Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Madárbarátok nagykönyve

Madárbarátok nagykönyve

2019. május 10. - Darqo

madarbaratok-nagykonyve00.jpg

Gőgösek vagyunk és azt hisszük, hogy nincsen szükségünk a természet közelségére. Betondzsungeleket építünk, elvéve a nővények és a különböző kisebb-nagyobb élőlények életterét, nem foglalkozva azzal, hogy élnek vagy halnak, és meg vagyunk győződve, hogy helyesen cselekszünk a saját érdekünkben, pedig hosszútávon a természettől való elszakítottságunk negatívan befolyásolja a mentális egészségünket, amire egyre több tudományos értekezés világít rá.

Pedig muszáj lenne egyre többet foglalkozni a környezetünkkel és a környezetvédelemmel, amelynek szerves része az, hogy észrevesszük, csupán társbérlők vagyunk a többi élőlénnyel, nem pedig az urai és parancsolói a természetnek. Nyitottnak kell lenni és segíteni kell a rászorulókon, legyen szó emberekről, állatokról vagy növényekről, mert csak így biztosíthatunk élhető jövőt magunk és a jövő generációi számára.

madarbaratok-nagykonyve_1.jpg

Orbán Zoltán Madárbarátok nagykönyve című valóban nagy, vaskos és igencsak tartalmas könyve az érzékenyítés iskolapéldája. Az aprólékosan kidolgozott könyv minden lapja arról árulkodik, hogy a szerzője a téma szerelmese, és ezt az érzést ügyesen ébresztgeti az olvasóban is. Nem túlzok azzal, ha azt mondom, hogy szerintem tankönyvként kellene adni az iskolákban, hogy az új generáció már sokkal érzékenyebben, és mélységes alázattal közelítsen a természet irányába, de természetesen bárki más is kincsre találhat a képében.

madarbaratok-nagykonyve_2.jpg

Megtudhatjuk, hogy évszaktól és helyszíntől függetlenül hogyan érdemes etetni és gondozni a madarakat, valamint azt is, hogy mit kerüljünk el mindenképpen annak érdekében, hogy harmonikus kapcsolatot ápolhassunk, lehetőleg minél hosszabb ideig. Az olvasmányos és izgalmas könyvet számos praktikus tanács és rengeteg gyönyörű és érzékletes fotó teszi igazán különlegessé.

Bár a könyv a madarakra fókuszál, igazából annyira nagyvonalú, hogy a városban, kisebb-nagyobb kertekben fellelhető, előforduló összes kisebb élőlény, köztük rágcsálók, hüllők, rovarok gondozásával is foglalkozik az olvasó legnagyobb örömére. Segítségével nagyon könnyen visszacsempészhetjük a természet közelségét az életünkbe, amely egészen rövid idő alatt kisimítja az idegeinket, eltünteti a hétköznapi szorongást, és rávilágít az élet fontos dolgaira.

madarbaratok-nagykonyve.jpg

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve

A Madárbarátok nagykönyve elsősorban a madarakat kedvelő embereknek, gyerekeknek szól, de sokkal többet nyújt az eddig megjelent madárvédelemmel foglakozó könyveknél. A szerző, aki gyakorló ornitológusként jól ismeri a madárbarátokat foglakoztató kérdéseket, feladatokat, gyakorlatban kipróbált megoldásokat kínál szinte minden felmerülő témára. A könyv azonban nem csak a klasszikus madárvédelemmel foglalkozik, hanem megoldásokat javasol az emberek és állatok együttéléséből adódó konfliktusokra is. Tárgyalja más állatfajok védelmét is, tanácsokat ad a sérült madarak, elárvult madárfiókák ápolására, hasznos segítséget nyújt a természetfotózás iránt érdeklődőknek, a környezeti neveléssel foglakozó pedagógusoknak és az ökoturizmusban munkálkodó szakembereknek is. A kötetet a szerző nagyszerű fotói teszik színessé, és a könyv végén még egy kis madárhatározót is találunk, ahol kiváló madárfestmények könnyítik meg a környezetünkben élő leggyakoribb madárfajok felismerését.

A könyvet ide kattintva vásárolhatjátok meg.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet.

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr314818128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása