetlen stílusban megírt Miért töröld magad azonnal a közösségi oldalakról? egyszerre indulatos kiáltvány és elgondolkodtató kézikönyv az offline megváltáshoz. Kipróbáltuk. Működik.

A könyvet ide kattintva vásárolhatod meg.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr2915661518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása