Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Nyugalom és alvás

Nyugalom és alvás

2019. október 01. - Darqo

arlene_k_unger_cover_photo.jpg

A szűkebb és tágabb környezetemben azt figyeltem meg, hogy a kor előrehaladtával az emberek egyre kevesebbet alszanak, de én ufó vagyok, és az általános tendenciával ellentétben, ahogy idősödöm, egyre aluszékonyabb vagyok. Ez mondjuk azóta erősödött fel, amióta leszoktam a cigiről, és belekerültem a szorongós, stresszes periódusba. Sokszor tűnődöm azon, hogy az alvásigény megnövekedésével vajon csupán védekezem-e a nehézségekkel szemben, és egy könnyebb időszak talán éberebb létállapotot idéz majd elő nálam?

Azt is megfigyeltem az elmúlt években, hogy mennyire kevés lehetőségünk van a pihentető alvásra vagy egyáltalán bárminemű alvásra, a társadalmi elvárások és emberi nem odafigyelés miatt. Nappal a mérhetetlen mennyiségű feladat, este, éjszaka, a lakókörnyezet és a közvetlen szomszédok zajongása és nemtörődömsége befolyásol. Szomorúan szembesültem azzal az elszomorító ténnyel, hogy gyakorlatilag nem akkor pihenek/pihenünk, amikor elfáradunk, hanem akkor, amikor a helyzet és a környezetünk azt megengedi számunkra.

Persze vannak lehetőségek, például megkérhetjük az utcán zajongókat, a szomszédokat, hogy figyeljenek oda, de ez 99%-ban nem hat, szigetelhetjük utólag a lakást, használhatunk füldugót, ami szintén nem véd tökéletesen, használhatunk zajgenerátorokat, vagy éppen mindezt egyben, de tökéletes sosem lesz a végeredmény, idővel pedig az az érzet uralkodik el rajtunk, hogy mindig nekünk (azoknak, akik szeretnének alapvető, pihenéshez fűződő jogukat gyakorolni) kell állandóan a hangoskodókhoz idomulni. Döbbenetes, hogy mennyire nem figyelnek oda az emberek egymásra...

A válasz megtalálásáig nem marad más lehetőség, minthogy próbálok minden megoldást felfedezni és kipróbálni (a fentebb felsoroltakon kívül), ami elősegíti a nyugodt pihenést, így nagyon örülök, amikor olyan ismeretterjesztő műsorokkal vagy könyvekkel találkozok, amelyek a pihenés, a stresszkezelés témaköreivel foglalkoznak. Legújabb kedvenceim pedig Dr. Arlene K. Unger könyvei, amelyek az alvás és a nyugalom területén nyújtanak gyakorlatias segítséget, miközben a mindfulness gyakorlását is lehetővé teszik.

A Scolar Kiadó gondozásában megjelent kézikönyvek 50 egyszerű és könnyen megtanulható gyakorlatot mutatnak be, amelyek segítségével legyőzhetjük a napi stresszt, feszültséget, és ráhangolhatjuk magunkat a pihentető és energiával feltöltő alvásra. Egy ideje próbálgatom a bennük olvasható tanácsokat, és valóban jótékony hatással vannak a lelkemre és a pihenésre egyaránt. Lehet, hogy csak önhipnózisról van szó, de mégis van benne valami...

A jelenünk túl gyors, túl színes, túl szagos, túl zsúfolt, túl zajos, és minél inkább átéljük, annál nehezebb megtalálni és aztán ápolni a bennünk rejlő oázist, ahol megnyugodhatunk, feltöltődhetünk, és ahonnan felfrissülve, újult erővel vághatunk neki a hétköznapok kihívásainak és megpróbáltatásainak, a szerző viszont hatékony térképet, vizualizációs és ösztönző eszközöket, pszichológiai technikákat ad a kezünkbe, hogy visszataláljunk magunkhoz, kialakítsunk egy biztos pontot, ahová mindig fordulhatunk, ha békére, kikapcsolódásra és energiára van szükségünk.

Minden olyan embernek jó szívvel ajánlom figyelmébe ezeket a gyönyörű fotókkal és illusztrációkkal megfűszerezett hasznos kis könyveket, aki egy kicsit is stresszes és/vagy szeretne nyugodtabban és pihentetőbben aludni az éjszaka folyamán, mert a szerző hasznos, praktikus tanácsaival és gyakorlataival valóban megkönnyíthetjük az életünket.

"Dr. Arlene K. Unger több mint húszéves szakmai tapasztalattal rendelkezik a klinikai pszichológia területén. A legkülönbözőbb módszereket alkalmazza páciensein, egyebek mellett a kognitív viselkedésterápia és a mindfulness alapú stresszcsökkentés elismert szakembere, aki publikál is ezekben a témákban. Saját rendelőjében és a világhálón is nyújt pszichológiai tanácsadást felnőtteknek éppúgy, mint gyerekeknek."

 

arlene_k_unger_nyugalom.jpg

Nyugalom

Mindannyian nyugodt és boldog életre vágyunk, de csak néhányunknak sikerül megtalálnia. A helyzet az, hogy nem vagyunk felkészülve a 21. századra: túl gyors, túl zsúfolt, túl pörgős. És minél stresszesebb az életünk, annál nehezebb megtalálnunk az oázist, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy jól érezzük magunkat.

De nem muszáj így lennie! Létezik segítség a mindennapok megpróbáltatásai ellen, amely megtöri a stressz által generált ördögi kört. Ez a könyv olyan vizualizációkat mutat be, amelyek hamar és eredményesen segítenek abban, hogy lelassuljunk és megnyugodjunk – bárhol legyünk és bármit csinálunk is. Ez a gyönyörű és praktikus kötet olyan bizonyítottan működő pszichológiai technikákra támaszkodik, mint a mindfulness, a kognitív viselkedésterápia vagy az emocionális agytorna.

Méretének köszönhetően a könyv tökéletesen alkalmas arra, hogy bárhol is vagyunk, mindig velünk legyen és elővegyük, ha segítségre van szükségünk. Nyissuk ki bátran, hogy megtaláljuk a belső békénket ebben a zűrzavaros világban.

A könyvet ide kattintva vásárolhatod meg.

 

arlene_k_unger_alvas.jpg

Alvás

Az alvás egyfajta misztérium. Ennek ellenére ahhoz képest, hogy életünk tekintélyes részét alvással töltjük, meglehetősen keveset tudunk magáról a folyamatról, illetve az alvás szerepéről. Azzal viszont tökéletesen tisztában vagyunk, hogy nem sokáig létezhetünk alvás nélkül: gyorsan és egyértelműen jelzi a szervezetünk a pihenés iránti igényét. Azt is tudjuk, hogy az alvás az élet örömei közé tartozik, noha paradox módon többé-kevésbé öntudatlanok vagyunk alvás közben. Azt pedig ösztönösen érezzük, hogy testünknek és lelkünknek egyaránt nagyon jót tesz.

Ez a könyv ötven gyakorlatot mutat be, melyek nagy része vizualizációt foglal magában. Élsportolók már jó ideje használják a módszert: például a golfozók élénken megjelenítik maguk előtt, amint a labda betalál a lyukba; vagy a futballisták önmagukat, amint büntetőt rúgnak - mielőtt a valóságban bármit is csináltak volna. Nem csupán a sportolók vehetik azonban hasznát, hanem bárki más is: a jelenlegi agykutatások eredményei szerint a képzelet ereje pozitív hatással bír a terveink megvalósítása, az érzékelés, a fókuszálás és a cselekedeteink kivitelezése szempontjából.

A könyvben található gyakorlatok három, a pszichoterápiában használt technikát tartalmaznak: az emocionális agytornát, a kognitív viselkedésterápiát és az éber figyelmen (mindfulness) alapuló stresszcsökkentést. Ezek mindegyike kiválóan alkalmas arra, hogy egymás erősítésére használjuk.

A könyvet ide kattintva vásárolhatod meg.

 

A recenziós példányokat a kiadó bocsátotta rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet!

  

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr8015185338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása