Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Félelem / Trump a Fehér Házban

Félelem / Trump a Fehér Házban

2019. március 12. - Darqo

felelem.jpg

Nagyon sok, a világban jelenleg is zajló folyamat előtt értetlenül állok, ilyen például Donald Trump jelenléte a politikában. Ahogy azt egy előző, róla szóló könyvajánlóban már kifejtettem, sokat tépelődöm azon, hogy vajon a minket körülvevő, uralkodó helyzetek kialakulását milyen folyamatok befolyásolják, és mekkora szerepe van a néplélek irányításának?!

Az elmúlt időszakban nem sokkal jutottam előrébb a megfejtésben, de a kép sok árnyalattal színeződött a különböző elemző cikkek és könyvek olvasása közben. Egyre inkább azt érzem, hogy sokan nem tudnak mit kezdeni a szabadsággal és az ezzel együtt járó bizonytalanságérzéssel, úgyhogy visszasírják a korlátokat, a szigorú irányítást az apát megtestesítő vezetőben, aki majd minden gondot megold és célt ad az életüknek. Így gyakorlatilag ez a tömeg felnőtt óvodává varázsolja a világot. Az "apa" pedig a "világ félelmetes" elv sulykolásával állandó irányítás alatt tarthatja őket, miközben a világ azon részét, amelyik nem ért vele egyet, kirekeszti és senkinek, rosszabb esetben bűnösnek tekinti. Sok, hasonló elvet valló vezetőt fel lehetne sorolni, de ma éppen Trumpról szól a könyvajánló.

Nagyon érdekes, hogy abban az országban, amit a kívülállók többsége a szabadság, a lehetőségek és az álmok megvalósulásának helyszíneként tart számon, az ott élő emberek sokasága miért fél ezektől a gyönyörű dolgoktól? Bár lehet, hogy az egyszerű magyarázat csupán annyi, az elnök, a republikánusok elhitetik az egyszerű emberekkel, hogy elveszthetik, amijük van, hogy folyamatosan félniük kell.

Donald Trump alkalmatlanságát az elnöki pozícióra egyértelmű tények támasztják alá, az ámokfutáshoz asszisztáló környezetének támogatása és jóváhagyása pedig értelmezhető, hiszen mindenki csak a maga pecsenyéjét sütögeti. Számomra mégis az a legérdekesebb az egészben, hogy mindez miért nem egyértelmű annak tömegeknek, ami hatalomra juttatta/hatalmon tartja őt? Vagy ha egyértelmű, akkor miért asszisztálnak hozzá?

Bob Woodward Félelem című könyve megpróbálja értelmezni azt az érthetetlen helyzetet, hogy hogyan lehet Donald Trump Amerika elnöke, amikor teljes mértékben alkalmatlan erre a szerepre. Soha korábban nem jelent meg ilyen aprólékos portré hivatalban lévő elnökről úgy, hogy a szóban forgó vezető az első évét töltötte a pozícióban. Woodward könyve elsősorban az Ovális Irodában, az Air Force One fedélzetén és a Fehér Házban zajló parázs viták és döntéshozatali folyamatok bemutatására koncentrál. A szerző belsős forrásokkal készített több száz órányi interjú, tárgyalások során rögzített feljegyzések, valamint személyes naplók, hivatalos akták és dokumentumok alapján írta meg a könyvét.

Döbbenetes és nagyon érdekes könyv született, amely több kérdést tesz fel, mint amennyit megválaszol, mégis mindenképpen el kell olvasni, ha jobban szeretnéd érteni, hogy mik játszódnak a színfalak mögött ebben a tragikomédiában.

bob-woodward-felelem-trump-a-feher-hazban.jpg

Bob Woodward - Félelem

Bob Woodward, aki leginkább a hivatalban lévő amerikai elnökökről írt könyveivel betonozta be a nevét szerzőként – Nixontól Obamáig nyolc államfő kormányzását mutatta be –, ezúttal a Donald Trump igazgatta Fehér Ház zűrzavaros életét tárja fel példátlan alapossággal, és leleplezi, hogyan hozza meg döntéseit az elnök fontos bel- és külpolitikai ügyekben.

Soha korábban nem jelent meg ilyen aprólékos portré hivatalban lévő elnökről úgy, hogy a szóban forgó vezető az első évét töltötte a pozícióban. Woodward könyve elsősorban az Ovális Irodában, az Air Force One fedélzetén és a Fehér Házban zajló parázs viták és döntéshozatali folyamatok bemutatására koncentrál.

A szerző belsős forrásokkal készített több száz órányi interjú, tárgyalások során rögzített feljegyzések, valamint személyes naplók, hivatalos akták és dokumentumok alapján írta meg a könyvét. Az egészen apró részleteket, hiteles párbeszédeket és adatokat felvonultató Félelem áttekinti az Egyesült Államok Észak-Koreával, Afganisztánnal, Iránnal, a Közel-Kelettel, a NATO-val, Kínával és Oroszországgal kapcsolatos külpolitikáját. Egyúttal feltárja Trump meghatározó belpolitikai lépéseit is, különös tekintettel a védővámokat illető vitáira, a bevándorlás és az adótörvények kérdéseire, a párizsi klímaegyezményből való kilépésre és a charlottesville-i rasszista erőszakhullámra.

Woodward azt is elsőként mutatja be részletesen, hogyan tárgyaltak Trump ügyvédjei Robert Muellerrel, az oroszok feltételezett választási beavatkozásával kapcsolatos vizsgálat különleges ügyészével, és miről esett szó a találkozókon. A Félelemből továbbá az is kiderül, Trump magas rangú beosztottjai hogyan tüntettek el az Ovális Irodában lévő íróasztaláról különböző dokumentumokat, hogy az elnök ne adhasson ki olyan utasításokat, amelyek kulcsfontosságú hírszerzési műveleteket veszélyeztethetnének.

„Nem más volt ez, mint hivatali államcsíny” – írja Woodward. „A világ legerősebb országának végrehajtó hatalma idegösszeomlást kapott.”

A könyvet ide kattintva szerezheted be kedvezményesen.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr1214635976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása