Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Nagyszerű nők

Nagyszerű nők

2019. március 08. - Darqo

nagyszeru-nok-a-feminizmus-rovid-tortenete_00.jpg

Folytatva a Nőnapi könyvajánlónkat, egy nagyon különleges kiadványra szeretnénk felhívni a figyelmeteket, ez pedig a Cser kiadó gondozásában közelmúltban megjelent Nagyszerű nők című képregény, amelynek segítségével a nőkkel szembeni vérlázító viselkedés és a feminizmus történetével ismerkedhettek meg nagyon egyszerű és elgondolkodtató formában.

Egyedülálló és izgalmas az egyenjogúságért folytatott harc 150 éves történelmének ilyen formában történő feldolgozása, sőt kifejezetten adja magát a téma képregényes megközelítése, hiszen a fiatalokat és idősebbeket (legalábbis az én generációmat, amelynek sok tagja a 80-as évek végén, 90-es évek elején felült a szuperhősös vonatra) nagyon könnyű a képregényekkel megfogni, ráadásul a szerzőknek Marta Breen írónak és Jenny Jordahl illusztrátornak sikerült éles és húsba vágó alkotást létrehozniuk, elkerülve a sok képregényre jellemző felszínességet. Így a siker garantált!

nagyszeru-nok-a-feminizmus-rovid-tortenete_1.jpg

Bár sok dolgot elértek a nők az elmúlt időben, döbbenetes, hogy még mindig mennyi megaláztatás éri őket, és 150 év múltán is az egyenlő bánásmódért kell harcolniuk. Végig nézve és végig olvasva ezt a remek alkotást gyakorlatilag majdnem minden képkocka láttán elszégyellik magukat a jóérzésű emberek. A gyerekeknek azért lenne fontos a kezébe adni a kiadványt, hogy egészen más felnőttek legyenek, mint amilyenek mi vagyunk, az idősebbeknek pedig azért, hogy szembenézzenek a hiányosságokkal és a változtatásra váró témákkal.

nagyszeru-nok-a-feminizmus-rovid-tortenete_2.jpgA sok Batman, Pókember és más szuperhősös képregények mellett nagyon fontos ilyen verziókat is elolvasni, mert szórakoztatva tanít a történelemre. Kortól és nemtől függetlenül bárkinek jó szívvel tudom ajánlani a Nagyszerű nőket, de egy kicsit talán mégis inkább a férfiaknak, akik közül sajnos túl sokan még mindig tévképzetekben élnek a témával és úgy általában a nőkkel kapcsolatban.

nagyszeru-nok-a-feminizmus-rovid-tortenete_3.jpgMarta Breen norvég ismeretterjesztő könyvek szerzője, nevéhez számos publikáció fűződik. Többek között ő írta meg a norvég zenei élet legfontosabb női alakjainak történetét, a Született feminista című könyvet és a Hatvan nő, akiről tudnod kell című bestsellert is, Jenny Jordahl-lal közösen. Együtt dolgoztak Az F-betűs szó című könyvön, amely a Norvég Kulturális Minisztérium ifjúsági szakkönyv-díját is elnyerte.

Jenny Jordahl díjnyertes norvég illusztrátor és képregényrajzoló, akinek képregényblogja az Élet az állatok között címet viseli. Több könyvet is illusztrált, többek között Marta Breen könyveit is. Jordahl szerzőként a Hannemone és Hulda című könyvvel debütált 2017-ben.


nagyszeru-nok-a-feminizmus-rovid-tortenete.jpg

Marta Breen, Jenny Jordahl Nagyszerű nők - A feminizmus rövid története

A könyv izgalmas dologra vállalkozik: röviden, képregényes formában mutatja be az egyenjogúságért folytatott küzdelem 150 éves történetét, a női választójogért vívott harctól egészen a #metoo-mozgalomig. A két norvég szerző, Marta Breen író és Jenny Jordahl illusztrátor humorral átszőtt, inspiráló könyve hatalmas sikert aratott az egész világon.

A képregényt ide kattintva vásárolhatod meg.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr3814677540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása