Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

A szabadság felszámolása

A szabadság felszámolása

2019. március 29. - Darqo

timothy_snyder_a_szabadsag_felszamolasa00.jpg

Sokan úgy döntenek, hogy kellenek a keretek, és azok, aki számára nem kellenek a keretek, szenvednek attól, hogy a korlátokra vágyó csoport rákényszeríti a szabadság szerelmeseire a bilincseket. Számomra döbbenetes, hogy a jelenünkben megélhető szabadságot, amiért milliók adták a vérüket és az életüket az elmúlt évszázadokban, nem tudjuk igazán értékelni, nem tudjuk kihasználni a benne rejlő lehetőségeket, fejleszteni és megvalósítani önmagunkat, és ezt továbbadni a további generációknak.

A szabadság, a nyitottság, a befogadás, az empátia fogalmai átkokként jelennek meg sokak elméjében, amelyek ellen harcolniuk kell. Ezek az emberek valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag úgy tesznek, mintha a szabadság és a nyitottság jelentené az elnyomást és nem azok az eszmék, amelyek a szabadságot korlátozni, a nyitottságot pedig eltiporni akarják a Föld színéről.

Sokan megijedve a korlátlanságtól, az ismeretlentől, amit a szabadság adhat, valamint a jelen céltalan lézengését látva inkább belekapaszkodnak a jól ismert elvekbe és életvitelbe, sőt követelik, hogy valaki adjon útmutatást, valaki tegyen rendet, csak ne nekik kelljen, hisz jóleső és könnyed, ha mások döntenek helyettük, így nem kell felelősséget vállalni az életért.

Ezek az emberel a szabadság helyett, a határvonalak, a pontos napirend, az életviteli tanácsok, és a mindenkit felügyelő "felnőttek" iránymutatásai mellett döntenek, mert nem tudnak mit kezdeni a szabadságunkkal, mert félnek tőle, amire az uralkodó populista kormányok még rá is tesznek jó pár lapáttal. Pedig számtalan lehetőségünk volna értelmesen, önmagunk és az egész világ örömére használnunk a szabadságot; például önfejlesztésre, célok és álmok megvalósítására.

Talán a megoldás a félelem, a bizonytalanság, a nyomás, a stressz csökkentésében rejtőzik, akkor talán volna esély arra, hogy a rettegő, korlátozásokat akaró emberek nemesebb célok irányába tekintgessenek a határvonalak meghúzásánál és a kerítések emelésénél. Bármelyik nézőpontról legyen is szó, a legfontosabb, hogy meg akarjuk érteni a másik szemszögét, és nyitottak legyünk arra, hogy a lehető legtöbb ember számára jó szabályrendszert alakítsunk ki. Fontos tudni, hogy az egyik oldalon miért a szabadság a megoldás mindenre, a másikon miért olyan hatalmas a rettegés, hogy hajlandóak önként lemondani róla.

Timothy Snyder A szabadság felszámolása című új könyvében pontosan ezt a témát boncolgatja a politikai helyzet részletes elemzésén keresztül. Kiemeli, hogy hiába próbálják leválasztani a jelenünket és a jövőnket a múlt történéseiről, mennyire fontos volna a történelem szűrőjén keresztül nézni az aktuális történéseket, ugyanis egyértelmű és hasznos tanácsokkal szolgál azzal kapcsolatban, hogy hogyan kerüljük el azokat a buktatókat és utakat, amelyek már generációkkal ezelőtt is a katasztrófa irányába vezettek.

A könyv 2012-nél veszi fel a fonalat és 2016-ig évről évre haladva mutatja be azokat a változásokat, amelyek a jelen pillanathoz, ehhez a nagyon furcsa és végtelenül sok konfliktussal teli időszakhoz vezettek. Bemutatja, hogy hogyan és miért manipulálnak minket a politikusok annak érdekében, hogy mindig elérjék a céljaikat és ők lehetőleg korlátok és az idő múlásának szorongató érzete nélkül.

Sokszor mondtam már, de erre a könyvre is igaz, hogy mindenkinek el kellene olvasnia...de főleg azoknak, akik semmiképpen sem akarják elolvasni arra hivatkozva, hogy ez a másik oldal propagandaszövege. Az objektivitás maximális figyelembevételével segít abban, hogy bárki megértse és kezelni tudja a jelen helyzetet, pártállástól függetlenül. Nem adhatjuk fel a szabadságunkat, amelyért elődeink a vérüket és az életüket adták.

"A demokrácia akkor hal meg, amikor már nem hisszük el, hogy a szavazatunknak jelentősége van. Fennmaradása nem azon múlik, tartanak-e választásokat, hanem azon, hogy ezek szabadok-e és igazságosak-e. Ha igen, akkor a demokrácia az időbeliség érzetét teremti: azt a várakozást, hogy a jelent a jövő konszolidálja. A demokratikus választás értelmét a következő választási ígérete adja. Ha arra jutunk, hogy a választás pusztán ismétlődő támogatási rituálé, a demokrácia elveszti értelmét."

 

timothy_snyder_a_szabadsag_felszamolasa-final_harari.jpg

Timothy Snyder - A szabadság felszámolása

Snyder nem kertel: világossá teszi, hogy egyenlőség vagy oligarchia, az individuum vagy a totalitárius rendszer, igaz vagy hamis állítások között kell választanunk, ha a nyugati liberális demokráciák mai krízisét vizsgáljuk. Elemző munkájában a teljesség igényével tárja fel, milyen fenyegetés nehezedik korunk demokratikus politikai rendszereire és törvényi hátterükre. Ahhoz, hogy szembenézzünk ezzel a kihívással, tisztáznunk kell politikai hagyományainkat, értékrendünket, továbbá azt is, hogy a jövő milyen igényeket támaszt tradícióink megújítására.

A könyv felfrissíti az életvitelünkre vonatkozó, aktuálisan érvényes tudásunkat – szerzője előrelépést és kiutat kínál a jelenlegi világpolitikai helyzetből, és számol a lehetséges dilemmákkal. Snyder műve többet ígér, mint az újságok szalagcímei: a jelenkori történelmünket feldolgozó könyvet hatalmas kutatómunka és személyesen készített interjúk sora előzte meg.

A könyvet ide kattintva vásárolhatjátok meg.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr8014719181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása