Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Mit hoz a jövő?

Mit hoz a jövő?

2018. október 26. - Darqo

jovo.png

Sok okos embertől hallottam már, hogy a múltba révedni és a jövőt fürkészni teljesen felesleges, mert csak a jelen létezik. A múlt történései határozzák meg, hogyan gondolkodunk a jövőnkről, így elég nehéz függetleníteni magunkat ettől a két meghatározó építőelemtől. Jobb pillanatokban sikerül rácsodálkoznom, hogy milyen szépen esik az eső, mennyire imádom a könyvek illatát, de a folyamatosan elemző elmém ezen kívül állandóan a lehetséges alternatív jövőképeken mereng.

Nem csak az foglalkoztat ilyenkor, hogy én merre tartok az életemben, hanem az is, hogy milyen irányba halad a világ, a természet, az emberiség, a tudomány? Hogy milyen korábban tanult dolgok vesztik értelmüket, mit kell most tenni, hogyan kell felkészülni a várható változásokra? Megosztottság, szélsőségek felerősödése, háborúk, menekültek, klímaváltozás, mesterséges intelligencia mind-mind a jelenünk, és csak azon múlik a folytatás, hogy mennyire tudunk észnél lenni. Elég egyetlen rossz döntés bármelyik témában, és végleg kiirthatjuk magunkat és az életet a Föld színéről. Ez nem túl optimista verziója a lehetséges jövőnek, de arra pont jó, hogy átgondoljunk és pontosan megfogalmazzuk a vágyott változatot.

Rengeteg könyv foglalkozik a jövő kutatásával különböző szempontok figyelembevételével, a mai posztban pedig három olyan kiadványt ajánlok a figyelmetekbe, amely a közelmúltban nemcsak érdekes ismeretekkel gazdagította a tudásomat a szerteágazó és nagyon összetett témában, hanem szórakoztatott is. Három szerző, Martin Ford, Charles Handy és Max Tegmark a saját szemszögéből, de a fentebb felvázolt kérdésekre (is) keresi a válaszokat. A elkövetkezendő éveket, évtizedeket elemzik a múlt és a jelen tényeit maximálisan figyelembe véve, néha talán túlságosan is mélyen kitárgyalva. De minden apró építőelem szükséges ahhoz, hogy végül megértsük a konklúziókat.

Milyen lesz az élet, amikor a különböző munkákat emberek helyett robotok végzik majd? Fontos értenünk a fejlődés építőköveit, a miérteket, és mire kiolvassuk Martin Ford Robotok kora című könyvét megértjük, hogy mely szakmák vannak "veszélyben", már ami az emberi munkaerőt illeti, és miért éppen ezek. A három közül ez a leginkább "száraz" könyv, de mindenképpen érdemes elolvasni, mert hozzásegít a megértéshez, és az önfejlesztés szempontjából fontos döntések meghozatalához.

Charles Handy A második görbe című filozofikus hangulatú könyvében arra vállalkozik, hogy a múlt és a jelent megfigyelve megjósolja, milyen lehetséges jövő várhat ránk, és milyen döntéseket kellene meghoznunk most, hogy minél zökkenőmentesebben éljük meg a ránk váró, elkerülhetetlen változásokat. Rálátunk, hogy a jelen társadalmának hibáira és jövőt érintő, mindenkiben felmerülő kérdéseire, nehézségeire, és hogy milyen hatással lesznek a döntéseink a közvetlen környezetünkben és a világban egyaránt.

Mi a mesterséges intelligencia, milyen képességei lehetnek és ezeket mennyire sikerülhet kordában tartanunk? Számomra ez a legérdekesebb témaverzió, és Max Tegmark Élet 3.0 című könyve ezt a kérdéskört elemzi nagyon élvezetes stílusban. Gyakorlatilag az első oldaltól kezdve magába szippantott, és úgy töltötte meg a tudásra éhező elmémet információval, hogy nem kellett különösebben erőlködnie. Egyetlen percre sem vesztett el, de lehet, hogy én vagyok olyan típus, akit végtelenül izgat, hogy milyen lehet az Istenhez hasonlatos tökéletes mesterséges intelligencia, és van-e okunk félni tőle saját butaságunk miatt, és hogy hogyan változtathatja meg az életünket?

Mindhárom könyvet erősen ajánlom azok figyelmébe, akik hozzám hasonlóan érdeklődve figyelik a jelen változásait és élénk kíváncsiság él bennük a jövőt illetően!

 

jovo01_robotok-kora.jpg

Martin Ford - Robotok kora

Mihez kezdünk, ha az algoritmusok képesek lesznek elvégezni a munkánkat? Miért egyre megfizethetetlenebb a jó egészségügyi ellátás és oktatás? Miért kellene minden országban bevezetni a garantált alapjövedelmet? A negyedik ipari forradalom gyökeres átalakulást hoz a munkaerőpiacon is. Az okosrobotok, a tanuló algoritmusok és a mesterséges intelligencia általános terjedése nemcsak a gyártósor mellett állók, de az egyetemi végzettségűek állásait is fenyegeti. Ha nem készülünk fel minderre, a középosztály fokozatosan eltűnik, a jövedelemegyenlőtlenség pedig drasztikus méreteket ölt. Mivel a munkavállalók egyben fogyasztók is, a piacgazdaság a ma ismert formájában hamarosan fenntarthatatlan lesz. A Robotok korából képet kapunk arról, hogy mire számíthatunk a mesterséges intelligencia , a robotika, a és az infokommunikációs technológiák, a 3D-nyomtatás vagy az önvezető járművek rohamos fejlődését követően. Megtudjuk, miért nem működnek a gépek térhódítására adott hagyományos megoldások – mint például az újabb képzettségek és tudás megszerzése. Martin Ford jövőkutató célja nemcsak az, hogy felnyissa a politikai döntéshozók, a tudósok, a munkáltatók és a hétköznapi emberek szemét, de megoldási stratégiák alkalmazását is sürgeti.

A könyvet a HVG Könyvkiadó kínálatában kedvezményesen vásárolhatod meg, kattints ide a részletekért.

 

jovo02_a-masodik-gorbe.jpg

Charley Handy - A második görbe

Charles Handy menedzsmentguru A második görbe című könyvében bepillantást enged a jövőbe. Bemutatja, milyen kihívásokkal és lehetőségekkel szembesülünk majd az oktatás, a munka, a házasság, a családi élet, a demokrácia és a kormányzás területein. Megvizsgálja az aktuális trendek fenntarthatóságát, és felhívja a figyelmet a bizalomra épülő társadalom veszélyeire. A szerző szerint ideje újragondolni szerepeinket – diákként, szülőként, munkavállalóként vagy szavazóként –, mivel a jövő társadalmában az eddigiektől különböző célokat kell majd kitűznünk és megvalósítanunk. Provokatív, elgondolkodtató és inspiráló esszéiben nemcsak azokat a kérdéseket veti fel, amelyeket előbb-utóbb mindannyiunknak fel kell tennünk – de a lehetséges válaszokkal új irányokat is kijelöl.

A könyvet a HVG Könyvkiadó kínálatában kedvezményesen vásárolhatod meg, kattints ide a részletekért.

 

jovo03_elet3pont0.jpg

Max Tegmark - Élet 3.0

Vajon a jövő technológiája teljesebbé teszi az életünket? Képesek leszünk kordában tartani a mesterséges intelligenciának köszönhető hatalmat? A jövőben békésen élnek majd az emberek a robotokkal, kiborgokkal és hibridekkel? Uralma alá vonhatja-e a mesterséges intelligencia a kozmoszt? Csak idő kérdése az ember feletti általános mesterséges intelligencia megalkotása, ami a korábbi technológiáknál sokkal nagyobb mértékben fogja átalakítani az életünket. A közeljövőben gyökeresen megváltoznak mindennapjaink, akárcsak az egészségügy, az igazságszolgáltatás, a hadászat és jogrendszer, a magántulajdon és a munkahelyek megszűnésével pedig a gazdaságban ma érvényesülő elvek is értelmüket vesztik.

A könyvet a HVG Könyvkiadó kínálatában kedvezményesen vásárolhatod meg, kattints ide a részletekért.

A recenziós példányokat a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr4514268949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása