Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Cormoran Strike magánnyomozó az új kedvenc

Cormoran Strike magánnyomozó az új kedvenc

2018. augusztus 03. - Darqo

robert-galbraith-kakukkszo-filmes-selyemhernyo-filmes-gonosz-palya-filmes-akcios-konyvcsomag.jpg

A régi vágású krimik híve vagyok, ahol egy szimpatikus, sajátságos stílusú és humorú, zseniális nyomozó komótosan és megfontoltan jön rá a rejtélyre, valószínűleg ezért sem tudtak megragadni és nagyon hamar elveszítenek engem a manapság divatos bűnügyi sorozatok.

A kedvencek között olyan nevek szerepelnek mint Sherlock Holmes, Poirot, Miss Marple vagy Columbo, és hogy már az elején ellőjem a poént, Cormoran Strike is nagyon jó úton halad afelé, hogy ehhez az illusztris társasághoz csatlakozzon. Mikor először találkoztam vele, még nem gondoltam volna, hogy ez összejön neki.

Azt hittem, hogy nem fog sikerülni átvitt értelemben megugrani azt a lécet, amelyet a neves elődeinek igen, de mivel a könyvek elolvasása és a sorozat megnézése után még napokkal, hetekkel később is eszembe jut egy-egy dialógus, poén vagy jelenet, sokszor gondolkodom a könyv jól megírt és a sorozatban jól eljátszott szereplők sorsán és döntésin, a különböző nehézségek árán megoldott ügyeken, az ismerős panelekből felépülő, mégis nagyon hangulatos történeteken, így csak azt tudom mondani, hogy Strike ügyesen dolgozik azon, hogy idővel klasszikusként vagy akár hivatkozási alapként tekintsünk rá.

Nem vagyok biztos abban, hogy egyáltalán belekezdtem volna a történeteinek elolvasásába, ha nem vagyok tisztában az író valódi kilétével, mert önmagában az a név, hogy Robert Galbraith még nem izgatott volna fel egyáltalán, de aztán, bár tagadják, az ügyes marketinghúzásnak is tekinthető lelepleződés után nem volt kérdés, hogy bepróbálkozom J.K. Rowling nyomozós könyveivel.

Gyakorlatilag a Harry Potter könyvek és filmek a kedvenceim közé tartoznak, így bizalmat szavaztam annak, hogy az írónő újra magával tud rántani az elképesztően színes és energikus fantáziavilágába. Egyáltalán nem kellett csalódnom, hiszen a hosszú, gyönyörűen kimunkált körmondatok, igényes és ütős humor, finom irónia, izgalmas, érdekes és fordulatoktól sem mentes történetvezetés most is jellemző, sőt kiválóan ültette át a stílusát a bagófüstös, piálós, lepukkant, de nagyon szerethető karakter történeteibe.

Idáig három regény jelent meg magyarul a GABO Kiadó gondozásában, kronológiai sorrendben a "Kakukkszó", "A selyemhernyó" és a "Gonosz pálya", amelyek közül nekem az első a kedvencem. Idén ősszel pedig várható a negyedik rész is, igaz, egyelőre csak angolul, de remélhetőleg a kiadó röviddel a premier után a hazai olvasóknak, sőt rajongóknak, köztük nekem is elhozza a Lethal White című negyedik részt.

robert-galbraith-kakukkszo-filmes.jpg

Kakukkszó

Amikor egy zűrös életű modell lezuhan londoni lakása erkélyéről és meghal, mindenki azt gondolja, öngyilkos lett. A bátyjának azonban kétségei támadnak, és felfogadja Cormoran Strike magánnyomozót, hogy nézzen rá az ügyre. Strike háborús veterán, aki megsérült Afganisztánban, ráadásul az élete is romokban van. Az ügy pénzügyi mentőövet dob neki, de ennek megvan az ára – minél mélyebben ássa bele magát a fiatal modell életébe, annál sötétebbnek tűnnek a dolgok, és ő maga is annál szörnyűbb veszélynek teszi ki magát.

A könyvet 15% kedvezménnyel a kiadó weboldalán tudod megrendelni. Részletekért kattints ide.

robert-galbraith-a-selyemhernyo-filmes.jpg

A selyemhernyó

Amikor a regényíró Owen Quine eltűnik, a felesége Cormoran Strike magánnyomozóhoz fordul. Először azt hiszi, a férje csak elvonult magában valahová néhány napra (ahogy már korábban is), és most azt szeretné, ha Strike megkeresné és hazahozná. De ahogy Strike nyomozni kezd, kiderül, több van Quine eltűnése mögött, mint azt a felesége gondolta. Az író épp befejezett egy kéziratot, melyben vitriolos tollal megírt portrék szerepelnek szinte minden ismerőséről. Ha ez a regény megjelenik, életeket tehet tönkre – így tehát nagyon is sokan lehetnek, akik szeretnék befogni a száját. És amikor rátalálnak a bizarr körülmények között brutálisan meggyilkolt Quine-ra, versenyfutás következik az idővel: meg kell fejteni, mi vezeti ezt a kegyetlen gyilkost – mert Strike ilyennel még sosem találkozott.

A könyvet 15% kedvezménnyel a kiadó weboldalán tudod megrendelni. Részletekért kattints ide.

robert-galbraith-gonosz-palya-filmes.jpg

Gonosz pálya

Titokzatos csomag érkezik Robin Ellacott nevére, és rémülten fedezi fel, hogy egy nő levágott lába van benne. Főnöke, Cormoran Strike magándetektív már nem lepődik meg ennyire, bár ő is megdöbben. Négy férfi is van a múltjában, akikről úgy gondolja, lehettek a feladók – és Strike nagyon jól tudja, hogy mindegyikük komoly, elmondhatatlan kegyetlenségre képes. Míg a rendőrség arra a gyanúsítottra koncentrál, akiről Strike egyre biztosabban érzi, hogy nem ő a tettes, Cormoran és Robin a kezükbe veszik az ügyet, és elmerülnek a másik három gyanúsított sötét világában. Ám közben újabb, rettenetes bűntettek következnek, és egyre fogy az idő, hogy leleplezzék a gyilkost.

A könyvet 15% kedvezménnyel a kiadó weboldalán tudod megrendelni. Részletekért kattints ide.

robert-galbraith-kakukkszo-filmes-selyemhernyo-filmes-gonosz-palya-filmes-akcios-konyvcsomag.jpg

Valamint mind a három kötetet beszerezheted akciós csomagban is 25% kedvezménnyel. Részletekért kattints ide.

A recenziós példányokat a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr5214157491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása