Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Mindsight - Elmetudatosság

Mindsight - Elmetudatosság

2020. február 12. - Darqo

mind-544404_960_720.png

Minden szellemi és lelki munka közül az egyik legnehezebb számomra a jelenben lenni. Mindig a múlton merengek, sajnálkozom, dühöngök különböző dolgokon, sérelmeken, manapság pedig egyre többször nosztalgiázom és néha visszavágyok egy-egy időpontba; vagy a jövőt fürkészem és leginkább a szorongást érzek. 

A rengeteg önsegítő könyv hatására megtanultam, hogy ha eredményt szeretnék elérni, akkor a múlt tényeinek béklyóját el kell oldozni valahogy, a jövővel kapcsolatban pedig a leghatékonyabb, ha a jelenben a vágyaimat, céljaimat tartom a fókuszban, nem pedig azt, amit nem akarok. Ez a folyamat rengeteg gyakorlást igényel, olyan, mint amikor naponta az edzőteremben töltjük az időnket a testünk csinosításával, csak itt a lelkünket és a szellemünket kell kipattintani.

Már több mint 20 éve edzek ebben a formában, a testemet inkább hagyjuk, de még mindig azt érzem, hogy sehol nem tartok, és minél többet olvasok a témában, annál kevesebbnek érzem a megszerzett tudást, de ez szerencsére sosem szege a kedvemet, sőt kifejezetten keresem azokat a lehetőségeket, könyveket, amelyek újabb apróságokkal bővíthetik a tudásomat.

A közelmúltban a mindfulness vonta magára a figyelmemet, és a témával való kacérkodásom első pillanatában megértettem a megközelítés sikerének okát. A mindfulness a nagy elődök elvont, gyakran túlságosan is magasröptű filozofálgatásai helyett (amit én egyébként szeretek) inkább egyszerűbben fogalmazza meg a tudatos jelenlét művészetét, éppen ezért könnyebben emészthető a nagyközönség számára.

Daniel J. Siegel Mindsight / Elmetudatosság című könyve kiemelkedik a témáról szóló könyvek sokasága közül közérthetősége miatt. Segít megtalálni a kiutat az őrjítő érzelmi és mentális káoszból, letisztítani a dolgokat, hogy a lényegre, azaz a jelen pillanatra fókuszáljunk, ezzel pedig megváltoztathassuk az életünket, mindenestől, amennyiben nem vagyunk elégedettek vele.

Dr Siegel egyaránt otthonosan mozog az agyműködés, a pszichológia és a gyereknevelés területén. Az "elmetudatosság" vagy  nevezzük figyelemösszpontosításnak, alapfogalom a  nevéhez fűződő "interperszonális neurobiológia" tudományterületén belül.

Az elmetudatosság hozzásegít minket, hogy belelássunk a saját elménk belső működésében, lehetővé teszi számunkra, hogy tudatában legyünk a mentális folyamatainknak, képes megszabadítani bennünket azoktól a mintázatoktól, amelyek jelenleg gátat szabnak annak, hogy a lehető legteljesebb módon éljük az életünket.

Segítségével leválhatunk a rögzült és káros viselkedésformákról és az automatikus reakciók robotpilótára hasonlító üzemmódjáról, megnevezhetjük és megszelídíthetjük az átélt érzelmeket ahelyett, hogy hagynánk, hogy elsodorjanak bennünket, úgyhogy tulajdonképpen visszaadja a lehetőséget számunkra, hogy a saját magunk irányítsuk az életünket.

A könyv segítségével a testi, lelki jóllét felé vezető ösvényre léphetünk, és mire kiolvassuk, minden olyan eszköz a kezünkben lesz, amelynek felhasználásával biztosan eljuthatunk a vágyott állapotig. A munkát persze nem végzi el helyettünk, és nem is jelent mozgólépcsőt a célig, de abban biztosak lehetünk, hogy a szabályok pontos betartásával, a feladatok következetes elvégzésével és az eszközök célnak megfelelő használatával a kívánt helyre juttathatjuk magunkat.

 

mindsight.jpg

Daniel J. Siegel - Mindsight / Elmetudatosság

Az agykutatás legújabb eredményei nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy megérthessük pszichológiai működésünk mélyebb összefüggéseit. A tudományos vizsgálatoknak hála ma már magyarázatot tudunk adni az olyan, korábban nehezen érthető belső tapasztalatokra, mint például hogy

  • miért esik nehezünkre megszabadulni irracionális félelmeinktől vagy egy felzaklató emléktől;
  • miért válunk időnként látszólag ok nélkül lehangolttá vagy ingerültté;
  • miért olyan nehéz leszokni bizonyos viselkedésmódokról, amiket pedig szívünk szerint hátrahagynánk;
  • miért futunk bele újra és újra szinte ugyanazokba a konfliktusokba.

Daniel J. Siegel számos népszerűvé vált könyv szerzője, aki egyaránt otthonosan mozog az agyműködés, a pszichológia és a gyereknevelés területén. Ez a műve nemcsak ahhoz szolgáltat fontos támpontokat, hogy a fentebb felsorolt csapdákat elkerüljük, hanem utat mutat a teljesebb és boldogabb élet felé is. Az elénk tárt, nagyrészt a tudatos jelenléten (mindfulness) alapuló módszereket a saját életünkben is alkalmazhatjuk. A könyvet olvasva számos aha-élményben lesz részünk, és talán magunkra ismerünk a bemutatott történetek valamelyikében.

Siegel új szintézist hoz létre pszichológiai tudásunkban, miközben közel hozza az olvasóhoz a pszichoterápia világát. A leírt esetek nyomán képet kapunk arról, hogyan dolgozik egy terapeuta, milyen egy elfogadáson és empátián alapuló terápiás kapcsolat.

A könyvet ide kattintva vásárolhatod meg.

 

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr4415311172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása