Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Design - Tér-és formakultúra

Design - Tér-és formakultúra

2019. augusztus 06. - Darqo

design-ter_es_formakultura00.jpg

A szűkebb és tágabb a környezetünk kialakítása meghatározza az életminőségünket és a hangulatunkat. Ezt gyakran észre sem vesszük, tudat alatt befolyásolják az érzékeinket a különböző formák és színek. Így a dizájnereknek és alkotásaiknak, valamint tudatos döntéseinknek sokkal fontosabb szerepe és mélyebb hatása van az életünkre, mint azt gondolnánk.

Sajnos a legtöbben még mindig úgy gondolnak a dizájnra, hogy az valami elérhetetlen dolog, drága tárgyak sokasága, de ez egyáltalán nem igaz! Ha jobban belegondolunk, a legolcsóbb tárgyakról kezdve a legdrágábbakig mindent dizájnerek terveztek, tehát a dizájn körbevesz.

A blog miatt az elmúlt több mint kilenc évben folyamatosan a dizájnnal és a művészettel foglalkozom, valamint próbálom mélyíteni a tudásomat, és mindig nagyon örülök, hogyha egy új, témába vágó műsorral vagy kiadvánnyal találkozom. Legutóbb a Scolar Kiadó gondozásában megjelent Design, tér-és formakultúra című könyv keltette de a figyelmemet.

Géczi Nóra építész-tervezőművész, iparművész, egyetemi docens könyve pedig, bár első pillanatban talán száraznak tűnhet, de mégis közérthető és élvezetes formában tárgyalja a szóban forgó témát. Így szakmabeliek és hozzám hasonló kívülálló érdeklődők is haszonnal forgathatják a kiadványt, amely megpróbálja elmagyarázni, hogy mi a dizájn, kik a dizájnerek, hogyan hatnak a tárgyak a viselkedésünkre és a hangulatunkra, és hasonló izgalmas témákat.

A könyv tágabb értelemben és összefüggésben tárgyalja az épületek, tárgyak, eszközök tervezését, és kifejezett célja, hogy egységbe rendezze a különböző nézőpontokat, így értetve meg velünk az összefüggéseket és a legapróbb részleteket is. Közelebb hozza a dizájnt mindenkihez, elolvasása után egészen másképp fogunk nézni a környezetünkre és ennek megtervezőire.

Érdekes, és eddig talán sohasem tapasztalt érzéseket kelt az olvasóban, hiszen felébreszti a tárgyak és megálmodóik iránt érzett tiszteletet és alázatot, nem utolsósorban pedig azt is megérteti velünk, hogy miért kerülnek az úgynevezett tervezői, egyedi darabok annyiba, amennyibe a tömeggyártott termékekkel szemben.

Fontos könyv, mindenkinek el kellene olvasni, aki egy kicsit is tudatosabban szeretne hozzáállni a saját környezetéhez és a benne található tárgyakhoz, no és persze azokhoz az emberekhez, akik nélkül nem létezhetnének ezek a dolgok!

design-ter_es_formakultura.jpg

Géczy Nóra - Design – Tér-és formakultúra

A tervezés egyike a legösszetettebb feladatoknak, nemcsak képesség, hanem kiapadhatatlan kíváncsiság is kell hozzá. A könyv azoknak szól, akik érdeklődőn tekintenek a világra, és tevékenyen vesznek részt az épített és tárgyi környezet formálásában. Három téma – a tér, a tárgy és az ember – koordinátarendszerében járja körbe a design és a tervezési módszertan összefüggéseit és kérdésköreit. A gondolatébresztő, elmélkedésre ösztönző felvetések során, ha szükséges, madártávlatból összegezve, máskor viszont a részletekben elmerülve kísér el minket a designelmélet sűrűjében, és segít felfedezni a tervezési gyakorlat tisztán belátható területeit. Megismerteti a tervezők sajátos gondolkodását, a tervezői logika folyamatát, és bepillantást enged a tervezési stratégiák/módszerek kulisszatitkaiba. Kitér a térbeli formaalkotás alapelveire is, beleértve a térképzés pszichológiai és szociológiai kontextusait.

A könyv többek között az alábbi fontos felvetésekre igyekszik választ keresni:

  • Mi a design, és kik a designerek? Milyen új kérdésekkel kell szembesülnie egy leendő tervezőnek, és mire fókuszáljon, ha el akarja kerülni a tervezői csapdákat?
  • Hogyan felelhet meg a design a globális, szociális és kulturális etika jelenkori kihívásainak, és mindeközben hogyan lehet a végeredmény „szép, jó és igaz”?
  • Hogyan hatnak viselkedésünkre a tér- és tárgyformák, és mi a tervező felelőssége ebben a folyamatban?
  • Mit mutatnak a jövő trendjei a felhasználókról? Létezik-e átlagos felhasználó a 21. században?
  • Mi a design üzenete, és hogyan formálható tervezői eszközökkel a tárgy- és formakultúra?

A könyvet ide kattintva vásárolhatod meg.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr9814721639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása