Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Az első ember - Neil Armstrong élete

Az első ember - Neil Armstrong élete

2018. október 30. - Darqo

james-r-hansen.jpg

Damian Chazelle Az első ember című profin összerakott filmjével kapcsolatban különösen erősen érzem, hogy az alapul szolgáló könyv nélkül súlytalan marad, mert hiába Neil Armstrong zárkózottságának maximális érzékeltetése, hiába nem láthattuk még soha ennyire őszintén és naturálisan, hogy mit élnek át az asztronauták a kilövés után a légkör elhagyásáig, egyáltalán nem kerülünk közel a szereplőkhöz.

Introvertált emberként tudom, hogy a visszahúzódás és a zárkózottság mögött milyen lélek lakozik, mekkora belső küzdelem, micsoda mélységek és magasságok vannak, a film rendezője és Ryan Gosling, aki immár sokadik alkalommal próbálja csúcsra járati a szomorú nézést, nem tudja megmutatni, hogy mi van a felszín alatt, nem tudja közel hozni Neil Armstrong lelkivilágát a nézőhöz, sőt, sajnos az összes szereplő távol marad tőlünk. Hidegek, mint az űr.

Biztos vagyok abban, hogy ha a lélek boncolgatásába is annyi energiát fektettek volna, mint amit a profin felépített akciójelenetekbe és a dokumentarista stílusba, akkor egy olyan filmet kaphattunk volna amelyet ez az egyébként korábban érthetetlen módon még meg nem filmesített téma megérdemelt volna. Félreértés ne essék, nem rossz a film, sőt, de...akkor is ott van az a "de".

A megoldás ezúttal mindenképpen az, hogy el kell olvasni James R. Hansen film alapjául szolgáló, Az első ember című könyvét, mert ennek segítségével olyan tartalmat kapunk Neil Armstronggal és környezetével, valamint a Holdra szállás lehetőségének megteremtésével és kivitelezésével kapcsolatban, amire a film nem képes.

A film elkészítésében is résztvevő író könyve tényleges kísérletet tesz arra, hogy megértsük ezt a végtelenül csendes és visszafogott embert, a környezetét, és azt az elképesztő mennyiségű és minőségű munkát és energiát, amely lehetővé tette, hogy eljusson az ember a Holdra.

Neil Armstrong 45 órán keresztül adott interjút a szerzőnek, hogy hiteles képet közölhessen róla a könyvben, és ez a közös munka abszolút érezteti a hatását. Lenyűgöző, és rengeteg apró árnyalatot bemutató írás született, amely minden visszafogottsága ellenére is olyan közel hozza a főszereplőt, amennyire csak lehet.

Érzékletesen és olvasmányosan idézi fel Neil Armstrong életét, pilótakarrierjétől kezdve a korszellemen át a holdra szálláson keresztül napjainkig, mindezt úgy, hogy egy pillanatra sem válik unalmassá, és gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra azt vesszük észre, hogy a könyv végére érkeztünk, amely megad mindent a témával kapcsolatban, amit a filmen nem sikerül. A kettő együtt pedig maradandó élményt fog nyújtani, úgyhogy jó szívvel ajánlom, irány a mozi, aztán irány a könyvesbolt!

james-r-hansen-az-elso-ember-neil-armstrong-elete.jpg

James R. Hansen: Az első ember - Neil Armstrong élete

1969. július 21-én az egész világ lélegzetvisszafojtva figyelte, amint egy 38 éves amerikai űrhajós, Neil A. Armstrong első emberként a Holdra lép. Talán nincsenek az emberi történelemben ismertebb szavak azoknál, amelyeket abban a történelmi pillanatban kimondott. Az első ember egyaránt bemutatja Armstrongot, mint kiváló űrhajóst és mint egyedülálló egyéniséget.

A könyvet a Gabo Kiadó kínálatában kedvezményesen vásárolhatod meg, kattints ide a részletekért.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr4514333939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása