Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Szerelemben a természettel

Szerelemben a természettel

2020. március 18. - Darqo

 forest-931706_1920.jpg

Azok az emberek, akik háziállatot tartanak tudják, hogy kedvenceik micsoda érzelmi intelligenciával rendelkeznek, mennyire ragaszkodnak és hűségesek, hogy egytől egyik önálló egyéniségek. Látják, ahogy velük vagy fajtársaikkal, a külvilággal kommunikálnak, ahogy játszanak, ahogy nevelik az utódaikat, amennyire szomorúak, ha valaki eltávozik közülük vagy emberbarátaik közül.

Arra viszont kevésbé figyelünk, hogy a növények vajon rendelkeznek-e ugyanilyen vagy legalább hasonló képességekkel? Pedig ők is éreznek, félnek, örülnek, kommunikálnak, gondoskodnak egymásról, csak úgy mint mi és az állatok.

Peter Wohlleben német erdész, író sokadik alkalommal vezet be minket a növények és állatok végtelenül izgalmas és inspiráló életébe. Az inspiráló szó nem véletlen, a szerző egyre nagyobb részletességgel bizonyítja, hogy sokkal több mindenben hasonlítunk mi emberek a növényekre és az állatokra, mint gondolnánk, és vannak olyan területek, amelyekben érdemes volna példát vennünk a viselkedésükről.

Könyveinek segítségével könnyen összhangba kerülhetünk a minket körülvevő világgal és a benne található élőlényekkel. A természet megfigyelése, közelengedése és befogadása, a lelassulás és kitárulkozás hozzájárul a bennünk rejlő harmónia és az egyensúly felfedezéséhez és fejlesztéséhez, amelyek elengedhetetlenek az egészséges és tartalmas élethez.

Wohlleben tényleg minden részletre kiterjedően és aprólékosan ismerteti a nővény-és állatvilágot, meglepő, sőt döbbenetes, lebilincselő, sőt izgalmas információkkal gazdagítja a tudásunkat, ráláthatunk, hogy micsoda lenyűgöző interakció zajlik minden pillanatban az élőlények között, és miért fontos nekünk embereknek támogatni ezt a törékeny rendszert, ahelyett, hogy kihasználnánk.

Érzékenységre, odafigyelésre, összefogásra és törődésre tanít, ami kiemelten fontos ebben a nagyon furcsán alakuló világban. A szerző munkássága a slow life dicsérete, szemléletformáló hatással van, biztos hogy nem fogunk tudni ugyanúgy nézni a növényekre és az állatokra, sőt saját magunkra és embertársainkra sem, ahogy annak előtte, és ez nagyon jól van így! Mindenkinek érdemes beszerezni az alábbi könyveket, hogy másképp láthassuk és jobbá tehessük a világot. Most már az élet is kényszerít erre, úgyhogy itt az idő!

 

peter_wohlleben01_a-fak-titkos-elete.jpg

Peter Wohlleben - A fák titkos élete

Az erdő a csönd, az érintetlen természet, a mese és a titkok birodalma. Egy hely, ahol bármi megtörténhet. Peter Wohlleben, a neves német erdész a fák titkos életébe enged betekintést, és meglepő dolgokat tár fel. Mert az erdőben ámulatba ejtő dolgok történnek: a fák beszélgetnek egymással. Nemcsak utódaikról gondoskodnak odaadóan, de idős és beteg szomszédaikat is ápolják. A fák éreznek és emlékeznek. Peter Wohlleben fényt visz az erdő sűrűjébe, és bepillantást enged egy titokzatos világba. A fák eddig nem is sejtett képességeiről írott lebilincselő tudományos esszéiben a legújabb felfedezéseket éppúgy figyelembe veszi, mint saját tapasztalatait és érzéseit. És az olvasó nem győz álmélkodni a természet csodáin.

A könyvet ide kattintva szerezheted be.

 

peter_wohlleben02_az-allatok-erzelmi-elete.jpg

Peter Wohlleben - Az állatok érzelmi élete

Gondoskodó, önmagát a kicsinyeiért feláldozni is képes mókus, hűséges holló, a háztetőn élvezettel „csúszdázó” varjú, szomorkodó szarvastehén – lehetnek az állatoknak is érzelmeik? Nem kizárólag az ember sajátja-e az efféle gazdagon árnyalt érzelmi élet? Peter Wohlleben, a neves német erdész a legfrissebb tudományos felismeréseket és az állatokkal kapcsolatos gazdag, személyes tapasztalatait és megfigyeléseit ötvözve bepillantást enged egy még alig feltárt világba: az erdőben és a házunk táján élő állatok bonyolult viselkedésmódjába, lelki-érzelmi életükbe. Nézőpontja – vállaltan – erősen szubjektív, megállapításainak egy részét a tudomány még nem igazolta, könyvének üzenete azonban egyértelmű: az állatok közelebb állnak hozzánk, mint hinnénk. Az állatok érzelmi élete lenyűgöző, egyben igazi szemléletformáló olvasmány.

A könyvet ide kattintva szerezheted be.

 

erted-a-fak-beszedet.jpg

Peter Wohlleben - Érted a fák beszédét? – Kalandozások az erdőben

A fák titkos élete az elmúlt évek egyik legnagyobb tudományos bestsellere volt. Szerzője, Peter Wohlleben német erdész könyvében feltárta, mennyivel többet rejt az erdő annál, mint amit sejtünk róla. A fák titkos élete után Érted a fák beszédét? című gyerekkönyvében Wohlleben a kisebbek számára is tapinthatóvá teszi az erdő varázsát. Mit gondolsz, vajon a fák is alszanak éjszaka? Hallottál már az erdő internetéről? Szerinted a szajkó vagy a mókus jegyzi meg jobban, hová rejtette a téli tartalékait? Ha kíváncsi vagy minderre, és szeretnél még több elképesztő dolgot megtudni a fákról és az erdő lakóiról, tarts velünk ezen a felfedezőúton! Fény derül az erdőlakók titkaira, megismerheted a szokásaikat és mindazokat a trükköket is, amelyeket a túlélés érdekében alkalmaznak. Peter Wohlleben erdész, aki több mint 20 éve vezet családi és iskolai túrákat az erdőben. Gyerekeknek írt művében lenyűgöző megfigyeléseiről és kutatásairól mesél a kisebbek számára is érthető nyelven. Egyedülálló ismeretterjesztő könyvét számos kvíz és játékos feladat teszi még szórakoztatóbbá.

A könyvet a ide kattintva szerezheted be.

 

a-termeszet-rejtett-halozata.jpg

Peter Wohlleben - A természet rejtett hálózata - Felhőt csináló fák, ibolyák és hangyakalács

A természet számtalan meglepetést rejt: a lombos fák befolyásolják a Föld forgását, a darvak akadályozzák a spanyolországi sonkatermelést, a tűlevelű erdők pedig esőt csinálnak. Peter Wohlleben, A fák titkos élete című sikerkönyv szerzője legújabb kötetében - a tőle megszokott eleven mesélőkedvvel - megannyi érdekes és különös példán keresztül mutatja be, milyen bámulatos kölcsönhatás és összjáték zajlik a növények és az állatok között. Hogyan épül fel a természet hatalmas óraműve, melyben minden "fogaskeréknek" megvan a maga helye és szerepe? És mi történik, ha ez a finoman kiegyensúlyozott rendszer megbillen? Mi a jobb: ha az ember "segíti" a természetet, hogy helyreálljon ez az egyensúly, vagy ellenkezőleg, ha békén hagyja?

A könyvet ide kattintva szerezheted be kedvezményesen.

 

wohlleben_erdeikalauz_b1_72dpi_beta_kicsi.jpg

Peter Wohlleben - Erdei kalauz Növények, állatok, évszakok, kirándulás

Az Erdei kalauz izgalmas felfedezőútra hív. Bemutatja a legfontosabb lombos és tűlevelű fafajokat, és elárulja, melyik nyújthat oltalmat a viharban. Mesél rókaodúkról, ahova más „bérlők” is beköltözhetnek, és megismertet a föld alatti, rafinált csőhálózattal, melyet a földigiliszták építenek ki. Elmondja, milyen erdei gyümölcsöket, gombákat, leveleket és hajtásokat szabad és érdemes szedni, s megtudhatjuk, hogy a bükkfa leveleiből finom saláta készíthető. Kiderül, hogy miből lesz az erdei rágógumi, mi az az erdei telefon, és hogy miként tehetnek szert a fák vízhasra. És persze praktikus tanácsokat kapunk arra vonatkozóan is, hogy milyen ruházatban érdemes kirándulni.

„Az öreg bükkállományokban tavaszonként hajtanak ki a makkok. A magoncok szikleveleikkel úgy néznek ki, mintha apró pillangók lennének. Néha egy egész csomó nő ki a földből. De hogy lehetséges ez? A bükkmakkok nehezek és – akármerről fúj is a szél – mindig függőlegesen hullanak le az anyafájuk alá. Tisztán statisztikailag nézve a törzs körül kellene kikelniük. Jó, rendben, két-három elkóricálhat egy kicsit messzebbre, de tíz vagy még több? Nem, nem a véletlen játszik itt szerepet, hanem a mókusok, vagy még inkább az egerek. Ősszel itt raktározták el téli tartalékaikat, hogy aztán a hótakaró alatt kényelmesen falatozhassanak az olajos magvakból. A magoncok tehát egy múltbeli kis drámáról árulkodnak: télen arra járhatott egy éhes róka, amely elfogyasztotta a szorgos egérkét. Az apró rágcsáló begyűjtött tartaléka tehát gazdátlanul maradt a földben, és így tavasszal ki tudott csírázni.”

A könyvet ide kattintva szerezheted be kedvezményesen.

 

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr9115345208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása