Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Rövid válaszok a nagy kérdésekre

Rövid válaszok a nagy kérdésekre

2019. május 28. - Darqo

stephen-hawking-rovid-valaszok-a-nagy-kerdesekre00.jpg

Stephen Hawking könyvei, szédületesen sokrétű tudása, felfedezései és elméletei, amelyek közül – bevallom töredelmesen – első, második, harmadik hallásra/olvasásra, sőt néha egyáltalán nem sikerült megértenem mindent, mindig izgalommal töltenek el. Szerencsére halála után sem merül feledésbe az öröksége, olyannyira nem, hogy végre nálunk is kapható az utolsó könyve, amelyben megpróbálja érthetően elmagyarázni a felfoghatatlanabbnál felfoghatatlanabb témákat.

Nem mondom, hogy a Hawking által képviselt témák mindegyikében maradéktalanul azonosulni tudok vele, mert néhány esetben azt érzem, hogy kényszeresen próbál kizárni dolgokat, köztük például a filozófiát, az élet, az univerzum megértésének képletéből, de az általa átadott információk mindig megágyaznak a további vizsgálódásnak, kérdéseket vetnek fel és elgondolkodtatnak.

Bár abban hisz, hogy olyan építőelemekre, mint a filozófia vagy éppen a hit nincs szükség a különböző témák helyes értelmezéséhez, gondolatai majdhogynem maradéktalanul a filozófiából táplálkoznak és a tudományba vetett rendíthetetlen hitből építkeznek, így ő maga válik a szerinte megújulni képtelen, sőt halott témák modernizálójává és éltetőjévé.

A Gabo Kiadó gondozásában közelmúltban megjelent Rövid válaszok a nagy kérdésekre című könyve tovább próbálja árnyalni, és közérthetőbbé akarja tenni kedvenc témáit, többek között azt, hogy létezik-e Isten, hogyan kezdődött a világ, van-e másol az univerzumban intelligens élet, megjósolható-e a jövő, mi van a fekete lyuk belsejében, és lehetséges-e az időutazás?

Az egyszerű kérdésekre megkapjuk a kimerítő és kevésbé egyszerű válaszokat, és valóban közelebb kerülhetünk a lényeghez, szélesedik a látókörünk, mélyül a tudásunk, amelynek nem csak az lesz az értelme, hogy random sci-fi filmek nem tudnak majd átverni bennünket a különböző fantáziaképeikkel.

Végig azt éreztem, hogy akár tudósokról, akár laikusokról van szó, nem szabad gőgösen azt gondolnunk, hogy mindent tudunk a könyvben foglalt izgalmas témákról vagy úgy általában az életről. Nem hagyhatjuk ki a számításból az alázatot, az élet egy adott pontján csak adott mennyiségű információ áll a rendelkezésünkre, és bármennyire is azt gondoljuk, nem tudunk mindent, maximum csak következtethetünk – igaz, egyre pontosabban – az adatok alapján a végeredményre.

Ahogy az emberiség történelme folyamatosan bizonyítja, mindig van hová fejlődni, és ez a könyv is ügyesen, olvasmányosan, izgalmasan és humorosan ébreszti fel a kíváncsiságot és a vágyat az élethosszig tartó vizsgálódáshoz. Mindenkinek jó szívvel ajánlom figyelmébe, aki egy kicsit is érdeklődik a fentebb említett témák iránt, mert remek és hasznos olvasmányban lesz része!

stephen-hawking-rovid-valaszok-a-nagy-kerdesekre.jpg

Stephen Hawking - Rövid válaszok a nagy kérdésekre

A világhírű kozmológus, a világsikert aratott, Az idő rövid története írója ebben a zseniális, posztumusz munkájában az univerzum legátfogóbb kérdéseivel kapcsolatos gondolatait hagyja ránk.

Hogyan kezdődött az univerzum története? Fennmarad-e az emberiség a Földön? Van-e másutt is intelligens élet a Naprendszerünkön kívül? Túlszárnyal-e bennünket valamikor a mesterséges intelligencia?

Rendkívüli pályafutása során Stephen Hawking kiterjesztette az univerzumra vonatkozó ismereteinket, és lerántotta a leplet a mindenség több nagy titkáról. Bár tudományos munkáiban a fekete lyukakkal, a képzetes idővel és a párhuzamos történelmekkel foglalkozott, így gondolatai sokszor a végtelen világűr legtávolabbi mélységeiben kalandoztak, Hawking mégis szilárdan hitt abban, hogy a tudománynak döntő szerepe van földi problémáink megoldásában.

Most, amikor katasztrofális változásokkal nézünk szembe – az éghajlatváltozással, a fenyegető nukleáris háborúval és a mesterséges szuperintelligencia megjelenésével – Stephen Hawking az emberiséget foglalkoztató legsürgősebb kérdések felé fordította figyelmét.

Messze szárnyaló, intellektuálisan felvillanyozó, szenvedélyesen érvelő és a szerzőjére jellemző humorral átitatott könyv a Rövid válaszok a nagy kérdésekre. A történelem egyik legkiválóbb elméje utolsó könyvében személyes véleményét fejti ki azokról a kihívásokról, amelyekkel emberi fajként szembe kell néznünk, és arról, merre tart bolygónk.

A könyvet ide kattintva vásárolhatod meg.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet.

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr4914818650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása