Ha kedvenc sütős/főzős műsort kellene mondanom, egyértelműen és azonnal a Great British Bake Off, hazai nevén Sütimester című cukrász realityversenyt adnám válaszul. Ez az a sorozat, amit bármikor, bármeddig képes vagyok nézni a remek régi és új zsűri/műsorvezetők, a szuperül válogatott versenyzők, az ösztönző és pozitív hangulat, az építő kritikák, a jó humor és az elképesztő édességek és sósságok miatt.
Pár évvel ezelőtt a csatornaváltás miatt gyakorlatilag majdnem mindenkit lecseréltek vagy otthagyta a műsort, csak Paul Hollywood sztárséf, Nagy-Britannia kedvenc pékje, a műsor arca maradt a Sütimesterben az eredeti zsűriből, de szerencsére a remek választás Prue Leith személyében, valamint a szintén tökéletes, új műsorvezetők miatt egyáltalán nem változott a színvonal negatív irányban, sőt!
Amióta nézem az immár 10 évadot megélő műsort, mindig kíváncsi voltam arra, hogy miért rajonganak Paul Hollywood munkásságáért, mert bár az látható és egyértelmű, hogy jó fej, zsűrinek határozott, de vicces, és a néha felcsillanó saját készítésű finomságok mindig önmagukért beszélnek, de az nem volt számomra világos, hogy miért nevezik a britek kedvenc pékjének.
Az a típus vagyok, aki a kutyákhoz hasonlóan képes ráharapni és belekapaszkodni az adott témába, és addig nem ereszteni, ameddig fel nem kutatok minden részletet. Ezért arra is képes voltam, hogy az idehaza is vetített, kifejezetten kenyerekkel foglalkozó saját műsorát is megnézzem, sőt alig vártam, hogy végre a könyveit is kiadják idehaza. Nagyon remélem, hogy a Partvonal Kiadó jóvoltából közelmúltban megjelent "Kenyér" című kiadvány csak az első a sorozatból, mert az idei év kedvenc gasztrokönyve lett számomra!
Bár a Paul Hollywood mindennapi kenyere című műsorból már kiviláglott a tehetsége és a téma iránti szerelme, úgy érzem, hogy a teljes kép mégis a mai könyvajánló témájául választott kiadvány segítségével állt össze a fejemben.
Nehezen megfogalmazható, hogy miért, de a válasz talán ott keresendő, hogy ebben a könyvben a lényegre kellett koncentrálnia a szerzőnek, itt nem működik az égszínkék tekintet, lehengerlő mosoly és egyéb, hasonló trükkök, amiket a tévében lehet alkalmazni a nézők szívének megnyerésére, és mivel a könyvön keresztül is süt (sicc!) a kenyér iránti elhivatottsága, lelkesedése, szenvedélye és minden részletre kiterjedő tudása, igényes és önazonos stílusa, egészen egyszerűen egyértelművé vált, hogy a szóban forgó jelzőt miért is kapta.
Paul Hollywood szerint itt az ideje, hogy a tányér mellé száműzött kenyeret visszahelyezzük az őt megillető helyre, az asztal közepére. Ez a kijelentés abban az esetben állja meg a helyét, ha saját magunk készítjük a kenyeret. A bolti izék szerintem nem tartoznak ebbe a kategóriába, rám legalábbis kizárólag jó hatással volt, hogy elhagytam az ilyen pékárukat az étrendemből. Bevallom őszintén, ez a könyv arra inspirál, hogy megpróbálkozzam újra velük, de kizárólag úgy, hogy saját magam készítem őket, és kizárólag jó minőségű alapanyagokból, amelynek beszerzése sajnos szintén kihívás. Tapasztalatból mondom, hogy idehaza valóban a rosszabb minőségű élelmiszerek jutnak a vásárlóknak, ami vérforraló...
A szerző két okból írta ezt a könyvet: az egyik, hogy bárki könnyedén elsajátíthassa a kenyérsütés fortélyait, a másik pedig, hogy megmutassa, milyen változatos étel is ez valójában. A könyvet lapozgatva kiderül, hogy valóban az! Nagyon jó döntés volt, hogy nem csak kenyér-, de egyéb recepteket is közreadott ebben az ínycsiklandozó szakácskönyvben. Minden megtalálható benne az előételektől kezdve a salátákon át a főételeken keresztül a desszertekig, amelyeknek természetesen elengedhetetlen alkotórészük a kenyér. Ez a kötet tehát nem csupán csak a sütésről szól, hanem úgy általában a komplett étkezésről. Éppen ezért lehet belőle a konyhánk egyik alapműve!
Paul Hollywood - Kenyér - Reggelire, ebédre, vacsorára
Itt az ideje, hogy a tányér mellé száműzött kenyeret visszahelyezzük az őt megillető helyre: az asztal közepére. A kenyérsütés alapjait nem nagy kunszt elsajátítani - tényleg csak pár egyszerű hozzávalót kell összekeverni -, ám igazán jól csinálni művészet. Aggodalomra semmi ok, bárki elsajátíthatja a kenyérsütés fortélyait, mivel Paul Hollywood ebben a könyvében lépésről lépésre, fotók segítségével mutatja be a tennivalókat. Nemcsak kenyér-, hanem egyéb recepteket, sütéssel kapcsolatos trükköket és egy csomó tippet is ad a világhírű sztárszakács. A könyvben található kenyér- és kísérőreceptek segítségével az egyszerű hozzávalókból a legfinomabb ételeket alkothatjuk meg, az előételtől a salátákon és a főételeken keresztül egészen a desszertekig. Ez a könyv tehát nem csupán magáról a sütésről szól, hanem a komplett étkezésről.
A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet!