Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Három könyv, amely segít a jelenben élni

Három könyv, amely segít a jelenben élni

2018. december 14. - Darqo

jelen00.png

Nem tudom, hogy mennyiben járult hozzá az elmúlt időszak Facebookos bukdácsolása abban, hogy én is egyre kevesebb időt töltök az oldalon, de az tény, hogy gyakorlatilag 80%-kal visszavettem a Facebookozásra szánt időt, hogy többet foglalkozhassak fontosabb dolgokkal. Észrevettem ugyanis, hogy egyre kevésbé vagyok képes hosszútávon hosszabb szövegeket olvasni, egyre kevésbé kötnek le, sőt nem egyszer már a rövid híreket is csak átfutom, mindig új élményt és még érdekesebb impulzust keresve. Megijedtem ettől a tendenciától!

A folyamatos görgetés és információmorzsa-keresés, a felületességet hozta el az életembe, amit kifejezetten utálok. Egyre inkább vágyom a lelassulásra, egy jó film megnézésére anélkül, hogy belealudnék, vagy éppen egy könyv órákig tartó olvasására, mert mostanában sokkal jellemzőbb rám, hogy csak néhány oldalt vagy csak egy fejezetet vagyok képes elolvasni anélkül, hogy elfáradnék vagy más élmény után néznék. Persze ezt lehet azzal is magyarázni, hogy az a valami, amit nézek vagy olvasok nem eléggé jó, hogy lekösse a figyelmem, de én inkább a túlzásba vitt internetezést érzem a kialakult helyzet okának.

Sokan fújják a vészharangot és próbálnak rávenni minket arra, hogy egyre inkább tudatosak legyünk, nem csak az internetezésben, hanem a mindennapok rutinfeladataiban, vagy a lelkünk ápolásában, számomra pedig nagyon szimpatikus, ahogyan hasznos és könnyen alkalmazható tanácsokkal terelgetnek minket vissza saját magunkhoz és a nyugodtabb, mélyen szántóbb, figyelmesebb élethez. Ma a témához kapcsolódó könyveket ajánlok a figyelmetekbe a HVG Könyvkiadó kínálatából.

Ha hozzám hasonlóan te is képes vagy percenként nézegetni a közösségi oldalakat, a lájkjaidat, az emailjeidet, te is szeretnéd megérteni, hogy hogyan okoz függőséget ezeknek az oldalaknak a használata, képes vagy órákat tölteni számítógépes játékokkal valamilyen alternatív valóságban, és szeretnéd tudni, hogy mit lehet tenni annak érdekében, hogy ne ezek uralkodjanak rajtad, hanem te uralkodjál fölöttük, akkor mindenképpen ajánlom figyelmedbe Adam Alter Ellenállhatatlan című könyvét, amely rengeteg kijózanító információval, praktikus javaslattal segíti ezt a folyamatot.

Ugyanilyen hasznos olvasmány a témában Dr. Devorah Heitner Képernyőtudatos család című könyve, amely szintén sok könnyen felhasználható útmutatással szolgál azzal kapcsolatban, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a képernyők előtt idő és egyéb tevékenységekre elkülönített idő között. Különös figyelmet fordít a szerző a gyerekek kütyümániájának optimális koordinációjában, de ezek az információk természetesen a felnőttek esetében is egyszerűen alkalmazhatóak.

Douglas Rushkoff médiateoretikus a Jelensokk című könyvében pedig a jelen pillanat valódiságát keresi és méltatja a megtalált kincseket, így próbál meg minket tudatosabbá tenni az egyre nyomasztóbb és egyre inkább feldolgozhatatlan mennyiségű információ áradatában. Azt gondoljuk, hogy értjük a most lényegét, pedig nem. Hiszen ez a mókuskerékből, a virtuális térből való kilépést jelenti valójában, amikor minden figyelmünk a minket éppen körülvevő környezetre és emberekre irányul.

Ha te is abba a kategóriába tartozol, aki érzi, hogy ezen a területen változásra van szüksége, mindenképpen ajánlom figyelmedbe ezeket a könyveket!

 

jelen01_ellenallhatatlan72-webre.jpg

Adam Alter / Ellenállhatatlan

Percenként nézegetjük az e-mailjeinket? A lájkok, tweetek és Instagram-posztok bűvöletében élünk? A telefonunkkal kelünk és fekszünk? Órákat, akár napokat töltünk egy számítógépes játék előtt? Ha a fenti kérdések közül akár csak egyre is igen a válasz, jó eséllyel mi is „viselkedési függők” vagyunk – vagy jó úton haladunk abba az irányba. A kényelmesnek és hasznosnak tűnő technológiai megoldások rendkívüli varázsa nem véletlen: mérnökök és kutatók hadai dolgoznak azon, hogy az emberi természet sajátosságait kihasználva a lehető legaddiktívabb felhasználói élményt tervezzék meg, legyen szó számítógépes vagy telefonos játékról, közösségi oldalról vagy okoseszközről. Ez a hiánypótló könyv a viselkedési szenvedélybetegségek, a modern digitális világ sötét oldalának szakértő elemzése, valamint annak vizsgálata, hogyan szabhatunk gátat a folyamatnak, és vehetjük kézbe ismét az irányítást – saját magunk és gyermekeink jólléte érdekében.

A könyvet a HVG Könyvkiadó kínálatában kedvezményesen vásárolhatod meg. Részletekért kattints ide.

 

jelen02_kepernyotudatos_b1_vegleges_72dpi.jpg

Dr. Devorah Heitner / Képernyőtudatos család

Hogyan teremthetünk egyensúlyt a képernyőidő és egyéb tevékenységek között? Miként tanulhatunk bele gyerekeink digitális életének mentorálásába? Hogyan alakíthatja gyerekünk kellő önállóság mellett, mégis biztonságban digitális szokásait? Sokszor úgy érezzük, gyerekünk le sem teszi a kezéből a mobiltelefont, és jogos lehet a félelmünk, hogy a digitális eszközök elvonják a figyelmét a fontosabb dolgokról, esetleg számítógépfüggővé válik. Mégis tehetetlenek vagyunk, a kémkedés vagy a folytonos zsörtölődés pedig csak ártana a kapcsolatunknak. Dr. Devorah Heitner ifjúsági- és médiaszakértő szerint az analóg világban szerzett élettapasztalatunk ma, a digitális térben is érvényes és nélkülözhetetlen. A különböző korosztályok nevelésében könnyen alkalmazható stratégiák segítenek, hogy ezzel is bővítsük a gyerekeink digitális tudását még akkor is, ha nem vagyunk túlságosan jártasak a képernyők világában. A  gyakorlati példákban bővelkedő, a legfrissebb kutatási eredményeket összegző Képernyőtudatos család igyekszik ráébreszteni minket arra, hogy szülőként a mi dolgunk felelős digitális állampolgárrá nevelni gyerekeinket. Ha pedig sikerrel járunk, családunk mindennapjai is kiegyensúlyozottabbakká és harmonikusabbá válhatnak.

A könyvet a HVG Könyvkiadó kínálatában kedvezményesen vásárolhatod meg. Részletekért kattints ide.

 

jelen03_jelensokk.jpg

Douglas Rushkoff / Jelensokk

Ez az a pillanat, amelyre mind ez idáig vártunk, de úgy tűnik, nincs időnk megélni e pillanatot. Ehelyett a folyamatos készenlét állapotában veszteglünk, és elborít bennünket a mindig bekapcsolt, élőben sugárzott valóság, amelyet emberi valónk, testünk és lelkünk soha nem lesz képes belakni. Van azonban választásunk – egyénekként és közösségekként is. Megpróbálhatjuk átverekedni magunkat az információ ostromló áradatán és beszállhatunk önmagunk utolérésének végeláthatatlan játékába. De választhatjuk azt is, hogy a jelenben élünk: sms-ezés helyett szemkontaktus; gyorsaság helyett minőség; a digitális tökéletesség helyett pedig emberi gyengeségek. Douglas Rushkoff médiateoretikus mindazoknak reményt nyújt, akik megpróbálják meghaladni a hamis mostot: látszatra össze nem illő eseményeket és folyamatokat sző egybe, gazdag, árnyalt képet adva arról, hogyan érinti biológiai működésünket, viselkedésünket, politikai körülményeinket és kultúránkat a létezés az örökkévaló jelenben.

A könyvet a HVG Könyvkiadó kínálatában kedvezményesen vásárolhatod meg. Részletekért kattints ide.

A recenziós példányokat a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr3714269233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása