Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

A teljes Maus

A teljes Maus

2019. február 15. - Darqo

maus.jpg

Képregényrajongóként tisztában voltam vele, hogy a Maus egy kötelező darab, amelyet az életben legalább egyszer el kell olvasni, úgyhogy nagyon örültem, amikor megláttam, hogy a Libri Kiadó jóvoltából újra eljut az olvasókhoz Art Spiegelman Pulitzer-díjat érdemlő alkotása, amelyet sokan a leghatásosabb holokausztbeszámolónak tartanak a világon.

A Maus eredetileg folytatásokban jelent meg az Art Spiegelman által alapított Raw magazinban, igazán híressé ezzel a történettel vált, miután elnyerte a díjat 1992-ben. Az eredetileg két kötetben, majd gyűjteményes formában is megjelent művet az elmúlt évtizedekben több mint 30 nyelvre fordították le.

"Ezek nem emberek!"

Ha ez a gyűlölettel átitatott mondat egy állam ideológiájává válik, az minden esetben világméretű tragédiához vezet. A náci Németországban a goebbelsi propaganda elhitette az emberekkel, hogy bizonyos embertársaik alsóbbrendűek, akiket el kell pusztítani...miért érzek kísérteties hasonlóságot a mostanában uralkodó ideológiával?

Ennek a szörnyűséges, egész Európát érintő történelmi bűntett áldozatainak állít emléket a szerző képregénye, amelynek szereplői antropomorf állatok: egérfejű zsidók, macskafejű németek és kutyafejű amerikaiak. Az ő sorsukon keresztül ismerjük meg a holokauszt megrázó eseményeit és következményeit.

A rajzok a történet komolyságához mérten mentesek minden cicomától, fekete-fehérek, egyszerűek, letisztultak és komolyak, a történet szintén egyszerűen megfogalmazott és lényegre törő, mentes mindenféle giccstől, nem manipulálja az érzelmeinket, hiszen a tények ismerete már önmagában drámaivá teszi az egész képregényt. És talán ebben rejlik az igazi ereje!

Elolvasása után csak a néma csönd maradt, és az értetlenség, hogy hogyan történhetett meg ilyen borzalom; és a remény, hogy ilyen soha többet nem történhet meg! Képregényrajongóknak mindenképpen alapmű, mindenki másnak pedig az emlékezés miatt kell az legyen. Főleg ebben a zavaros időszakban, amikor a harag, agresszió, düh és ítéletesség szelei fújnak újra.

Érdemes lecsapni egy példányra az alábbi linken, mert hosszú ideig nem lehetett kapni, és ki tudja, hogy mikor készül belőle utánnyomás...

a-teljes-maus.jpg

Art Spiegelman - A teljes Maus

A Maus a holokauszt elbeszélésére tett talán legkülönlegesebb kísérlet. Art Spiegelman képregényben, antropomorf állatokkal meséli el a 20. század és egyben a világtörténelem legmegrázóbb tragédiáját.

„Ezek nem emberek!” Ha ez a gyűlölettel átitatott mondat egy állam ideológiájává válik, az minden esetben világméretű tragédiához vezet. A náci Németországban a goebbelsi propaganda elhitette az emberekkel, hogy bizonyos embertársaik alsóbbrendűek, akiket el kell pusztítani. E szörnyűséges, egész Európát érintő történelmi bűntett áldozatainak állít emléket Art Spiegelman Pulitzer-díjas képregénye, a Maus. A szereplők antropomorf állatok: egérfejű zsidók, macskafejű németek és kutyafejű amerikaiak. Az ő sorsukon keresztül ismerjük meg a holokauszt megrázó eseményeit és következményeit. A történet gerincét Spiegelman lengyel származású apjának magnószalagra rögzített visszaemlékezései alkotják, így a Maus fikciós, önéletrajzi és dokumentumkötet egyben. Műfajteremtő, egyetemes érvényű irodalmi alkotás egy szégyenletes korszakról, mely nem merülhet feledésbe.

Az alábbi könyvesboltokban vásárolhatod még meg a kiadványt:

Bookline

Líra

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr6514611060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása