Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

A hit jelentése

A hit jelentése

2020. május 27. - Darqo

tim_crane_a_hit_jelentese00.jpg

Amióta az eszemet tudom, mindig érdekeltek a kisebb nagyobb vallások. Nem azért, mert vallásos neveltetést kaptam, hanem azért, mert kíváncsi vagyok a hit mibenlétére. Szerencsére a szüleim nem erőltettek rám semmit, így ez az érdeklődés ösztönösen jelent meg bennem. Ha meg kellene fogalmaznom, az én hitem emiatt egy mix, amelynek vezérelve a szeretet, maximális elfogadás, nyitottság és az olthatatlan kíváncsiság.

Soha nem gondoltam volna, hogy egy ateista könyve adja majd meg számomra az egyik legobjektívebb megközelítését a hitnek és a vallásoknak, de ez is megtörtént. Tim Crane A hit jelentése című könyvében, mivel gyakorlatilag kívülállóként tudja szemlélni ezt az egész, összetett és végtelenül bonyolult témát, képes arra, hogy hideg fejjel szemlélődjön, de ami a legjobb, hogy ez párosul a teljes elfogulatlansággal is.

A könyv könnyen értelmezhető, bár a vallásos emberek számára néha akár megbotránkoztató válaszokat ad hívő és ateista emberek számára is. Könnyen emészthetőnek éppenséggel nem nevezném, de az tény, hogy nem kell tartani a magasröptű, filozofikus elemzésektől. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincsenek mélységek, sőt, hanem inkább azt, hogy a szerző próbált annyira egyszerűen fogalmazni, amennyire csak lehet, hogy bárki számára érthető legyen a tartalom.

Teszi ezt azért is, hogy a lehető legtöbb ember számára világossá válhasson, az emberi ítéletek, ésszerűség vagy ésszerűtlenség (nézőpont kérdése) hálózatáról van szó, amely oly sok embert emel a magasba, miközben legalább ennyit taszít a sárba. Egy transzcendens lényben, láthatatlan rendben való hit nem az élet működésére ad választ, hanem abban segít, hogy könnyebben eldöntsék a hívők, hogy hogyan kellene helyesen működnie a világnak a legapróbb kérdésekben is. Ez pedig, miközben a körön belül állóknak megnyugvást ad, sajnos megszámlálhatatlan esetben a gyűlölet melegágya a körön kívül esők számára.

A könyv legfontosabb vonulata a megérteni akarás, és ennek a képességnek a pallérozása minden olvasóban, úgyhogy nagyon fontos volna, hogy sokan elolvassák A hit jelentését! Ahány ember él a Földön, annyi igazság létezik. Az én igazságom az, hogy a vallásoktól függetlenül tisztelni kell egymást, kíváncsisággal kell megközelíteni minden embert és minden más élőlényt, az életet pedig meg kell becsülni, bármilyen apró is.

Tim Crane nem tesz igazságot, nem ítélkezik senki felett, csak tényeket közöl és gondolkodásra serkent, amit sajnos sokan próbálnak elkerülni, mert akkor változtatniuk kellene az életükön és a viselkedésükön, de én hiszek abban, hogy csak akkor tudjuk jó irányba terelni az életet, ha képesek vagyunk fejlődni és nyitottan szemlélni a világot. Ez a siker kulcsa.

tim_crane_a_hit_jelentese01.jpg

Tim Crane - A hit jelentése 

A szerző nem tudományos munkának szánta művét, nem nyújt új teológiai vagy empirikus felfedezéseket. Inkább gyakorlatias tanácsot ad ateisták számára, miként tudnák megérteni azokat, akik vallásos hittel élik a mindennapjaikat. Amikor Ferenc pápa 2015 januárjában a Fülöp-szigetekre látogatott, utolsó manilai miséje hat-hét milliós hallgatóságot vonzott.


Ugyanebben az évben kétmillió muszlim tette meg a kötelező éves háddzs zarándoklatot Mekkába, és ezalatt több mint nyolcmillió dollárt költött. 2015-ben huszonhatmillió síita muszlim utazott az iraki Kerbelába, hogy Mohamed próféta unokájának halálára emlékezzen. Két évvel korábban százhúszmillió ember vett részt a Kumbh Mela hindu fesztiválon Alláhábádban.


Jelenleg 2,2 milliárd keresztény, 1,6 milliárd muszlim és 1 milliárd hindu él a világon, valamint a zsidóság, a buddhizmus, a sintó, a dzsainizmus, a szikhizmus követői. Ezalatt körülbelül 1,1 milliárd ember vallja magát szekulárisnak, ateistának, agnosztikusnak vagy nem vallásosnak.

„Azért kell tolerálnunk másokat, mert a békés együttélésnek ez a kulcsa. Szerintem ez a könyv legfontosabb üzenete a mai magyar olvasók felé.”

A könyvet ide kattintva vásárolhatjátok meg.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr7015661578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása