Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

A földi idegenek

A földi idegenek

2019. október 08. - Darqo

hangya.jpg

Körülbelül 2 évvel ezelőtt nyáron változott meg a véleményem teljes mértékben a hangyákról. Nem, nem a Marvel film kellett hozzá, hanem egy sokkal személyesebb élmény, ekkor fedeztem fel ugyanis, hogy az erkély növényein, kifejezetten a leanderen megjelenő, annak leveleit tönkretevő pajzstetveket addig vegzálják, ameddig teljesen elpusztulnak, majd elviszik őket, gondolom közösségi fogyasztásra a bolyba.

Azt hittem, hogy ez csak egynyári kaland lesz, úgyhogy idén tavasszal eszembe sem jutott, hogy a növényeken egyre csak burjánzó, kiirthatatlan levéltetvekre is a hangyák lesznek a megoldás, de megtörtént a csoda, és én azóta is egyre nagyobb hálával gondolok rájuk. Nyárra ugyanis, teljes mértékben megtisztították a növényeket az élősködőktől, és azóta is, bármilyen kártevő jelenik meg, a hangyák egyszer csak eltüntetik őket. (Az alábbi, saját fotó azt hivatott ábrázolni, ahogy a hangyák egy pajzstetűt vegzálnak.)

hangya01.jpg

Hangyarajongó lettem!

Legnagyobb meglepetésemre nyár végén éppen a hangyákról jelent meg egy kiadvány az Athenaeum Kiadó jóvoltából, így az előzetes élmények hatására azonnal ráröpültem a témára, hogy minél többet megtudhassak ezekről a csodálatos lényekről, a kiadó jóvoltából pedig lehetőségem nyílt elolvasni Csősz Sándor A földi idegenek / A hangyák világa című könyvét. Nem gondoltam, hogy lehet még fokozni a hangyák iránt érzett hála és csodálat érzését, de ennek a könyvnek sikerült elérnie ezt a bravúrt.

A hangyákkal kapcsolatban gyakran olyan fogalmakat társítunk mint a szorgalom, kitartás vagy az önfeláldozás, de hogy honnan van ez a mély benyomás, már nem igazán tudunk határozott választ adni. Több százmillió éven keresztül a hangyakolóniák számítottak a Földi élet legfejlettebb társas szerveződési formáinak, aztán az ember végül felülkerekedett és az arány megváltozott. A hangyák összetett társas életformája olyan táplálkozási, szaporodási és védekezési stratégiák egész sorának kidolgozását tette lehetővé, amelyre egyetlen magányos rovar sem képes. Kifinomult együttműködési képességük, életük rendezettsége mindig megbabonázta az embereket, csodálva nézték azt a társadalmi és szociális szervezettséget, amely a hangyákra jellemző, úgyhogy talán errefelé kell keresgélni a helyes választ.

Az emberekkel ellentétben, akikre az individualista társadalmi berendezkedés a jellemző, ezek az apró élőlények mindenféle személyes ambíció nélkül élnek, a hosszú évmilliók alatt beléjük égett kódnak engedelmeskedve a "kolónia mindenekfelett" elvnek vetik alá létüket önkén és dalolva, ezt az állapotot soha nem megkérdőjelezve. Ennek az alapvető különbségnek a mély megértése elengedhetetlen ahhoz, hogy kívülállóként, tehát nem az emberhez hasonló viselkedési formákat keresve vizsgáljuk őket.

Ez a könyv erre vállalkozik, igyekszik az emberek és a hangyák társadalma közötti erőltetett párhuzamokat, az antropomorfizálást vagy az emberi jellegek keresését elkerülni, és a hangyákat önmaguk szépségében és különlegességében bemutatni gyönyörű makrofotók, izgalmasan és élvezetesen megírt, informatív szöveg kíséretében.

Akit egy kicsit is érdeklődik a hangyák világa iránt, mindenképpen olvassa el ezt az egyedülálló könyvet, mert olyan színes és hasznos információk birtokába jut, amely teljesen megváltoztatja a róluk kialakított képet.

"Csősz Sándor 1971-ben született Gyulán. Biológusként végzett a Kossuth Lajos Tudományegyetemen (ma Debreceni Egyetem), PhD-fokozatát 2007-ben Szegeden szerezte meg. 2002 és 2012 között a Magyar Természettudomány Múzeum hártyásszárnyú gyűjteményének vezetője, 2013-tól az MTA–ELTE–MTM Ökológiai kutatócsoport munkatársa. 2014–2017 között a California Academy of Sciences ösztöndíjával a madagaszkári hangyákat kutatta. Hazatérése óta ismét az Ökológiai kutatócsoportban dolgozik. Fő érdeklődési területe a hangyák, emellett kutatta a boglárkalepkék és a hangyák kapcsolatát, valamint a hazai gyepek hangyaközösségeit. A biológiai sokféleség kutatói között szaktekintélynek számít. Számos nemzetközi együttműködésben vesz részt, rangos tudományos közlemények szerzője. Munkássága során közel hetven addig ismeretlen fajt fedezett fel Európában és trópusi területeken. Évekig tanított a Szegedi Tudományegyetemen, valamint a Szent István Egyetemen."

 

hangya00.jpg

Csősz Sándor A földi idegenek / A hangyák világa

A hangyák világa számunkra idegen világ. Nehéz megérteni az önfeláldozásukat, kérlelhetetlenségüket. Ezek az apró lények jéghideg logika mentén működnek. A szeretet, önzés, becsvágy, szégyen számukra üres fogalmak. Nem az egyed szintjén kell őket vizsgálni: a hangyafészek minden egyes egyede egy szuperorganizmus részét képezi. A kolónia az, ami él, növekszik, szaporodik, sőt gondolkozik és döntéseket is hoz. Minél nagyobb a hálózat, annál összetettebb döntéseket képes meghozni. A hangyák világa talán az evolúció egy következő lépcsőfoka lehet, a szuperorganizmusé, ahol az egyed, hasonlóan a soksejtes élőlények sejtjeihez, már egy nagy egész része, ami önállóan már életképtelen. Gyakran azért olyan nehéz számunkra megérteni a hangyák társadalmát, mert félreértjük a motivációikat. Számunkra ők a földi idegenek.

A könyvet ide kattintva vásárolhatjátok meg.

 

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr4715207630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása