Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Legőrültebb, legszürreálisabb, legvadabb - Rick és Morty

Legőrültebb, legszürreálisabb, legvadabb - Rick és Morty

2019. szeptember 10. - Darqo

randm4_nagy_cover.jpg

A minden szinten bekövetkező nehézségek, változások és problémák hatására kialakuló befelé fordulás miatt számtalan dologról lemaradtam az elmúlt években. Olyan filmek, sorozatok, könyvek, képregények tűnnek fel a jelenemben a közelmúltból, amelyek azonnal letarolták a világot, kivéve az olyan embereket, mint én, akik valóban barlangban éltek.

Persze ennek a bekuckózásnak rengeteg előnye van, a lelki és szellemi fejlődés mellett például az, hogy a megváltozott énem egészen más dolgokat értékel és sokkal intenzívebben, már-már visszatért gyermeki lelkesedéssel képes rácsodálkozni a világra, tud újra rajongani, illetve a kimaradt élmények felhalmozódása miatt például nem kell egy évet vagy éveket várni egy-egy film új részének megjelenésére, egy újabb sorozatévadra, és arra is lehetőségem van, hogy egyszerre jussak hozzá könyv-és képregénysorozatokhoz.

Idén nyáron például a Rick és Morty című sorozat tarolta le az agyamat, olyannyira, hogy azóta meggyőződésem, ez a valaha volt legőrültebb, legszürreálisabb, legvadabb, legvéresebb, leggusztustalanabb, legelgondolkodtatóbb, legviccesebb animációs sorozat a világon! Totális szerelem!

"A sorozat főszereplői a Smith-család tagjai: a szülők (Jerry és Beth) és a gyerekeik (Summer és Morty). Velük él egy háztartásban Beth apja, Rick is. Rick egy habókos alkoholista tudós, aki nincs túl jó véleménnyel a hagyományos társadalmi konvenciókról, úgy mint az iskola, a szerelem, a házasság, és a család. Különféle alternatív dimenziókban folytatott kalandozásaira magával viszi 14 éves unokáját, Morty-t, a kedves, de félénk fiút, aki naivitásával és erős erkölcsi érzékével teljes egészében ellentéte Rick machiavellisztikus egójának. Morty 17 éves nővére, Summer, az átlagos tinédzserek mindennapi problémáival szembesül, és néha ő is a párossal tart. A gyerekek anyja, Beth a család összetartó ereje, aki lószív-sebészként dolgozik. Férje Jerry, akivel házasságuk nem tökéletes - a férfi elég egyszerű ember, és nem nagyon szívleli Ricket. Mivel a főszereplők sokat utaznak az univerzumok között, bizonyos univerzumokban található megfelelőik viselkedése eltérő lehet. Az "igazi" Rick a C-137-es dimenzióból származik, a többiekre azonban ez nem feltétlenül igaz: miután az első évad egyik epizódjában Rick egy vírussal szerencsétlen módon mutánssá változtatja a Föld összes lakóját, ő és Morty egy másik dimenzióba költöznek. A család Seattle egyik külvárosában él, a cselekmény pedig gyakorlatilag végtelen számú dimenzióban és helyen." Bővebben

Soha nem volt képes egyetlen egy sorozat sem elérni nálam ezt az érzést, sem azt, hogy többször is megnézzem az egyes évadokat, és még mindig azt érezzem, hogy újra és újra látnom kell, mert rengeteg részlet és apróság vár felfedezésre. Egyetlen egy epizódban annyi rejtély, érdekesség, szürrealizmus, humor és megdöbbentően mély gondolat van, és olyan sok rétegben, amelyből más alkotók évekig, sőt akár évtizedekig dolgoznak.

Mint említettem, a barlangban töltött évek egyik pozitív hozadéka, hogy kevesebbet vagy egyáltalán semmit nem kell várnom a kedvencek új megjelenéseire, és a Rick és Morty-nál ez az öröm hatványozottan igaz, hiszen bár valóban minden epizód hosszú évekig ellátja a nézőt gondolkodni valóval, mégis az a domináns érzés, hogy ebből a döbbenetből semekkora adag nem elég számomra.

A sorozat 2013-ban debütált, és két évad között hosszú évek telnek el, így fordulhat az is elő, hogy még mindig csak a 3. évadánál és mindössze 31 résznél tart ez a remekmű. Konkrétan gyűlölném azt az érzést, ha még évekig kellene várni a 4. évadra, de mivel nyáron fedeztem fel magamnak ezt az őrületet, és még most, szeptember elején is bőven van miből táplálkozni, simán ki fogom bírni azt a két hónapot, amíg megérkezik az új évad. Ráadásul imádom, hogy 70 új részt terveznek a következő években, remélhetőleg sokkal sűrűbb megjelenésekkel, de legalábbis évente 1 évaddal.

Hogy tovább halmozzam az élvezeteket, a témában való kutatásaim során felfedeztem, hogy a Pesti Könyv Kiadó jóvoltából idehaza is megjelenik a Rick és Morty képregénysorozat magyar változata, amely jelenleg a 4. résznél tart, és amit mindenképpen el akartam olvasni, ha már rajongó lettem.

A sorozat nagyon erős a szinkronban, az egyik alkotó, Justin Roiland a két főszereplő szinkronhangja, és ezt a feladatot zseniálisan meg is oldja, illetve szerintem a magyar szinkron is jól eltalált és kiemelkedően jó lett, valamit elképesztően pörgős, amit egy képregényben nyilván nem lehet ugyanúgy visszaadni, de a képregénysorozat cseppet sem marad el az anyasorozattól, sőt ha képes vagy felidézni a szinkronhangokat és tudsz gyorsan olvasni, tulajdonképpen majdnem ugyanazt az élményt kaphatod, mintha egy új epizódot néznél a tévében. Magyarán a képregény is nagyon jól sikerült, abszolút hozza azt a színvonalat, amit megszoktunk és elvárunk.

A negyedévente megjelenő, puhafedeles, általában 125 oldalas Rick and Morty képregény egyes albumaiban négy-öt teljesen különálló, a rajzfilmektől eltérő, de annak szellemiségéhez teljes mértékben illeszkedő történet szerepel. Akik nem ismerik a Rick és Morty sorozatot, mindenképpen az animációs verziót ajánlom elsőként, utána úgyis kíváncsiak lesznek a képregényes változatra, akik pedig ismerik a sorozatot, de vacilláltak azon, hogy érdemes-e beszerezni a képregényt, azoknak azt mondhatom, hogy nagyon is érdemes, mert egyáltalán nem marad el az animációs változattól, hozza a humort, a szürrealizmust, a jópofa és az elgondolkodtató ötleteket, valamint az érzelmi mélységek és magaslatok is részei a képregényes változatnak. Remek, üdítően hülye és maradandóan fantáziadús kiegészítései az amúgy is felfoghatatlan mennyiségű alternatív univerzumot sejtető és részben bemutató animációs anyasorozatnak. Olyannyira jó, hogy ebből is alig várom a folytatást, ami remélhetőleg még idén megérkezik!

A képregényeket az alábbi videó alatt tudod megvásárolni.

randm1.jpg

Rick and Morty - Első rész

Ezt a képregényt az alábbi oldalakon vásárolhatod meg:

Libri

Bookline

Szukits

Fantasmania

Fumax

 

randm2.jpg

Rick and Morty - Második rész

A Dan Harmon és Justin Roiland fergeteges humorú Rick és Morty animációs sorozatán alapuló képregény folytatódik! Tarts Rick Sanchezzel, a gátlástalan zsenivel és ügyefogyott unokájával, Mortyval, ahogy őrült kalandjaik során az idő, a tér és a tisztesség határait feszegetik.

Ezt a képregényt az alábbi oldalakon vásárolhatod meg:

Libri

Bookline

Líra

Szukits

Fantasmania

Fumax

 

randm3.jpg

Rick and Morty - Harmadik rész

Ebben a kötetben Tom Fowler író csatlakozik CJ Cannon rajzolóhoz hogy egy háromrészes történetet meséljenek el hiányzó fejekről, galaxispusztító kenyérpirítókról és (természetesen) a mindent elbarmoló Jerryről. Szintén olvasható a kötetben a "Ready Player Morty" Pamela Ribon írótól és Marc Ellerby rajzolótól, valamint egy őrületesen akciódús haláltorna-sztori Tom Fawlertől.

Ezt a képregényt az alábbi oldalakon vásárolhatod meg:

Libri

Bookline

Líra

Szukits

Fantasmania

Fumax

 

randm4.jpg

Rick and Morty - Negyedik rész

Ebben a kötetben az Eisner-jelölt Kyle Starks (Sexcastle) csatlakozik CJ Cannon rajzolóhoz, hogy elmeséljenek egy háromrészes történetet bolygóközi drogbárókról és csillagokat járó csajozókról. Szintén olvasható a kötetben a teljesen elszállt "A nyavalya törje Rick" Marc Ellerby rajzolótól, valamint a totál felturbózott "Csúcs ez a Morty" Kyle Starkstól!

Ezt a képregényt az alábbi oldalakon vásárolhatod meg:

Libri

Bookline

Líra

Szukits

Fantasmania

Fumax

 

A recenziós példányokat a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr3915039456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása