Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Te melyik vagy: orchidea vagy pitypang?

Te melyik vagy: orchidea vagy pitypang?

2020. június 03. - Darqo

boycewt_orchideakespitypangok_cover.jpg

Egész életemben azt hallgattam, hogy túlságosan érzékeny vagyok, hogy nem szabad ilyennek lennem, nem lehet, hogy minden apróságnak kiszolgáltatom magamat, és hagyom, hogy bármi megcibáljon. Aztán rájöttem, hogy én egy orchidea vagyok...

Legalábbis Dr. W. Thomas Boyce Orchideák és Pitypangok / A magabiztos és az érzékeny gyerekek is lehetnek boldogok című könyvének segítségével az első mondat után beazonosítottam, hogy melyik csoportba tartozom. Én orchidea vagyok, ami különleges érzékenységgel reagál a környezetére, és mindenki azt akarta tőlem, hogy pitypang legyek, amely növény minden körülmények között megállja a helyét, stabil tud lenni.

Ha bárki maximálisan beleláthatna a lelkembe és az érzelmeimbe, valószínűleg megrémülne annak láttán, hogy milyen végtelenül apró dolgok is képesek napokra, hetekre, hónapokra, sőt akár évekre is padlóra küldeni, és nem értené, hogy hogyan lehet így létezni. Egy hasonló típusú ember azonban most helyeslően bólogat, hiszen könnyen magára ismer. És ez csak egy kisebb kiragadott példa a sok közül, amelyre a környezetem egyáltalán nem reagált/reagál jól.

Persze ennek a személyiségtípusnak megvannak a pozitív oldalai is, például, hogy ha megfelelő körülmények között élhetnek, megkapják a támogatást, de legalábbis az elfogadást, akkor elképesztő dolgokra képesek, amelyek létrejöttét pontosan a mások által megkérdőjelezett és az elfojtani akart "túlzott érzékenység" tesz számunkra lehetővé.

Az extra érzékenység hatására nagyon hamar képesek vagyunk ráhangolódni bármire vagy bárkire, az apró rezdülések ismerete pedig segít a komplex rendszerek és összefüggések könnyed és zökkenőmentes átlátásában, valamint a hatékony megoldások megtalálásában. Ez is csak egy kiragadott példa a rengeteg pozitívum közül.

Dr. W. Thomas Boyce meggyőző kutatási eredményekkel támasztja alá az imént leírtakat. Két különböző típusú (pitypang és orchidea) gyermek apjaként a komoly szakmai megalapozottságon túl rengeteg személyes történettel és példával bizonyítja, hogy empatikus hozzáállással minden gyerek és felnőtt is, aki most gyógyítgatja önmagát, boldog és sikeres életet élhet.

Sok erőt merítettem a Kaliforniai Egyetem gyerekgyógyász és pszichiáterprofesszorának könyvéből, képessé tett arra, hogy felismerjem és hosszútávon elfogadjam az érzékenységemet olyannak, amilyen. Ez pedig lehetővé teszi számomra többek között a kiegyensúlyozottság megélését és a hatékonyabb fejlődést, a határ pedig a csillagos ég lehet. Éppen itt az ideje 40 évesen, nem igaz?

Mindenképpen ajánlom ezt a könyvet mind a két típusnak, és nem csak leendő vagy gyakorló szülőknek, hanem felnőtteknek is, akik szeretnék maguk jobban megérteni, valamint meggyógyítani a bennük élő, sérült gyermeket.

boycewt_orchideakespitypangok_72.jpg

W. Thomas Boyce Orchideák és Pitypangok / A magabiztos és az érzékeny gyerekek is lehetnek boldogok

-Mi az oka, hogy a hasonló környezetben nevelkedő gyerekek közül az egyik sikeres, a másik pedig kudarcot vall?

-Hogyan lehetséges, hogy ugyanabban a családban az egyik testvér elégedett, a másik pedig frusztrált?

-Mit tehetek azért, hogy a gyerekem boldog életet éljen?

A gyerekeknek csaknem az ötöde különleges érzékenységgel reagál a környezetére. Olyanok, mint az orchideák: ha megfelelő körülmények között nevelkednek, csodálatos virágzásnak indulnak, átlagon felül teljesítenek. Ha azonban negatív hatások érik őket, könnyen hajlamossá válnak a különböző fizikai és lelki betegségekre, s akár kisebb változásokra is viselkedési zavarokkal reagálhatnak.

A legtöbb gyerek inkább a pitypanghoz hasonlítható: ők azok, akik átlagos körülmények között is jól teljesítenek, és az életükben bekövetkező változások ellenére lelkileg stabilak maradnak, zavartalanul fejlődnek.

Dr. W. Thomas Boyce könyvének segítségével megérthetjük gyermekünk egyedi sajátosságait és igényeit, a praktikus tanácsokat és módszereket követve pedig segíthetünk, hogy gyermekünk kiteljesedhessen, akár az orchidea, akár a pitypang típusba tartozik.

A könyvet ide kattintva vásárolhatjátok meg.


A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr315628304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása