Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Téli merengések Seneca és Ortega társaságában

Téli merengések Seneca és Ortega társaságában

2020. január 29. - Darqo

question-mark-1872665_1920.jpg

Ősszel és télen, az ünnepek előtt és után, az évkezdés hosszadalmas folyamata közben, a szürkeségben és a hidegben vágyom a testesebb ételekre, a művészfilmekre, a fajsúlyos, mély, felkavaró gondolatokra és eszmékre; ebben az időszakban alakítok a legtöbbet tudatosan a személyiségemen, hogy aztán újult erővel, felvértezve vágjak neki a kikeletnek és a nyári zsongásnak.

A hatékony személyiségfejlesztés érdekében mindig olyan könyveket keresek és választok, amelyeknél már a címből vagy a leírásból kiviláglik a lehetőségek tárháza, amelyek a maximális gyarapodás, felemelkedés és szárnyalás ígéretét hordozzák magukban. A leginkább egyébként a filozofikus hangvételű könyvek azok, amelyek azonnal mini katarzist váltanak ki a felboncolt témákat sejtető címekkel.

Ma két olyan könyvet hoztam nektek a Helikon Kiadó jóvoltából, amelyek mindegyike fényesebbre polírozza a lelkünket és szellemünket, elolvasásuk után biztosan nem tudunk ugyanúgy tekinteni a minket körülvevő világra. Lucius Annaeus Seneca Erkölcsi levelek és José Ortega y Gasset A tömegek lázadása című könyvéről van szó.

Egyik sem könnyed ponyvaregény, sokkal inkább felzaklat és mélyen elgondolkodtat, de néha igenis muszáj eltévedünk ezekre a területekre is, ha szeretnénk valódi tartalommal megtölteni a lelkünket és szellemünket. Sokan nyilván ezért tartják távol maguktól őket, ami érthető, mert könnyebb nem törődni sem magunkkal, sem másokkal. Érthető, de szomorú...

Fontos volna, hogy mindenki elolvassa őket, nem csak azért, hogy ne érhessenek váratlanul minket a jövőben az emberi gonoszság és aljasság árnyalatainak milliói, hanem azért is, hogy legyen remény az emberi tisztaság létével kapcsolatban; hogy elhiggyük, van esély a felemelkedésre és a szárnyalásra, a másképp gondolkodásra, a fejlődésre, empátiára; hogy van remény az emberiség túlélésére.

Mind a két könyv nagyon aktuális, nem csak a világra vonatkoztatva, hanem idehaza, valamint tágabb és szűkebb környezetünkben is, de hát ilyenek az örök érvényű szerzők és gondolataik, művészek és alkotásaik; generációk sokasága ismer magára bennük.

hzsk_seneca_b1_72.jpg

Seneca - Erkölcsi levelek - Helikon zsebkönyvek 78.

“Legtöbben nyomorultul hánykolódnak a halálfélelem és az élet szenvedései között: élni sem akarnak, s meghalni sem tudnak. Tedd hát kellemessé életedet azzal, hogy nem aggódsz többet érte.”

A könyvet ide kattintva vásárolhatod meg.

 

hzsk_ortega_b1_72.jpg

José Ortega y Gasset - A tömegek lázadása - Helikon Zsebkönyvek 79.

Ortega hatása és későbbi tiltása különösen látványos volt a tömegember fogalmának esetében: Ortega elsősorban morálfilozófiai kategóriaként határozza meg ezt az embertípust, s azzal jellemzi, hogy az csak jogokat ismer, kötelezettséget nem, ráadásul „öntelt úrfiként” viselkedik, amikor gondtalan életét természetesnek veszi, saját magát pedig tökéletesnek tartja. E felfogás következményei katasztrofálisak lesznek – jövendölte a spanyol filozófus. Jóslatai sajnos helytállónak bizonyultak.

A könyvet ide kattintva vásárolhatod meg.

 

A recenziós példányokat a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr3015349932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása