Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

A jövő fizikája

A jövő fizikája

2019. április 02. - Darqo

kaku_teens-629046_1280.jpg

Amióta az eszemet tudom, az élet nagy kérdésein jár a fejem. Ki vagyok én, mi az élet értelme, mit rejteget az univerzum, vannak-e rajtunk kívül más élőlények is a világegyetemben, létezik időutazás? Csak néhány a sok közül, amelyek rendszeresen felbukkannak a gondolataimban, és amely kérdéseket csak tovább tüzelik és sokszorozzák a tudományos fantasztikus dokumentumfilmek, mozifilmek és könyvek. Úgy érzem, minél többet tudok, annál kisebb a tudásom és annál nagyobb a tudásszomjam.

A közelmúltban Michio Kaku amerikai fizikus, a New York-i City College elméleti fizika professzora, a húr-térelmélet egyik megalkotójának könyveire kattantam rá, aki bármiféle drognál jobban megmozgatja a fantáziánkat. Különösképpen A jövő fizikája című könyve, amely feltárja előttünk, hogy milyen fejlődésen megy majd keresztül az emberiség körülbelül 2100-ig bezárólag.

A határtalan fantázia és a lehető legjobb jó ideája az üzemanyag az előrejutáshoz, ez vezérli azt a rengeteg tudóst is, akikkel a szerző több mint 300 órányi interjút készített. A segítésükkel Kaku feltárja előttünk azt az észbontó és inspiráló, reményteli, sőt kifejezetten optimista világképet, amely a megszerzett információk alapján kirajzolódik előttünk. Megosztja velünk, hogy milyen eszközök, találmányok és eljárások fogják forradalmasítani a következő évtizedeket. A teljesség igénye nélkül néhány példa a könyvből, hogy mely területekről szerezhetünk új és izgalmas tudást: a számítógép, a mesterséges intelligencia, az emberiség és a jólét jövője.

A könyvben olvasható információcunami nem a képzelet szüleménye, nem valami hollywoodi forgatókönyvíró színes agymenése, hanem azokon az eredményeken alapszik, amelyek napjainkban szerte a világon különböző jelentős tudományos műhelyekben születnek. Kaku a szócső, aki elmondja a fejleményeket a tudósok helyett, akiknek nincsen idejük az írással foglalkozni, mert most is a jövőnket tervezik, pontosítják és váltják valóra. A könyvben említett minden új technológia a prototípus szintjén már létezik, és ez felfoghatatlanul izgalmassá teszi az olvasást!

Többek között megtudhatjuk, hogy a mitológia isteneihez hasonlóan, 2100-ra már mi is képesek leszünk gondolataink erejével műveleteket végezni különböző tárgyakkal. A gondolatainkkal irányította számítógépek minden kívánságunkat teljesíteni fogják. A gondolatainkkal tárgyakat fogunk tudni mozgatni. A biotechnológia lehetőségét kihasználva tökéletes testeket hozunk létre, és meghosszabbítjuk az életünket. Olyan élőlényeket tudunk alkotni, amilyenek eddig még soha nem éltek a Földön. Küszöbön áll majd annak a lehetősége is, hogy csillagközi űrhajókat indítunk útnak, és közvetlen közelről is szemügyre vegyük a távoli csillagokat. Sőt, létrehozhatjuk a planetáris civilizációt, amely éles választóvonalat jelent minden múltbeli civilizációtól.

Hála az égnek, hogy a történelem és az evolúció már bebizonyította, hogy a pesszimizmus a bezárkózás, a félelem, a csőlátás, az agresszió, az előítéletesség, az acsarkodás a romboláson kívül semmit nem képes csinálni, így előbb vagy utóbb mindig minden az optimizmus, a kevesebb ellenállás, a nyitottság, a bátorság, az empátia és a szeretet irányába mozdul, és ezt próbálja tovább örökíteni. Már "csak" figyelni kellene a tényekre, nem alternatív valóságokat gyártani, ahogy azt oly sokan teszik egyéni és társadalmi szinten is. Kaku könyve is bizonyítékok sorát mutatja be erre vonatkozóan.

Bár jelen pillanatban a világban kétféle irányzat figyelhető meg: az egyik egy toleráns, a tudományt nagyra becsül és fejlődő, planetáris civilizációt akar létrehozni, a másik viszont az anarchiát és a társadalmunk alapvető szövetét szétszaggató tudatlanságot dicsőíti, a széthúzást és bezárkózást isteníti, minden reményünk megvan arra, hogy előbb vagy utóbb az előbbi irányába mozduljon el az emberiség. Én nagyon bízom ebben a fejleményben. Addig is, ameddig valóra válik, olvassátok el A jövő fizikája című könyvet, mert maradandó élményt nyújt és lelkesítő erővel hat az olvasóra, amire nagyon nagy szükségünk van a rengeteg bizonytalanság közepette.

kaku.jpg

Michio Kaku - A jövő fizikája

A jövő fizikájában Michio Kaku elképesztő, provokatív és felvillanyozó képet ad az előttünk álló évszázadról. A könyv a világ több mint háromszáz olyan kiemelkedő tudósával készített interjún alapul, akik saját laboratóriumaikban már feltalálták a jövőt. Az eredmény az orvostudományban, a számítógép-tudományban, a robotikában, a mesterséges intelligencia, az energiatermelés és az asztronautika területén már zajló forradalmi fejlődés leghitelesebb és tudományosan pontos leírása.

A könyvet ide kattintva vásárolhatod meg.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr8814721415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása