Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Valós és valótlan

Valós és valótlan

2018. november 16. - Darqo

ursula_le_guin01_valos_es_valotlan0.jpg

Biztos sok rajongó felhorkan azon a kijelentésen, hogy leéltem majdnem 39 évet úgy, hogy nem hallottam Ursula K. Le Guin munkásságáról, pedig legendának számít, a science fiction nagymesterének és a legjobb kortárs novellisták egyikének tartják. Nincs jobb mentségem annál, hogy jobb később, mint soha, illetve meg kellett érnem arra, hogy teljes nyitottsággal, érdeklődéssel és újra felfedezett gyermeki kíváncsisággal veszhessek el a szerző egészen elképesztő fantáziavilágában.

A többszörös díjnyertes szerző úgy emel föl és úgy dob a földre, ébreszt haragot vagy boldogságot, beszél fontos kérdésekről az élettel, világgal, világegyetemmel kapcsolatban, gyávaságról és hősiességről, vadságról és kifinomultságról, időről és időtlenségről, életről és halálról, ahogy idáig senki más nem tette. A Gabo Kiadó gondozásában megjelent Valós és valótlan 1-2., valamint Megtalált és elveszett 1-2. című kötetekben olvasható novellák mindegyike nagyon erős, egyszerre felkavaró és megnyugtató, de minden esetben végtelenül inspiráló olvasmány, amit kár lenne kihagynotok.

Rövid történetekről van szó, de nagyjából mindegyik olyan hatással volt rám, ahogyan csak a legjobbak tudnak, napokig az adott téma bűvkörében éltem. Újra és újra eszembe jutottak dialógusok, karakterek, karakterábrázolások, vagy az atmoszféra. Azon gondolkodtam, hogy én hogyan cselekedtem volna, mit mondtam volna, hogyan oldottam volna fel az adott konfliktust, sőt, hogy hogyan tudnám átültetni a saját életembe a bennük található bölcsességeket.

A legjobb a történeteiben, hogy bár néha más, fantasztikus világokban járunk, mégis mindig minden történet nagyon emberi, pontosabban emberközeli. Ami gyakran fárasztani szokott manapság, hogy a mások által írt történetek állandóan pörögnek, soha nincs megállás vagy üresjárat, néha értékelhető gondolatok sem, hanem helyettük mindig van valami akció, trauma, arcul csapó fordulatok, de Le Guin-nél jut idő rácsodálkozni az apró rezdülésekre, vagy éppen elmerülni a végtelenül intelligens, világmegváltó filozofálgatásokban és a tiszta misztikumban. Ursula K. Le Guin végérvényesen beírta magát a kedvenc szerzőim közé!

Egy szó mint száz, kihagyhatatlan könyvekről van szó, amely olyan érzelmekkel és tudással vértez fel, amire nem is számítanál.

 

ursula_le_guin01_valos_es_valotlan1.jpg

Valós és valótlan I. – Valahol a Földön

Ursula K. Le Guin Valós és valótlan című, kétkötetes novellagyűjteménye kihagyhatatlan. Az élő legendának számító és science fiction nagymesternek kinevezett Le Guin 1960 óta meghatározó alakja az amerikai irodalomnak. Változatos témái politikai, ökológiai, filozófiai kérdéseket járnak körbe, szociológiai és pszichológiai érdeklődése olyan elképzelt társadalmak leképezésében nyilvánult meg, amelyek tükröt mutattak saját civilizációnknak. A legjobb kortárs novellisták egyikének tartott szerző szatirikus, éles hangú írásai gyönyörködtetnek, provokálnak, elgondolkodtatnak. A Valahol a Földön Le Guin evilági novellái közül válogat oregoni kisvárosoktól kezdve Európa szívéig. A könyvet az alábbi elérhetőségeken szerezheted be kedvezményesen:

Gabo Kiadó

Libri

Bookline

Líra

 

ursula_le_guin02_valos_es_valotlan2.jpg

Valós és valótlan II. – Az űr odakint, a világ idebent

Az űr odakint, a világ idebent Le Guin leghíresebb fantasztikus novelláit tartalmazza, amelyek számos olvasó és szerző világképére hatottak. Le Guin hangot ad a némáknak, reményt a kívülállóknak, és mindenekfelett az igazságról ír, miközben mindvégig megőrzi függetlenségét és humorérzékét. A könyvet az alábbi elérhetőségeken szerezheted be kedvezményesen:

Gabo Kiadó

Libri

Bookline

Líra

 

ursula-k-le-guin-a-megtalalt-es-az-elveszett.png

A megtalált és az elveszett 1-2.

Ursula K. Le Guin meghatározó alakja az amerikai irodalomnak. Képzeletét, párját ritkító stílusérzékét, emberi érzékenységét, határozottságát, humorát és keménységét arra használta, hogy teljesen új társadalmakat, emberi viszonyulásokat vizsgáljon meg, és ezeken keresztül kutassa az örök emberit – mindazt, amiért az emberekre föl lehet nézni és mindazt, amit egy felvilágosult társadalomnak el kell vetnie. Hitvallása volt, hogy hangot adjon az elnyomottaknak, a némáknak, az irodalom tükrén keresztül fényre hozza a legintimebb és legfájdalmasabb tapasztalásokat. A Valós és valótlan című novellagyűjtemény után a nemrég elhunyt szerző hosszabb elbeszéléseiből és kisregényeiből válogat A megtalált és az elveszett két kötete.

A két kötetet ide és ide kattintva 30%-os kedvezménnyel előrendelhetitek.

A recenziós példányokat a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr5914269205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása