Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Beszélgessünk róla: szegénység, menekültek, rasszizmus, globális konfliktusok

Beszélgessünk róla: szegénység, menekültek, rasszizmus, globális konfliktusok

2018. december 04. - Darqo

beszeljunk.png

Sokszor és sokféleképpen találkozhattatok már a blogon azzal a gondolattal, hogy fontos érzékennyé tenni a gyerekeket a világ sokszínűsége és a benne történő változások iránt. A legtöbbet a szülő tehet azért, hogy a gyerek a lehető legnyitottabban, legérdeklődőbben legempatikusabban és legbefogadóbban álljon hozzá saját magához, szűkebb és tágabb környezetéhez, a világban zajló folyamatokhoz.

Persze az más kérdés, hogy a gyerekeket nevelő felnőttek (gyakran felnőtt gyerekek) milyen nevelést kaptak, mert ezt örökítik át, de bízom abban és hiszek benne, hogy bár nem ezt mutatják a globális folyamatok, egyéni szinten azért a csendes többség elfogadás és szeretet alapú mikro-és makrokörnyezet megteremtésére törekszik.

Nagyon szeretem az olyan filmeket, sorozatokat és könyveket, amelyek érzékenyítenek, és azt gondolom, hogy a gyerekeknek is kapcsolatba kell kerülniük ezekkel, persze úgy, hogy a szülő ott van és minden kérdésre a leginkább nyitott, objektív és tényszerű válaszokat adja. Ehhez persze nagyon sokszor szükséges az is, hogy a szülő is folyamatosan és érdeklődve képezze magát, hogy aztán minél egészségesebb és boldogabb lelkülettel felvértezett felnőttet neveljen a csemetéjéből.

Legújabb kedvencem, ami szülőknek és gyerekeknek egyaránt sokat segíthet, a HVG Könyvkiadó gondozásában megjelent "Beszéljünk róla!" sorozat, melynek szerzői, Louise Spilsbury, Hanane Kai és Ceri Roberts olyan kérdéseket feszegetnek, amik a leginkább foglalkoztatják a társadalmat, a legtöbb félreértést és a legnagyobb indulatokat váltják ki. Fontos tudniuk a gyerekeknek is róluk, hiszen bármennyire is azt gondoljunk, hogy meg tudjuk védeni őket tőlük, rajtunk, érzelmeinken, indulatainkon, keresztül tudattalanul is átadjuk nekik az információ java részét, amit úgy isznak magukba, mint a szivacs.

Eddig négy kiadvány jelent meg, éhezés és szegénység, rasszizmus és intolerancia, menekültek és migránsok, globális konfliktusok témákban. A rajtuk keresztül felmerülő összes kérdésre megpróbálnak egyszerűen, érthetően, objektíven és nyitottan válaszolni a szerzők ezekben a gazdagon illusztrált mesekönyvekben, amelyeknek szerintem minden gyerek könyvespolcán ott lenne a helye, de nyilván csak abban az esetben, ha boldogabb jövőt szeretnénk a Föld lakói számára.

 

beszeljunk_rola01_ehzes.jpg

Beszélgessünk róla! - Éhezés és szegénység

Miért van éhezés és szegénység? Hogyan segíthetsz? Hogyan válik valaki hajléktalanná? A gyerekeknek nehéz értelmezniük világunk negatív eseményeit, a szomorú, néha félelmetes híreket, és azok hatását saját életükre. A körülöttünk lévő világ és a benne zajló történések megismerése alapvető emberi igény. Fontos, hogy a jó dolgok mellett képesek legyünk észrevenni a társadalom problémáit is, nyitottak és segítőkészek maradjunk rászoruló embertársainkkal szemben. A témák körüljárásával tágítható a gyerekek látóköre, ami hosszú távon egy nyitottabb, elfogadóbb és toleránsabb társadalom kialakulásához vezet. Bár összetett és csöppet sem vidám témákat vet fel, tárgyilagos hangneme és világos gondolatmenete megnyugtatóan hat, és lehetőséget teremt a továbbgondolásra családon belül vagy iskolai közegben.

A könyvet a HVG Könyvkiadó kínálatában kedvezményesen vásárolhatod meg. Részletekért kattint ide.

 

beszeljunk_rola01_rasszizmus.jpg

Beszélgessünk róla! - Rasszizmus és intolerancia

Hogyan születnek az előítéletek? Mi az intolerancia? Tudod, hogy minden gyereknek vannak alapvető emberi jogai? A gyerekeknek nehéz értelmezniük világunk negatív eseményeit, a szomorú, néha félelmetes híreket, és azok hatását saját életükre. A körülöttünk lévő világ és a benne zajló történések megismerése alapvető emberi igény. Fontos, hogy a jó dolgok mellett képesek legyünk észrevenni a társadalom problémáit is, nyitottak és segítőkészek maradjunk rászoruló embertársainkkal szemben. A témák körüljárásával tágítható a gyerekek látóköre, ami hosszú távon egy nyitottabb, elfogadóbb és toleránsabb társadalom kialakulásához vezet. Bár összetett és csöppet sem vidám témákat vet fel, tárgyilagos hangneme és világos gondolatmenete megnyugtatóan hat, és lehetőséget teremt a továbbgondolásra családon belül vagy iskolai közegben.

A könyvet a HVG Könyvkiadó kínálatában kedvezményesen vásárolhatod meg. Részletekért kattint ide.

 

beszeljunk_rola01_menekultek.jpg

Beszélgessünk róla! - Menekültek és migránsok

Miért hagyják el sokan az otthonukat? Ki a menekült, és ki a migráns? Honnan jönnek, és hová tartanak? Mit tesznek a segélyszervezetek? A gyerekeknek nehéz értelmezniük világunk negatív eseményeit, a szomorú, néha félelmetes híreket, és azok hatását saját életükre. A körülöttünk lévő világ és a benne zajló történések megismerése alapvető emberi igény. Fontos, hogy a jó dolgok mellett képesek legyünk észrevenni a társadalom problémáit is, nyitottak és segítőkészek maradjunk rászoruló embertársainkkal szemben. A témák körüljárásával tágítható a gyerekek látóköre, ami hosszú távon egy nyitottabb, elfogadóbb és toleránsabb társadalom kialakulásához vezet. Bár összetett és csöppet sem vidám témákat vet fel, tárgyilagos hangneme és világos gondolatmenete megnyugtatóan hat, és lehetőséget teremt a továbbgondolásra családon belül vagy iskolai közegben.

A könyvet a HVG Könyvkiadó kínálatában kedvezményesen vásárolhatod meg. Részletekért kattint ide.

 

beszeljunk_rola01_konfliktusok.jpg

Beszélgessünk róla! - Globális konfliktusok

Miért vannak háborúk? Mi a terrorizmus, és kik vannak veszélyben? Hogyan szűnhetnek meg a konfliktusok? A gyerekeknek nehéz értelmezniük világunk negatív eseményeit, a szomorú, néha félelmetes híreket, és azok hatását saját életükre. A körülöttünk lévő világ és a benne zajló történések megismerése alapvető emberi igény. Fontos, hogy a jó dolgok mellett képesek legyünk észrevenni a társadalom problémáit is, nyitottak és segítőkészek maradjunk rászoruló embertársainkkal szemben. A témák körüljárásával tágítható a gyerekek látóköre, ami hosszú távon egy nyitottabb, elfogadóbb és toleránsabb társadalom kialakulásához vezet. Bár összetett és csöppet sem vidám témákat vet fel, tárgyilagos hangneme és világos gondolatmenete megnyugtatóan hat, és lehetőséget teremt a továbbgondolásra családon belül vagy iskolai közegben.

A könyvet a HVG Könyvkiadó kínálatában kedvezményesen vásárolhatod meg. Részletekért kattint ide.

A recenziós példányokat a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr3514269087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása