Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2018

Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2018

2018. október 19. - Darqo

az-ev-legjobb-science-fiction-es-fantasynovellai-2018_01.jpg

Immár harmadik alkalommal olvashatjuk idehaza a Jonathan Strahan ausztrál író szerkesztésében összeállított "Az év legjobb science fiction és fantasy novellái" című könyvsorozatának legújabb darabját. Minden évben várom a megjelenést, és élvezettel figyelem az írókra hatást gyakorló, adott időszakra jellemző témák váltakozását, az árnyalatok megjelenését. Mindig olyan élményben van részem a vaskos kiadványon keresztül, amit máshol nem kapok meg, a sorozat egyedi és egyedülálló a magyar könyvkínálatban.

Az idei könyvben helyet kapó novellákban az előzőekhez hasonlóan fontos szerep jut a környezetvédelemnek, a kisebbségek, elnyomott emberek, embercsoportok iránt tanúsított érzékenységnek, a mesterséges intelligenciának, mélyen elrejtett indulatoknak, erőszaknak, értelmetlen háborúknak, menekültválságnak, hitvitáknak, reménytelenségnek, torz kormányoknak, de ugyanakkor az ezek árnyékában megszülető szerelemnek, barátságnak, hősiességnek, önfeláldozásnak is.

Külön öröm számomra, hogy végre a nőknek is főszerep jut, az egyre színesebb és komplexebb témákat pedig olyan sokrétű felhozatalban tálalja a szerkesztő, hogy az ember csak kapkodja a fejét. Éppen ezért nem is lehet, de nem is érdemes egyszerre kiolvasni, inkább novelláról novellára haladva, időt hagyva a történetek között érdemes haladni, és így garantáltan az egyik legjobb könyves élmény lehet a téma iránt rajongók számára az idei gyűjtemény is.

Huszonkilenc különleges történeten keresztül kalandozhatunk a fantázia birodalmában, rálátunk a gyakran fenyegető alternatív valóságváltozatokra, a bennük megjelenő veszélyekre és a változtatással kapcsolatos lehetőségekre, így akár a jelenben, a mi dimenziónkban talán nagyobb kedvvel és akarattal kezdünk bele az elkerülhetetlen változtatásba, ha azt szeretnénk, hogy az emberiség sorsa utópisztikus és ne disztópikus legyen. Mi is hősök lehetünk ebben a világban, ha nem odázzuk el a változtatást!

Akik járatosak a science fiction és a fantasy birodalmában, nem biztos, hogy hozzám hasonlóan mindig el lesznek varázsolva egy-egy ifjú tehetség néha döcögős történetétől, de ezúttal is csak azt mondhatom, hogy mindenki más örömét fogja lelni minden egyes történetben. Én ebbe a kategóriába tartozom, egyszerű és talán túlságosan is kíváncsi, témakedvelő laikus vagyok, aki nagyon élvezi az inspiráló, elgondolkodtató, szomorú, humoros, néha talán túlságosan is harsány, olykor egyhangú és komor, de minden esetben végtelen képzelőerőről tanúbizonyságot tévő történeteket. (Külön öröm számomra, hogy a magyar science fiction és fantasy történeteket összegyűjtő novelláskötet is megjelent már, amelyet ide kattintva tudtok megvásárolni.)

 

az-ev-legjobb-science-fiction-es-fantasynovellai-2018.jpg

Jonathan Strahan (szerk.) / Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2018

Jonathan Strahan, a fantasztikus műfajok neves szakértőjének sorozata, amely tavalyelőtt mutatkozott be Magyarországon, még merészebb és elgondolkodtatóbb novellákkal folytatódik. Ebben a gazdag válogatást kínáló könyvben már befutott, hazánkban is ismert és pályájuk elején járó szerzők 2017-ben megjelent legjobb sci-fi és fantasy írásait olvashatjuk, amelyek egyszerre tanúskodnak lenyűgöző képzelőerőről és mély emberismeretről. Jonathan Strahan 1964-ben született Belfastban. Közel harminc éve dolgozik sci-fi és fantasy szerkesztőként, ez idő alatt tízszer is jelölték Hugo-díjra, 2010-ben pedig megkapta munkásságáért a World Fantasy-díjat. Szerkesztőként több tucat antológiát és szerzői novelláskötetet jegyez. Nyugat-Ausztráliában él feleségével és két lányával.

A könyvet a Gabo Kiadó kínálatában kedvezményesen vásárolhatjátok meg. Kattintsatok ide a részletekért! Ha pedig az előző részek is érdekelnek, ide kattintva vásárolhatod meg őket, szintén kedvezménnyel.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr9914269125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása