Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

A történelem legmélyebb bugyraiban

A történelem legmélyebb bugyraiban

2018. november 20. - Darqo

tortenelem.jpg

Az elmúlt években egyre frusztrálóbbá vált számomra, hogy hiába ismerem a történelmi eseményeket és a kiváltó okaikat, mégsem értem teljesen az összefüggéseket. Mindig hiányzott egy láncszem, amely összeköti az egyes darabkákat. Aztán szembe jöttek velem olyan ismeretterjesztő műsorok, filmek és könyvek, amelyek a néplélekkel foglalkoznak. Azzal a láthatatlan, mások által manipulált embermasszával, amely lényegében jóváhagyja a vezetők által kijelölt irányt.

A néplélek elemzése és boncolgatása a lehető legérdekesebb foglalatosság a témában, mert rajta keresztül megértjük a különböző történelmi események apró, mégis világokat megváltoztató fogaskerekeire. Sok nagyon különleges könyvvel lepték meg a téma iránt érdeklődőket a kiadók mostanában, amelyek tűpontos leírást adnak ezekről a fogaskerekekről, a hétköznapi emberek lelki világának és motivációinak bemutatásával.

Nagyon nem egyszerű ilyen könyveket olvasni, mert gyakran bekezdésenként osztogatják a pofonokat az olvasónak, de annyira besimultunk már a kényelmes fotelbe, hogy muszáj valakinek erőnek erejével kijózanítani és cselekvésre, változtatásra ösztönözni minket.

A legdöbbenetesebb számomra, hogy bár azt tanítják nekünk, hogy tanuljunk a történelemből, ez valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag nem történik meg. A világban egyre inkább eluralkodó trendek azt mutatják, hogy hiába vannak olyan emberek, akik ezt a tanácsot megfogadják, mégis az elégedetlen és hangos, és sajnos a legtöbb esetben tudatlan emberek azok, aki újra és újra magukkal cibálják a többieket a sárba.

A megoldás is felsejlik ezekből a könyvekből. Mindig akkor indul el a pozitív változás, ha a rettegő emberek félelmeire nem csak a manipulatív emberek próbálnak meg látszatmegoldásokat adni, hanem a teljes közösség együtt, összefogva próbálja megoldani a problémákat. Ehhez empátia kell, amely minden emberben ott rejtőzik, és elő kell csalogatni, akármilyen mélyre is van elrejtve.

 

tortenelem_trianon-arcai.jpg

A mai posztban ajánlott könyvek közül a legtöbb egészen megrázó, hiszen segítségükkel gyakran úgy és olyan formában láthatunk rá életekre, lelkekre és az ezt felépítő darabkákra, ahogy máshol és máshogyan még sosem. Ilyen felkavaró közelségben élhetjük végig Trianont is Kunt Gergely, L. Balogh Béni, Schmidt Anikó szerkesztők munkájának segítségével, akik naplók, visszaemlékezések és levelek segítségével elevenítik fel a történelmet alkotó hétköznapi valóságot. Különböző státuszú, korú és nemű emberek megrendítő emlékei jelennek meg előttünk, amelynek hatására biztosan nem fogunk tudni ugyanúgy tekinteni erre a történésre és időszakra.

Trianon arcai – Naplók, visszaemlékezések, levelek

Trianon – második Mohács. Így látta a korabeli magyar közvélemény az 1920. június 4-én aláírt magyar békeszerződést. E kötet korabeli naplókon, visszaemlékezéseken és más személyes jellegű, többségükben eddig kiadatlan történelmi forrásokon keresztül mutatja be az első világháború befejezését követő impériumváltások hatásait. A történelmi Magyarország legkülönbözőbb pontjairól arisztokraták és kisemberek, nők és férfiak, felnőttek és gyermekek, magyarok és más nemzetiségűek vallanak benyomásaikról, érzéseikről, valamint arról, hogy saját személyes sorsukban milyen változásokat hozott az 1918–1920 közötti időszak. Ugyanazt az eseménysort különböző szempontokból és eltérő élethelyzetekből szemlélve olvasóink előtt izgalmas kép rajzolódik ki a Monarchia felbomlását átélő társadalomról.

A könyvet a Jelenkor kiadó kínálatában kedvezményesen vásárolhatjátok meg. Részletekért kattintsatok ide.

 

tortenelem_nemetorszag.jpg

A múlt folyamatainak jelenbe mutató és jövőbe is elkalandozó megértését Bihari Péter a Németország és a németek című könyve próbálja meg segíteni, aki úgy beszél a választott témáról, ahogy ezelőtt idehaza senki. Rajta keresztül, könnyebben érthetővé válik az olvasó számára, hogy mitől ilyen kiszámíthatatlan és változatos ennek a népnek a sorsa és a világra gyakorolt hatása. A szerző olyan kérdésekre keresi és találja meg a választ ebben a témájához mérten vékonynak nevezhető könyvben, hogy mi Németország, kik a németek, és hogyan változott az elmúlt pár száz évben ezeknek a fogalmaknak a tartalma.

Bihari Péter - Németország és a németek

Németország Európa közepén van. Európa közepén Németország van (és volt) – minden értelemben. Vajon “a költők, zenészek és filozófusok hona”, vagy a peckes császároké és hadvezéreké? Minta-demokrácia, vagy minta-diktatúra? Van-e még ország Európában, amelynek a múltjában olyan kiszámíthatatlanul követik egymást a fényes és a sötét korszakok, mint Németországéban? Meg lehet mindezt érteni egyáltalán? Bihari Péter műve úgy vezet végig a németek történetén, hogy a politikai eseményeken túl a korszakos gazdasági, társadalmi és kulturális folyamatokat is bemutatja. Portrékat kapunk a főszereplőkről: Lutherről, Nagy Frigyesről, Bismarckról, II. Vilmosról, Hitlerről, Adenauerről, Brandról, Ulbrichtról, Schmidtről, Kohlról, s végül Merkelről. És egy nagy népről, amelyik kapott egy második esélyt a történelemtől, és élni is tudott vele.

A könyvet a Kalligram kiadó kínálatában kedvezményesen vásárolhatjátok meg. Részletekért kattintsatok ide.

 

tortenelem_egy-forint-krumplis-langos.jpg

Majtényi György Egy forint a krumplis lángos című könyve a Kádár János által vezetett évtizedeket veszi górcső alá és elemzi. A hétköznapi emberekről, az ő cselekedeteikről és ezek mozgatórugóiról, érzelmekről, vágyakról és törekvésekről szól, amelyek életben tartották, alakították, majd megszüntették a diktatúra sokak által szeretett, sokak által gyűlölt időszakát. Az olvasottakból kiindulva végül a jelennel kapcsolatban is könnyebb lesz a megértés.

Majtényi György - Egy forint a krumplis lángos – A Kádár-kor társadalma

Közelmúltunk történelmét, sőt a jelenünket sem lehet megérteni, ha nem ismerjük a Kádár nevével fémjelzett évtizedeket. Kádár János harminckét éven át állt az ország élén. Ilyen hosszú ideig csak kevés történelmi személyiség határozhatta meg Magyarország sorsát a modern korban. Kádár alakja talán ezért is foglalkoztatja mind a mai napig a közvéleményt, és ezért tartozhat a legnépszerűbb múlt századi magyar politikusok közé. Vannak, akik rajongtak érte, ám legalább ekkora azok tábora, akik véreskezű diktátornak, hazaárulónak tartják.

A könyvet a Libri kiadó kínálatában kedvezményesen vásárolhatjátok meg. Részletekért kattintsatok ide.

 

tortenelem_elohivas.jpg

Az összes most bemutatásra kerülő könyv körül a legintimebb és legmegrendítőbb számomra Susan Faludi Előhívás című könyve, amely édesapja változatos és felkavaró, rengeteg ellentmondással teli, de megkérdőjelezhetetlen bátorságot tükröző önfelvállalással kapcsolatos története. Egy igaz élet krónikája, amelyből kiderül, hogyan lett Istvánból Stefánie. Igen, jól olvastad! Csak annyit mondhatok, a szerző nem véletlenül kapta meg korábban a Pulitzer-díjat, és ezt a könyvet 2016-ban nem véletlenül helyezte az The New York Times az év 10 legjobb könyve közé. Ott a helye, mint ahogy az elménkben és a könyvespolcunkon is.

Susan Faludi - Előhívás – Mindent apámról

Az egyik legismertebb feminista újságíró, a New Yorkban élő, magyar származású Susan Faludi 2004-ben emailt kapott hetvenhat éves apjától, akivel addigra már elhidegültek egymástól és alig érintkeztek. Az apa a levél szerint nemrég tért vissza Thaiföldről, ahol férfiból nővé operálták, és ahol Istvánról Stefánie-ra változtatta a nevét. Mint írta, elege lett abból az agresszív macsóból, akinek ismerték, s levelében arra kérte lányát, írja meg nem mindennapi életének történetét. Susan Budapestre utazott, ahová a kiváló fotós-retusőr apa a rendszerváltás idején, 1990-ben költözött vissza. Beszélgetéseik során egymásnak látszólag teljesen ellentmondó elemekből álló, elképesztő élettörténet rajzolódott ki. Susan a múlt emlékeinek felkutatásával, a magyar zsidóság történetének és Magyarország legújabbkori történelmének tanulmányozásával, illetve régi és új benyomásai alapján próbálta megérteni az embert, akit az apjának ismert.

A könyvet a Libri kiadó kínálatában kedvezményesen vásárolhatjátok meg. Részletekért kattintsatok ide.

 

tortenelem_a-foldrajz-foglyai.jpg

Tim Marshall A földrajz fogságában című könyve arra tesz kísérletet, hogy elmagyarázzon minden fontos tudnivalót a globális politikai folyamatokról, ami a jelenünket és a jövőnket befolyásolja. Informatív, térképekkel alátámasztott fejezetekben láthatunk rá olyan tényekre, amelyeket nap mint nap hallunk a tévében, rádióban, interneten, de gyakran fogalmunk sincsen arról, hogy mikről is van szó valójában vagy mélységeiben. Tudjuk, hogy az Iszlám Állam tombol, félünk is tőle, látjuk a koreai válságot vagy éppen azt, hogy különböző vezetők mit művelnek, van fogalmunk az ukrajnai háborúról, de ha egy közvéleménykutatás közben rákérdeznének ezek mozgatórugóira, összetevőire, az intelligensebb ember mélyen hallgatna a többiek pedig hülyeségeket makognának.

Tim Marshall - A földrajz fogságában

Koreai válság, Iszlám Állam, Durand-vonal, stratégiai mélység, Kuril-szigetek, Panama-csatorna, ukrajnai háború – fogalmak és kifejezések, melyekkel gyakran találkozhatunk a hírekben, tudósításokban. De vajon tudjuk-e, értjük-e jelentésüket és mélyebb összefüggéseiket? Tim Marshall brit újságíró könyve segít eligazodni a nap mint nap ránk zúduló információtengerben, s közben ráirányítja a figyelmet a földrajz, a földrajzi fekvés fontosságára. A világ politikusainak mozgásterét mindig is korlátozták országuk, birodalmuk földrajzi viszonyai: a hegyek, a folyók, az éghajlat, a tengerek és a sivatagok. A szerző tíz fejezetben (Oroszország, Kína, Egyesült Államok, Latin-Amerika, Közel-Kelet, Afrika, India és Pakisztán, Európa, Japán és Korea, a sarkvidékek) térképek segítségével, helyenként személyes tapasztalataira támaszkodva vázolja fel világunk főbb régióinak múltbeli és jelenbeli eseményeit, s közben rámutat a legfontosabb tényezőkre, melyek e régiók történelmét befolyásolták.

A könyvet a Park kiadó kínálatában kedvezményesen vásárolhatjátok meg. Részletekért kattintsatok ide.

 

tortenelem_puszild-meg.jpg

A jelenünk egyik aprónak hitt, de sajnos történelmünkön átívelő, nagyon is óriási, ám az elmúlt időszakig tabuként kezelt része a szexuális zaklatás, amelyről a közvélemény a közelmúltban hallhatott nagyon sokat. Mindenkinek megvan a véleménye a témáról és a kibontakozó #metoo mozgalomról, de nagyon kevesen tudják igazán, hogy mi ez, mi minősül és mi nem szexuális zaklatásnak. Kovács Bálint Puszild meg című könyvében mindent megpróbál elmondani erről a felkavaró dologról, hogy minél tisztábban láthassunk.

Kovács Bálint - Puszild meg – Szexuális zaklatás, a #metoo jelenség és ami mögötte van

Az évtizedek óta eltitkolt zaklatási ügyek napfényre kerülése nem csupán felkavarta, de el is gondolkodtatta a közvéleményt. Az eddig néma áldozatok szerte a világon, így Magyarországon is a nyilvánosság elé álltak személyes történetükkel, és megszólalásra kényszerítették az elkövetőket és a cinkosokat is. A szexuális abúzus mindennapos beszédtémává vált. Nehéz feldolgozni és megérteni a szexuális visszaélés és erőszak működésmódját. Mit jelent egyáltalán a szexuális zaklatás, miért robbant ki épp most ennyi botrány, és miért nem álltak elő eddig az áldozatok? Mi a különbség egy ízléstelen bók és a szexuális zaklatás között, és a történtek után ki lehet-e még egyáltalán fejezni, ha a másik tetszik nekünk? Kovács Bálint, az Index újságírója áldozattal, elkövetővel, terapeutával, bíróval és jogvédővel egyaránt beszélt, hogy megírhassa a zaklatás természetrajzát. Könyve számtalan szempontot megvilágít, provokatív és elgondolkodtató.

A könyvet a Bookline kiadó kínálatában kedvezményesen vásárolhatjátok meg. Részletekért kattintsatok ide.

 

tortenelem_leonardo-da-vinci.jpg

A végére pedig egy különleges kakukktojást tartogattam. Walter Isaacson Leonardo da Vinci – A zseni közelről című könyve egyelőre még nem jelent meg, majd előreláthatólag csak november végén, de máris felkeltette a figyelmemet, ugyanis a szerző állítólag megírta azt a könyvet, amely nemcsak összefoglalja meglévő ismereteinket minden idők legsokoldalúbb zsenijéről, hanem igyekszik a titkot is megfejteni: miből fakad a kreativitása, amely előtt még most is tömegek borulnak térdre? Nem csak erre, hanem sok más érdekes tényre is rávilágít a szerző.

Walter Isaacson Leonardo da Vinci – A zseni közelről

Leonardo bámulatos jegyzetfüzeteinek több ezer oldalát, s szintúgy az életét és munkásságát érintő legújabb felfedezéseket feldolgozva Walter Isaacson megírta azt a könyvet, amely nemcsak összefoglalja meglévő ismereteinket minden idők legsokoldalúbb zsenijéről, hanem igyekszik a titkot is megfejteni: miből fakad ez a szárnyaló kreativitás? Leonardo tudományos munkássága, ahogy azt a szerző számtalan példán át meggyőzően bemutatja, elválaszthatatlan művészi zsenijétől; s mindkettőt olyan tulajdonságok táplálták, melyeket mindannyian fejleszthetünk magunkban: mint a szenvedélyes kíváncsiság, a gondos megfigyelés és a féktelen, játékos fantázia. Leonardo alkotta minden idők két leghíresebb festményét, az Utolsó vacsorát és a Mona Lisát; ám ő önmagát legalább annyira tekintette tudósnak és mérnöknek. Néha már rögeszméssé váló szenvedéllyel kutatta az emberi anatómiát, a szív működését, botanikai, geológiai, optikai és ezerféle egyéb tanulmányokat folytatott, új fegyvereket tervezett… és repülni vágyott ember alkotta szerkezettel. Matematikailag vizsgálta az optikát, tanulmányozta a fény útját a szaruhártyán át, majd a változó perspektívák illúzióját alkotta meg az Utolsó vacsorán, amely ugyanakkor bámulatosan gazdag festmény-elbeszélés a bibliai történetről, és felülmúlhatatlanul mély Jézus-ábrázolás. Isaacson Leonardo minden nagy művét elemzi ebből a nézőpontból: ahogy a tudományos elme és az érző lélek együtt hozta létre az alkotás csodáját. Részben ez volt a leonardói zsenialitás receptje; részben pedig a különcsége – rengeteg dologban volt ő más, mint az emberek többsége: fattyú volt, vegetáriánus, homoszexuális, balkezes, gyakran támadtak eretnek gondolatai, és – az ő korában még egészen rendkívüli módon – nem tisztelt semmilyen tekintélyt: mindenről a saját szemével, a saját eszével, gyakran leleményes kísérletek révén akart meggyőződni.

A könyvet a Helikon kiadó kínálatában kedvezményesen jegyezhetitek elő. Részletekért kattintsatok ide.

A recenziós példányokat a kiadók bocsátották a rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr5014269569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása