Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Ha megáll az idő

Ha megáll az idő

2018. december 06. - Darqo

maat_haig.jpg

Matt Haig akkor lopta be a szívembe magát, amikor elolvastam tőle a "Miért érdemes életben maradni?" című könyvét, amely saját depressziójáról és pánikbetegségéről szólt. Szóról szóra leírta, hogy én min megyek keresztül. Olyan tűpontos élménybeszámolót írt ezekről a mentális problémákról, amelyhez foghatót még soha senkitől nem olvastam, na jó, talán Hermann Hesse, szintén híres, depresszióval küzdő író leírása még ilyen pontos. Hangsúlyozom, az idáig elolvasott könyvekről beszélek, ami annyit jelent, hogy nagyon sok remek könyv kimaradhatott eddig a szórásból.

Természetes volt ezek után, hogy elolvasom a szerző többi könyvét is, amelyek közül a metaforikus, de szintén depresszióról szóló, szintén remek "Én és az emberek" című regénye következett a sorban. A gyerekregények majd csak ezután következnek, de a közelmúltban beékelődött eléjük a Gabo Kiadó jóvoltából megjelent "Ha megáll az idő" című regény, amely egy jól ismert témát dolgoz fel, a szerzőre jellemző elképesztően precíz, néha nagyon megható, máskor nagyon drámai, olykor nagyon humoros stílusban.

Mi lenne, ha soha nem halnánk meg? Ez a fő téma, amit sokan, sokféleképpen megjelenítettek már, mégsem úgy, ahogy Matt Haig. Az élet nagy kérdéseivel foglalkozik, de olyan egyedi stílusban, olyan történetvezetéssel, karakterépítéssel, bonyodalmakkal, fenttel és lenttel, sírással és nevetéssel, amely kiemeli a hasonló regények közül.

Egy döbbenetesen hatásos történetről van szó, amelyben a halhatatlanság béklyóján keresztül olyan kérdéseket elemez, hogy milyen elveszíteni és megtalálni önmagunkat, és hányszor kell ezt átélnünk, mire végre úgy kezdünk el élni, ahogy mindig is szerettünk volna. Tényleg jó-e az, ha újra és újra végignézzük a megszeretett emberek elvesztését. Mennyiszer képes az ember talpra állni? Van-e olyan pont, amikor nincs értelme semminek. Mi visz előre minket, ha tudjuk, hogy ráérünk? A végesség tudata tanít meg élni? Ezek azok a kérdések, amiket gyakorlatilag a legtöbb ember feltesz egyszer az életében, nem kell hozzá örökké élni.

Két dolog biztos, az egyik, hogy az fogja leginkább átérezni a főszereplő lényét, vívódásait és szenvedését, aki tudja, hogy mi a depresszió, ezekhez az olvasókhoz fog a leginkább közel kerülni, a másik pedig, hogy egyértelműen azt az érzést erősíti fel a könyv, hogy érdemes belevágni az álmaink megvalósításába, megélni az érzéseinket, igent mondani az olyan lehetőségekre, amelyről érezzük, hogy megtelik a szívünk valami különös pozitív energiával. Az életet kell választani, ahogy Renton is megmondta már a Trainspottingban. Nem szabad vesztegetni az időt, mert ez az, ami elsorvaszt a testet és a lelket egyaránt.

Nem mondom, hogy tökéletes könyvről van szó, de én nagyon tudom szeretni az olyan nem tökéletes történeteket, amelyek a maguk tökéletlenségében lesznek azok. Nem vártam semmit a könyvtől, éppen ezért sokat kaptam tőle. És abban is biztos vagyok, hogy hosszú időre elkísér majd ez a könyv is a szerzőtől, és bármikor bizonytalanodok is el abban, hogy érdemes-e újabb lépéseket tennem az álmaim megvalósításáért, a válasz mindig az igen lesz! Még akkor is, ha a a könnyebben járható út néha csábítóbb, mint megküzdeni önmagamért.

Ami még érdekesebbé teszi a könyvet, hogy hamarosan film is készül belőle, amelynek főszerepét Benedict Cumberbatch játssza majd el. Kíváncsian várom!

 

matt-haig-ha-megall-az-ido.jpg

Matt Haig / Ha megáll az idő

Tom Hazard veszélyes titkot rejteget: hiába tűnik átlagos negyvenegy éves férfinak, egy ritka betegségnek köszönhetően évszázadok óta életben van. Előadott Shakespeare-rel, hajózott Cook kapitánnyal és koktélozott Fitzgeralddal – de most már leginkább úgy szeretne élni, mint bárki más. Tom az életben maradáshoz mindig új identitást vesz fel, és ezúttal tökéletes álcát választ: történelemtanárként kezd dolgozni egy londoni középiskolában, ahol úgy mesélhet a gyerekeknek a háborúkról és boszorkányüldözésekről, mintha nem is lenne ezekről személyes tapasztalata. Megpróbálhatja megszelídíteni a múltat, de az bármelyik pillanatban utolérheti. Egyvalami pedig tilos számára: nem eshet szerelembe.

A könyvet a Gabo Kiadó kínálatában kedvezményesen vásárolhatod meg. Kattints ide a részletekért.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr1814269069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása