Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Erdők-mezők gombái

Erdők-mezők gombái

2019. augusztus 13. - Darqo

erdok-mezok-gombai00.jpg

Nem mondhatnám, hogy eddigi életem folyamán olyan sokszor voltam gombászni, de az a néhány alkalom, amikor szüleimmel vagy barátokkal elindultunk a felfedezőkörútra, mindig nagyon szórakoztató volt. Azt sem éreztem idáig, hogy különösebben izgatnának a gombák, bár az is igaz, hogy a különbözőségük a többi életformától mindig érdekes hangulattal lengte körbe őket.

Aztán úgy hozta a sors, hogy a közelmúltban megjelent Erdők-mezők gombái című kiadvány valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag felkeltette a figyelmemet, a Cser Kiadó jóvoltából pedig az elmúlt hetekben számtalanszor belelapozhattam a Locsmándi Csaba és Vasas Gizella által összeállított informatív könyvbe, és egyre nagyobb lelkesedéssel iszom magamba a különböző információkat.

erdok-mezok-gombai_1.jpg

Persze mindent befogadni lehetetlenség, hiszen 555 gombafaj leírását és fotóját találjuk meg benne, ami a formájával és méretével együtt inkább arra teszi alkalmassá ezt a nagyon hasznos könyvet, hogy a gombászások alkalmával hű útitársunk legyen, és segítségével a legtöbb hazai, gyakori ehető és mérgező gombafajokat beazonosíthassuk, de ezt a feladatot viszont magabiztosan teljesíti.

erdok-mezok-gombai_2.jpg

Magyarországon az ismert, szabad szemmel is látható gombafajok száma megközelíti a 3000-et, ami egy kicsit riasztó mennyiségnek tűnhet, azonban az összes fajnak csak a töredéke ehető vagy mérgező, a legtöbb faj étkezési szempontból elhanyagolható, kis méretű, ritkán fordul elő. Ez a könyv azonban a legtöbb, fontos gombát bemutatja számunkra, ezek közül pedig 371 fajt gyönyörű fényképeken, a természetes környezetükben is megcsodálhatunk.

A gombaismeretet a gyakorlatban is tanulni kell, ráadásul a tanulási folyamat hosszadalmas, komoly és szívós munkát igényel, de cserébe egy lenyűgöző világba kap mélyreható betekintést az érdeklődő. Az Erdők-mezők gombái című könyvecske remek és gyakorlatias segédeszköz ehhez a folyamathoz, úgyhogy ha kicsit is érdeklődsz a gombák iránt, mindenképpen érdemes beszerezned Locsmándi Csaba és Vasas Gizella könyvét.

erdok-mezok-gombai.jpg

Locsmándi Csaba, Vasas Gizella - Erdők-mezők gombái

A könyvben bemutatott 555 gombafaj (ebből 371 színes felvételen is) felöleli mindazokat a Magyarországon megtalálható, feltűnő, elsősorban közepes és nagy termetű fajokat, amelyekkel az erdőt, mezőt járva gyakran találkozhatunk. Valamennyi étkezési szempontból fontos gomba és mérgező párja is szerepel a könyvben, továbbá megtalálható a hivatásos szakellenőri tanfolyamokon oktatott összes gombafaj is.

  • A gombákat természetes élőhelyükön, a lényeges bélyegeket kiemelve, gyönyörű fotókkal illusztrálva mutatjuk be.
  • A könyv belső borítóján rajzos, szemléletes ábrák könnyítik meg a gombafajok beazonosítását, a legfontosabb gombacsoportok elkülönítését.
  • Az egyes gombafajok leírása tömör és lényegre törő. Határozás szempontjából a legfontosabb tulajdonságokat vastag betűvel emeltük ki.
  • A leírások melletti ikonok egyértelműen jelzik a gombák étkezési értékét, gyógyhatását, árusíthatóságát, védettségét, előfordulási helyét és idejét. Külön ikonnal hívjuk fel a figyelmet a hasonló gombafajok oldalszámára.
  • A könyvben az összes hazánkban védett (58) és árusítható (74) gombafaj megtalálható, sőt külön-külön névjegyzékben is szerepelnek.

Könyvünket mindazoknak ajánljuk, akik kedvet éreznek a hazai gombafajok alapos, biztos megismeréséhez. Valamennyi gombagyűjtő és természetjáró fontos segédeszköze lehet.

A könyvet ide kattintva vásárolhatjátok meg.

 

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet.

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr1614827890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása