Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

9 könyv a testi és lelki egészségért

9 könyv a testi és lelki egészségért

2018. augusztus 24. - Darqo

smoothies-2253423_1920.jpg

Amikor változtatni kezdesz az életeden, még nem gondolsz arra, hogy a döntéseidnek sokkal nagyobb következményei lehetnek a vártnál. Amikor 4 és fél évvel ezelőtt úgy határoztam, hogy nem iszom több alkoholt, és amikor 3 évvel ezelőtt úgy döntöttem, hogy nem szívok több cigit, a káros szokásaimról való leszokás kínkeserves örömében azt vettem észre, hogy néhány "barátról" és "baráti" társaságról is le kell szoknom, mert "kivetnek magukból". Az emberek ugyanis nem tudnak mit kezdeni azzal, ha változtatsz az életeden és ezzel a saját meg nem tett lépéseikre emlékezteted őket.

Hiába mész ki egy darabig a dohányosokkal a megszokott hangulat fenntartása érdekében, azt bizonyítandó, hogy semmi nem változott azon kívül, hogy nem cigizel, már nem feléd fordulva sütik el a poénokat, hanem a bagózó társra nézve. Már nem vagy igazából az akol tagja, te csak a "lehet másképp' is csinálni" szimbólumaként vagy jelen. Tapasztalat.

cigarette-2456476_1920.jpg

Ha nem iszol alkoholt, nem értik meg az emberek. Azt hiszik, hogy valami furcsa, időszakos hóbortnak hódolsz, "száraz hónapot" tartasz, majd minden egyes buli alkalmával elszörnyülködve kérdezik, hogy "Mikor iszol már újra?"; vagy azzal próbálnak bátorítva lebeszélni a döntésedről, hogy "Egy kupica nem fog ártani!"; vagy úgy akarnak a lelkedre hatni, hogy érzelmileg befolyásolnak: "Ugyan, csak az esemény kedvéért koccintsál már egyet!". Aztán szépen, lassan azt veszed észre, hogy nem hívnak bedobni egy pofa sört, nem hívnak szórakozni az éjszakába, bár az alkoholon kívül van más folyadék is, sőt ugyanolyan jól is érzem magam, mert a "barátokkal lenni jó". De nem! Konkrétan elhangzott valaki szájából, hogy őt zavarja, hogy részegen látom.

black-white-3581502_1920.jpg

Ha még ráadásul rendszeresen meg is mozgatod a testedet valamilyen formában, a különböző apró-cseprő betegségre, náthára, szorongásra inkább gyógynövényekből készült teákat iszol, ahelyett, hogy pirulákat szednél, elkezdesz egészségesebben, tudatosabban, egyre több nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztva étkezni, nem csak azért, mert ez most trendi, vagy mert azt mondják, hogy az jó, hanem azért is, mert a szervezeted jelez, hogy jobban esik neki ez a fajta táplálkozás, akkor végképp az ufó kategóriájába kerülsz.

soup-2897649_1920.jpg

Én itt vagyok most, de azon dolgozom folyamatosan, hogy egyre kevésbé érdekeljen, mások mennyire tartanak bolondnak bármiért. Persze az elutasítást és a megkülönböztetést lelkileg nehéz feldolgozni, de az egészségemmel kapcsolatos döntések helyessége mindig megnyugtat, és nem utolsósorban az egészségesebb ételek fogyasztásának hatására kialakuló könnyedebb lét még plusz energiával is feltölt. Így kell tennem. Megyek ezen az úton tovább, mert érzem, hogy a szervezetemnek ez tesz jót.

paprika-3212148_1920.jpg

Számos olyan könyvvel kerültem kapcsolatba, ami támogat a helyes döntések meghozatalában a választott úton, és azt vettem észre, hogy egyre több olyan kiadvány kelti fel a figyelmemet az elmúlt időszakban, amelyek például a növények, zöldségek, gyümölcsök áldásos hatásaival, nevelésükkel vagy begyűjtésükkel, feldolgozásukkal kapcsolatos. Nem vagyok álszent, eszem húst, csak egyre inkább háttérbe szorul. A mai posztban olyan új kedvenceket mutatok meg nektek, amelyek a tudatos táplálkozásban, különböző ehető vadnövények felismerésében és beszerzésében, csíráztatásban, a nyers zöldségek és gyümölcsök pozitív hatásainak bemutatásában, az úgynevezett "békés", vagyis hús és tejtermékmentes táplálkozásban segítenek.

fruit-3436848_1920.jpg

Ezek a könyvek nem kényszerítenek semmire, csak felvázolnak egy alternatív lehetőséget arra vonatkozóan, hogy olyan étkezési szokásokat alakíthassunk ki magunk számára, amely természetesebb, mint a műanyag, instant, módosított, agyonvegyszerezett, tartósítószerezett ételek fogyasztása. Tudom, hogy ezek gyakran túlságosan is finomak, de előbb vagy utóbb mindenki érezni kezdi ezek káros hatásukat, nem csak a plusz kilókban, hanem a rossz közérzetben, allergiás reakciókban, amelyek közül elég sok kijutott nekem is az utóbbi években.

vegetables-2977888_1920.jpg

Mindegyik könyvnél azt éreztem, hogy ez az az út, ami számomra járható. Nagyon jó lenne a természetet járva felismerni a növényeket, begyűjteni az ehető és/vagy gyógyhatásuk miatt fontos fajtákat és ezzel táplálni, támogatni a szervezetemet, jó lenne csíráztatni, nyers zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, jó lenne aszalni, hogy ezekből a finomságokból télire is maradjon, jó lenne egyre kevesebb húst fogyasztani (a tejtermékekről már korábban lemondtam), de még mindig érzem magamban a halogatás eloszlathatatlannak tűnő erejét. Viszont már önmagában a kiadványok olvasása közben átszűrődik a különböző oldalról megközelített témában rejlő lehetőségek hatalmas ereje, úgyhogy ha pár nap után a lelkesedés alább is hagy a tényleges lépések megtételével kapcsolatban, mert hát a könnyebb utat már ismerem, mégis úgy érzem, hogy az apró lépésekkel való haladás is haladás, főleg, ha egyébként az irány a tudatosság!

Biztos vagyok abban, hogy bár nehezen, de ahogy a káros szokásaimról le tudtam szokni, úgy ebben a témában is sikerülni fog elérni a vágyott állapotot, csak idő kérdése. Addig is nagyon jó szívvel olvasgatom és ajánlom a ti figyelmetekbe is az alábbi kiadványokat!

 

jonathan_safran_foer.jpg

Johan Safran Foer - Állatok a tányéromon

Jonathan Safran Foer könyve a legeredetibb hangvételű könyv, amit ebben az évszázadban írtak az étkezés témakörében. Rengeteg humorral, iróniával és ébresztő gondolatokkal mutat rá a húsipar és a húsevés visszásságaira, illetve arra, hogy az állatokhoz való viszonyunk sok esetben milyen méltánytalan és tisztességtelen. Az Állatok a tányéromon garantáltan megváltoztatja a gondolkodásodat az evésről és a húsról, méghozzá jó irányban.

„Ez a történet nem könyvként kezdődött. Csak tudni akartam - önmagam és a családom miatt -, hogy mi a hús. A lehető legkonkrétabban akartam tudni. Honnan jön? Hogyan állítják elő? Miként bánnak az állatokkal, s az milyen mértékben számít? Mik a gazdasági, társadalmi és környezeti hatásai az állatok elfogyasztásának? Személyes kutatásom azonban nem sokáig maradt ilyen irányú. Szülőként tett erőfeszítéseim által olyan tényekkel kerültem szemtől szembe, melyeket állampolgárként nem hagyhattam figyelmen kívül, íróként pedig nem tarthattam meg magamnak. Csakhogy számolni azokkal a tényekkel és felelősségteljesen írni róluk, nem egy és ugyanaz.”

A könyvet kedvezményesen a Bioenergetic Kiadó oldalán vásárolhatod meg.

 

ruediger_dahlke.jpg

Ruediger Dahlke - Peace Food - Békés táplálkozás hús és tejtermékek nélkül

Ruediger Dahlke minden könyvében a test és lélek egészségének fontosságát hangsúlyozza. Új művében a hús és tejtermékmentes táplálkozás egészségre kifejtett pozitív hatását tudományosan alátámasztott érvekkel, tanulmányokkal mutatja be. Életminőségünk javulását táplálkozási szokásaink és életmódunk megváltoztatásával érhetjük el a leggyorsabban és a leghatékonyabban. Az állati eredetű táplálékok betegítő, káros hatásairól készült összefoglaló tanulmány olvasása közben rájövünk, hogy egészségünk csak a mi kezünkben van, a mi döntésünk, hogy elindulunk-e a békés táplálkozás útján. A Békés táplálkozás ígéretes cím, több okból is. Ha belső békességre vágyunk, fel kell hagynunk azzal, hogy életünket vágóállatok húsából származó félelem- és stresszhormonokkal terheljük. Ha magunk körül, a világban akarunk békét teremteni, a többi embernek is elegendő élelemre van szüksége, ami nem is lenne gond, ha az állati termékek fogyasztásáról lemondanánk. Egészségünk szempontjából lelkiállapotunk rendkívüli fontossággal bír, ám ugyanúgy meglepő hatással lehetünk lelki egyensúlyunkra táplálkozásunk révén. A könyv segít ráébredni arra, hogy ahelyett, hogy nap mint nap hadat üzennénk a testünknek, kínozva ezzel lelkünket is, táplálkozásunk révén békét köthetnénk a természettel és ami a legfontosabb: saját magunkkal! A betegségekről és azok testi okairól szóló fejezetben behatóan foglalkozom a modern kor emberének tányérjára kerülő állatok helyzetével. Sokaknak kemény élmény lesz erről olvasni. Mégis fontosnak tartom e kegyetlen tények nyilvánosságra hozását. Sok húsfogyasztó egyáltalán nincsen tisztában azzal, hogy mi történik a vágóhidak bölcsen bezárt kapui mögött, és ha tudnák, soha többé nem támogatnák ezeket az üzelmeket még egy falatnyi hús megvásárlásával sem.

A könyvet kedvezményesen a Bioenergetic Kiadó oldalán vásárolhatod meg.

 

victoria_boutenko.jpg

Victoria Boutenko - A nyers étel csodája

Számtalan betegség abból fakad, hogy eltértünk a természetes életmódtól. Étrendünk nagy részét olyan ételek teszik ki, amelyek nem találhatók meg a természetben. Az ember az egyetlen élőlény a Földön, amely tönkreteszi a táplálékát, mielőtt elfogyasztaná. A sütés és a főzés emberi találmány, amelynek elsősorban kulturális és gasztronómiai szempontból van jelentősége, de a testünk továbbra is a friss, élő és átalakítatlan növényi ételeknek örül a legjobban. A hőkezelés sok értékes anyagot vitaminokat, enzimeket stb. elpusztít az ételben. Ha törekszünk arra, hogy étrendünk minél nagyobb részét a nyersen fogyasztott növényi ételek tegyék ki, azzal jelentős lépést teszünk az egészségünk megtartása és a betegségek megelőzése terén. Ne feledjük azonban, hogy az egészséges táplálkozás nem a cél, hanem értékes eszköz a szabadság és a szeretet útján.

A könyvet kedvezményesen a Bioenergetic Kiadó oldalán vásárolhatod meg.

 

marie_claude_paume.jpg

Marie-Claude Paume - Ehető vadnövények

Nap mint nap elhaladunk mellettük, mégsem ismerjük őket. Figyelemre sem méltatjuk vagy éppen megszabadulunk tőlük, pedig a vadnövények többsége ehető. A mályvafélék, a bársonyvirág, a libatop, a csalánfélék gyógyhatásokban, vitaminokban és értékes nyomelemekben gazdag gyomok, melyeket kis mennyiségben vagy fűszerként fogyasztva új ízeket varázsolhatunk asztalunkra. A régi mondást, miszerint fűben, fában orvosság, az Ehető vadnövények című könyvet lapozgatva nyugodt szívvel vehetjük szó szerint. A kötetből megtanuljuk felismerni a növényeket, melyek az árokpartot szegélyezik, erdőt-mezőt tarkítják vagy éppen a konyhakertünket lepik el. A szerző színes fényképekkel, részletes leírással, táblázatokkal segíti a vadnövények megismerését. Bemutatja ízüket, pozitív élettani hatásukat, elkészítésükhöz ötletes recepteket is ad.

A könyvet kedvezményesen a Bioenergetic Kiadó oldalán vásárolhatod meg.

 

mel_bartholomew.jpg

Mel Bartholomew - Kertészkedés 1 négyzetméteren

A ládakertészet egyszerű és elronthatatlan módszer, amivel akár a legkisebb helyen is megtermeszthetjük magunknak kedvenc zöldségeinket, fűszernövényeinket és virágainkat. A különleges talajkeverék minden tápanyagot tartalmaz, amire csak szüksége lehet egy növénynek, emiatt tápszerezni sem kell, ráadásul a talajművelés és a gyomlálás fáradságos műveletét is elfelejthetjük. És a legjobb benne az, hogy kortól, körülményektől és képességektől függetlenül bárkinek, bármikor elérhető közelségbe hozza a kertészkedés élményét.

A könyvet kedvezményesen a Bioenergetic Kiadó oldalán vásárolhatod meg.

 

mark_m_braunstein.jpg

Mark M. Braunstein - Csírakert a konyhában

Csíráztatni könnyebb, mint gondolnánk! Munkánk eredménye már néhány nap elteltével ott díszeleg a konyhánkban, s amellett, hogy vidám látványt nyújt, fontos tápanyagokkal gazdagítja étrendünket és életenergiával tölt fel. A csírák a természet nagyszerű ajándékai, hiszen a magoncban ott található a teljes növény falatnyi méretű, ehető formában. Miért ne használnánk ezt a kicsi, ám hatalmas erejű csírát ételeink elkészítéséhez? A csírafélék képviselik a legegyszerűbben termeszthető, leggyorsabban növő és legfrissebb zöldséget. A velük járó költségek elhanyagolhatók, csodálatosan kiegészítenek bármilyen, egyébként szokványosnak mondható étrendet, és jelentős tápértékkel bírnak. A csírafélék természetes vitaminpirulának, illetve ásványi anyag- és fehérjepirulának is tekinthetők. Ebből a könyvből mindent megtudhatsz, amit a csíráztatásról és az egyes csírafajtákról tudni kell. Megismerheted több mint ötvenféle növényi csíra egészségre gyakorolt hatását.

A könyvet kedvezményesen a Bioenergetic Kiadó oldalán vásárolhatod meg.

 

pap_judit.jpg

Pap Judit - Ezerízű vegán konyha

Manapság már számtalan szakácskönyv közül választhatnak, akik úgy döntenek, szívesen elhagynák az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását és kipróbálnák az íz- és színvilágában oly gazdag vegán konyha kínálatát. Az azonban kevés vegán szakácskönyvről állítható, hogy akár egyik napról a másikra nekiugorhatunk a recepteknek, mert minden hozzávalót beszerezhetünk egy átlagos élelmiszerboltban.

Az Ezerízű vegán konyha valóban ilyen recepteket kínál – a szendvicskrémektől indítva a salátákon és a leveseken át a főételekig és persze a desszertekig –, vagyis sok-sok olyan egészséges növényi alapú ételt, amelyeket bárki könnyedén elkészíthet mindennemű szakács-előképzettség és bonyolult eszközök vagy költséges extra alapanyagok nélkül.

Pap Judit receptjeinek zöme nagyon közel áll a hagyományos magyar gasztronómiai ízléshez, csak éppen egészségesebb, könnyebben emészthető és természetesen kevésbé hizlaló formában. Valljuk be, sokan nehezen tudnának elszakadni egy igazi magyaros brassói aprópecsenyétől vagy egy hortobágyi palacsintától – nem is kell! A szerző ezeket a tradicionális hazai ételeket is megújította, így bárki élvezheti a megszokott, szívéhez közel álló ízeket, de egészségesebb és az állatokat is tiszteletben tartó formában, ugyanis semmilyen állati eredetű összetevőt nem tartalmaznak. A receptek roppant egyszerűen elkészíthetők a tápláló, vitaminokban és rostokban gazdag alapanyagokból, Veél Attila étvágygerjesztő fotói pedig a fogások azonnali kipróbálására sarkallják az olvasót.

A könyvet kedvezményesen a Bioenergetic Kiadó oldalán vásárolhatod meg.

 

christine_bailey.jpg

Christine Bailey - Smoothie-könyv

Sokszor érzed magad kimerültnek és szükséged van egy kis pluszenergiára? Karcsúbb alakra, feszesebb, kisimult arcbőrre vágysz? Szeretnél tenni valamit az egészségedért, vagy egyszerűen csak fel akarod turbózni magad? Ha a válaszod igen, akkor a smoothie-kat neked találták ki! Elkészítésük gyors és egyszerű, és rendszeres fogyasztásukkal megőrizheted egészségedet, megfiatalíthatod szervezetedet. A könyvben található receptek magas tápanyagtartalmú hozzávalói között megtalálhatóak különféle gyógynövények, magvak, algák, zöldségek, gyümölcsök, erjesztett italok, egészséges zsírok és olajok, amelyekből akár már egy-két teáskanálnyi is táplálja és energiával látja el a szervezetünket. A bevezetőből megismerhetjük az egyes hozzávalók jótékony hatását, a könyv végében található áttekintésből pedig pillanatok alatt kiválaszthatjuk a 115 tápláló és jóízű recept közül azt, amelyik a fogyásban vagy a méregtelenítésben segít, növeli az energiaszintünket, erősíti az immunrendszerünket, támogatja az agyműködést, vagy segít, hogy ragyogóan nézzünk ki. A könyv méregtelenítő hétvége programját is tartalmazza, amelynek segítségével megtehetjük az első lépést afelé, hogy nagyszerűen érezzük magunkat a bőrünkben.

A könyvet kedvezményesen a Bioenergetic Kiadó oldalán vásárolhatod meg.

 

michelle_keogh.jpg

Michelle Keogh - Házi aszalás

Gondolta volna, hogy aszalógéppel nem csak almát, banánt és paradicsomot aszalhatunk, de készíthetünk nyers pizzalapot, száraztésztát, müzliszeletet, palacsintát és levendulás-rózsás bőrradírt is?Az aszalás kiváló módszer arra, hogy mindig legyen a kezünk ügyében egészséges és finom ennivaló. Az eljárás rendkívül egyszerű: az aszalógép eltávolítja az élelmiszerből a nedvességet, a tápanyagokat és az ízeket azonban érintetlenül hagyja. A házi készítésű aszalványok ráadásul garantáltan tartósítószerek és mesterséges ízesítők nélkül készülnek, pontosan tudjuk, mit tartalmaznak, ezért akkor is fogyaszthatjuk őket, ha speciális étrendet követünk vagy a cukorbevitelünket szeretnénk csökkenteni.Könyvünk 100 izgalmas recepttel, részletes leírásokkal és hasznos ötletekkel tarkítva mutatja be, milyen remekműveket alkothatunk aszalógépünk segítségével.

A könyvet kedvezményesen a Bioenergetic Kiadó oldalán vásárolhatod meg.

A recenziós példányokat a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr2214185177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása