Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Több mint reklámtörténelem

Több mint reklámtörténelem

2019. november 05. - Darqo

reklamtortenelem_01.jpg

Számomra a tévében bemutatott reklámok 98%-a idegesítő, 1% simán csak rossz, a maradék 1% jó, de ennek 80%-a külföldi, a fennmaradó mennyiség pedig könnyeket csal a szemembe, mármint azért, mert örülök, ha szökő évente legalább 1 olyan reklámmal találkozom, amely megvalósításában és mondanivalójában is okosan vagy ügyesen vagy viccesen adja el a terméket, és arra ösztönöz, hogy elköltsem a pénzemet.

Nem volt ez mindig így, de manapság azt érzem, hogy kifejezetten arra mennek rá a készítők, hogy minél irritálóbb legyen a reklám, mert "az legalább kivált valamilyen érzelmet a nézőből". Sajnálom, hogy a készítők tehetsége és/vagy a megrendelők igénye ennyiben kimerül. Pedig lehetne ezt sokkal jobban is csinálni; ha volna rá igény...

Nem tudom, hogy mi a megoldás, de vásárlóként abban biztos vagyok, hogy a jelenleg tapasztalható tendencia nálam a pénz elköltése helyett annak megtartását ösztönzi, vagy pont arra jó, hogy megtudjam, mit és hol nem akarok vásárolni. Az online vagy a nyomtatott sajtóban található hirdetések ennél jobban teljesítenek, de ott meg pont az a probléma, hogy a legtöbbször rosszkor és rossz helyen törnek rá az emberre.

Azt nem tudom, hogy Virányi Péter Több mint reklámtörténelem című könyve mennyiben tudná pozitív irányba befolyásolni a reklámok készítőit és megrendelőit, de az biztos, hogy aki a téma iránt fogékony, érdekes, inspiráló és izgalmas olvasmányt találhat a képében, amelynek elolvasása után még nagyobb lesz a kérdőjel annak a mondatnak a végén, hogy vajon miért rossz reklámokkal bombáznak minket manapság?

Ki gondolta volna, hogy az első nyomtatásban megjelent reklám egy imakönyv volt, vagy azt, hogy újságot már a nyomtatás felfedezése előtt is olvashattak az emberek, esetleg, hogy Hammurápi törvényei között már találhatunk sörreklámoknak is beillő hirdetéseket? Ilyen és hasonló kérdésekre ad választ a könyv, ami sokkal több, mint egy megszokott történelmi áttekintés. Történelemkönyvünk klasszikus mesélő stílusban íródott, nem egyszerűen évszámokkal és nevekkel teletűzdelve, hanem legendákkal, történetekkel, saját tapasztalatokkal színesített olvasmány. Azonban nem áll itt meg, hanem betekintést ad a reklámkultúra, reklámtervezés, reklámelmélet néhány ma is vitatott kérdéskörébe. Valóban sokkal több mint reklámtörténelem.

Ironikusan, szellemesen regél történelemről, technikáról, művészetről, tudományról, arról hogyan jutott el a reklám az ókori graffitiktől a flash mobokig. Egy vastag, betűkkel teletömött könyvet sokan ki sem nyitnának, de ahogy egy kézikönyv, lexikon sem esti olvasmány, mégis szívesen forgatjuk őket, így van ez Virányi Péter könyveivel is.

reklamtortenelem.jpg

Virányi Péter - Több mint reklámtörténelem

A könyv minden fejezete számtalan érdekességet tartogat, teszi mindezt a reklám történelmének több évezredes fejlődésének bemutatásán keresztül. Gazdag képanyaga vizuálisan is színesíti a történelmi és reklámkészítési ismereteket. A reklám iránt érdeklődők – legyenek azok diákok, vagy már iskolapadot elhagyók – számára legalább annyira érdekes olvasmány, mint a történelmet kedvelőknek, avagy azoknak, akik kíváncsiak a technikára, művészetre. Az új, bővített kiadásban megjelent könyv számos új fejezetet tartalmaz. Csak néhányat közülük: reklámzene, fényreklámok, reklámajándékok, divatreklámok története. De sok-sok egyéb kiegészítéssel teszi még érdekesebbé a korábbi kiadást.

A könyvet ide kattintva vásárolhatjátok meg.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr1915244688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása