Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Párhuzamos univerzumok

Párhuzamos univerzumok

2019. május 14. - Darqo

parhuzamos_univerzumok03.jpg

A politika, a társadalmi, szociológiai, oktatási kérdések és ezek boncolgatása, elemzése minden oldalról, érdekes, élvezetes és izgalmas is lehet, csupán olyan emberekkel kell ezekről a témákról beszélni, aki képesek hidat képezni a különböző generációkkal, értenek a nyelvükön, és olyan formában fogalmazzák meg a fontos dolgokat, amellyel képesek azonosulni.

Dr. Tóth Csaba, a Republikon Intézet egyik alapítója és stratégiai igazgatója, politológus és szociológus, tanár, számos tanulmány és tudományos publikáció szerzője, valamint szerzőtársai immár a negyedik könyv segítségével olyan szemszögből vizsgálja és mutatja meg számunkra ezeket az egyszerűnek semmiképpen sem nevezhető témákat, amely egyedülálló a hazai piacon.

A sci-fi politológiája, a Fantasztikus világok, a Nevelt Jedit! és a most megjelent Párhuzamos univerzumok olyan helyekre visznek, ahová fiatalok és idősek egyaránt szívesen, önszántunkból, örömből és rajongásból lépnek át minden esetben, miközben észrevétlenül és jó mélyen alámerülünk az adott történet politikai, jogi, társadalmi, szociális, közgazdaságtani, oktatási, csillagászati, asztrofizikai és geológiai kérdéseiben.

Gyerekek és a felnőttek is sokkal fogékonyabbak a tömegkultúrából jövő ingerekre, így ennek felhasználásával sokkal könnyebb lényeges információkat elültetni bennük. Könnyebben befogadjuk azokat az erkölcsi, morális válaszokat, amelyeket például a Harry Potter vagy éppen a Star Wars karaktereitől kapunk meg, mint bármelyik múlt századból származó kötelező olvasmányból. Félreértés ne essék, utóbb regénynek is fontos szerepe van, azonban a modern történetekből észrevétlenül szüremkedik át és ragad meg bennünk a lényeg.

parhuzamos_univerzumok02.jpg

Star Wars, Star Trek, Harry Potter, Deadpool, Trónok harca, Alien, Dűne, Batman, Az éhezők viadala, Twilight, The Walking Dead csak néhány kiragadott példa a sok közül, amelyeket Tóth Csaba és társai elemeznek a könyvekben. Segítségükkel ráláthatunk a különböző történetek fontos mozgatórugóira, hogy adott világok miért működnek jól vagy miért működésképtelenek, új színezetet, értelmezést, árnyalatokat kapnak, amely tovább mélyítheti a hozzá/hozzájuk fűződő kapcsolatunkat. A négy könyv szerzői a kedvenc történeteinken keresztül elemzik és jelenítik meg a lényeges építőelemeket, amelyekből a különböző témák felépülnek, de egyik esetben sem vetik össze a mi világunk berendezkedésével, hanem az adott világokat önmagukban vizsgálják.

Az elemzéseken keresztül birtokunkban jutó információkat, eszközöket és alternatívákat aztán a saját világunkban, a sajnos gyakran igencsak rút valóságban is használni, kamatoztatni tudjuk, segítségükkel érthetőbbé válnak a miértek és a hogyanok, sőt arra is ráláthatunk, hogy a jövőben milyen verziók állhatnak a rendelkezésünkre az életünk jobbá, boldogabbá tételére vagy egyáltalán megőrzésére, és hogy ezeknek milyen hatásokat válthatnak ki.

A Párhuzamos univerzumok tizenöt tanulmánya kedvenceink tudományos szempontú vizsgálatára vállalkozik, és sikerül olvasmányos, izgalmas és élvezetes formában elénk tárni a mérhetetlen mennyiségű tudást. Rajtuk keresztül a tanulás szórakozás, észrevétlenül szippantjuk magunkba az információkat, arról nem is beszélve, hogy az esetleg eddig még ismeretlen univerzumokat is kifejezetten érdekessé teszik a szerzők az olvasók számára.

parhuzamos_univerzumok.jpg

Filippov Gábor-Nagy Ádám-Tóth Csaba szerk. / Párhuzamos univerzumok - Képzelet és tudomány

Elpusztíthatja-e holnap egy aszteroida a Földet? Lehetünk-e fiatalabbak a saját gyermekünknél? Megjósolható-e a jövő a tudomány segítségével? Vannak-e jogaik a majmoknak? Hány neme lehet egy földönkívülinek? Hogyan építsünk életképes diktatúrát? Gazdasági hiba volt-e a Biridalom presztízsberuházása, a Halálcsillag megépítése? Cersei Lannister vagy Daenerys Targaryen kormányzott-e jobban? Na és mitől leszünk szerelmesek?

Három éve jelent meg A sci-fi politológiája című ismeretterjesztő könyv. A tanítva szórakoztató kötet jól ismert tudományos-fantasztikus filmek, sorozatok és regények segítségével világított meg mindenkit érdeklő és érintő társadalmi, politikai problémákat. A szintén társadalmi kérdéseket vizsgáló Fantasztikus világok, majd a pedagógiai szempontokat megjelenítő Nevelj Jedit! a szerzők, a vizsgált műfajok és a felhasznált tudományos eszközök körét is kinyitotta. A Párhuzamos univerzumok tizenöt tanulmánya a Star Wars, a Star Trek, a Harry Potter-széria, a Deadpool, a Kapcsolat vagy a Trónok harca mellett számos további népszerű sci-fi, horror, fantasy és disztópia tudományos szempontú elemzésére vállalkozik. A műfaji sokféleség mellett a kötet fő újdonsága, hogy a társadalomtudományok mellett a természettudományok kiváló és elismert magyar képviselői is képviseltetik magukat benne. Az új kötetekben így nemcsak politológiai, pedagógiai, jogi, közgazdaságtani és viktimológiai, de pszichológiai, csillagászati, asztrofizikai vagy éppen geológiai szempontok is hangsúlyosan megjelennek.

A kötet szerzői: Bokor Nándor, Filippov Gábor, Flach Richárd, Gáspár Attila, Hraskó Gábor, Miyazaki Jun, Lápossy Attila, Nagy Ádám, Orosz László, Pirkhoffer Ervin, Pongrácz Máté, Radó Péter, Torbó Annamária, Tóth Csaba, Vancsó Éva, Vinkó József, Zsótér Indi Dániel.

A könyvet ide kattintva vásárolhatod meg.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr5314825500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása